BUNA,am o casa cu un grajd mare ,ca si cele de pe vremea CAP-rilor,linga mine mai sunt inca doua grajduri care nu au acces de nicaieri pt. ca au fost vindute numai cu terenul de sub ele.Langa aceste doua grajduri este o alta firma cu alte doua grajduri .Aceasta firma are o bucata de pamant chiar in continuarea terenului celui din mijloc pina la drum.Intrebarea mea este--ma poate obliga pe mine cineva ca sa ii dau drum de acces de la mine cind pe partea cealalta nu ar deranja pe nimeni?
ART. 616
Proprietarul al cărui loc este infundat, care nu are nici o ieşire la calea publica, poate reclama o trecere pe locul vecinului sau pentru exploatarea fondului, cu îndatorire de a-l despăgubi în proporţie cu pagubele ce s-ar putea ocaziona.
ART. 617
Trecerea trebuie regulat făcută pe partea ce ar scurta calea proprietarului fondului închis, ca sa iasa din drum.
ART. 618
Cu toate acestea trebuie a se alege trecerea prin locul ce ar pricinui o mai puţină paguba acelui pe al cărui loc trecerea urmează a fi deschisă.
Prin loc infundat – la care se refera art. 616 C.civ., in baza caruia se poate stabili dreptul de servitute de trecere – se intelege acel teren care este inconjurat de alte proprietati, fara ca titularul dreptului de proprietate asupra terenului dominant - care invoca dreptul de trecere - sa aiba vreo posibilitate de iesire la calea publica.
Ori in conditiile in care spuneti ca ar mai exista o alta varianta de iesire la drumul principal, fara sa afecteze prea mult pe altcineva, numai de dragul de a prefera o anumita iesire, nu cred ca va accepta vreo instanta.
Acum depinde si de caracteristica zonei, care poate fi reliefata numai in urma unei expertize la fata locului, pentru ca daca varianta pe care i-o propuneti este mai lunga, va poate supune conform art. 617: Trecerea trebuie regulat făcută pe partea ce ar scurta calea proprietarului fondului închis, ca sa iasa din drum.