avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 386 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... demisia si concediul restant
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

demisia si concediul restant

Buna ziua
Am urmatoarea problema>
Vreau sa-mi depun demisia de la locul de munca (bugetar). As mai avea din concediul de anul trecut de luat 7 zile restante si plus cele de anul acesta (aproximativ 10) si bineinteles prima de vacanta aferenta zilelor de concediu de anul acesta. Din momentul in care imi depun demisia apare acea perioada de maxim 15 zile (calendaristice parca) in care trebuie sa mai stau. Din momentul depunerii demisiei pot sa solicit concediul restant si concediul de anul acesta (pentru a-mi acoperi cele 15 zile)?
Intrebarea mea nu este legata de "daca pot" (probabil ca pot) ci de daca mi se poate refuza acordarea lui.
Multumesc pentru viitoarele raspunsuri
Cel mai recent răspuns: Nicoleta Ilea , Consultant resurse umane 12:19, 20 Septembrie 2008
Puteti sa formulati cerere de concediu simultan cu demisia. Aveti chiar mai multe zile de concediu decat preaviz. Preavizul se calculeaza pe zile calendaristice iar concediul pe zile lucratoare. Nu au nici un motiv sa nu vi-l acorde. Decat daca lucrati intr-o unitate cu "foc continuu": spital, armata, Invatamant in perioada de examene si faceti parte din comisii, etc. Singurul inconvenient este ca de maine nu va puteti angaja in alta parte ci va trebui sa asteptati inchiderea carnetului de munca la data la care expira preavizul dat de dvs. Chiar daca invoca neefectuarea concediului restant de anul trecut pana in luna martie cele 10 zile de anul acesta sunt de fapt doua saptamani.
Multumesc pentru raspuns.
Nu lucrez intr-o institutie cu "foc continuu".
Daca totusi nu-mi aproba concediul (sa zicem ca am o sefa mai "ciudata") pot sa fac ceva?
Daca totusi nu va aproba concediul explicati-i cat puteti dvs de frumos ca are mai mult de castigat asa. Altfel va trebui sa stati pana la expirarea termenului de preaviz potrivit Codului muncii
SECŢIUNEA a 8-a
Demisia
Art. 79. -
(1) Prin demisie se înţelege actul unilateral de voinţă a salariatului care, printr-o notificare scrisă, comunică angajatorului încetarea contractului individual de muncă, după împlinirea unui termen de preaviz.
(2) Refuzul angajatorului de a înregistra demisia dă dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de probă.
(3) Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.
(4) Termenul de preaviz este cel convenit de părţi în contractul individual de muncă sau, după caz, cel prevăzut în contractele colective de muncă aplicabile şi nu poate fi mai mare de 15 zile calendaristice pentru salariaţii cu funcţii de execuţie, respectiv de 30 de zile calendaristice pentru salariaţii care ocupă funcţii de conducere.
(5) Pe durata preavizului contractul individual de muncă continuă să îşi producă toate efectele. (6) În situaţia în care în perioada de preaviz contractul individual de muncă este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzător.
(7) Contractul individual de muncă încetează la data expirării termenului de preaviz sau la data renunţării totale ori parţiale de către angajator la termenul respectiv.
(8) Salariatul poate demisiona fără preaviz dacă angajatorul nu îşi îndeplineşte obligaţiile asumate prin contractul individual de muncă.
Art. 141. - (1) Concediul de odihna se efectueaza in fiecare an.
(2) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), efectuarea concediului in anul urmator este permisa numai in cazurile expres prevazute de lege sau in cazurile prevazute in contractul colectiv de munca aplicabil.
(3) Angajatorul este obligat sa acorde concediu, pana la sfarsitul anului urmator, tuturor salariatilor care intr-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihna la care aveau dreptul.
(4) Compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca.

Sa inteleg ca daca nu imi acorda concediu si dupa, sa zicem , 15 zile imi expira termenul de preaviz, deci imi inceteaza contractul individual de munca, atunci angajatorul "trebuie" (?) ("este permisa?") sa-mi compenseze concediul de odihna neefectuat in bani ?!?
Multumesc inca o data!
Da, CO se va compensa in bani iar sumele se vor regasi in lichidarea pe care o vor face, mai exact la ultimul salariu.

Alte discuții în legătură

Este posibil??!??! georgika georgika Vreau sa plec de la firma unde lucrez...intre timp eu am depus CV pt un alt job, vreau sa stiu in momentul in care o sa fiu chemata la celalalt job (God help ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna in preaviz emine emine Buna ziua, Lucrez la o firma ca operator prelucrare date si vreau sa imi dau demisia Conform contractului actual trebuie sa stau in preaviz 15 zile ... (vezi toată discuția)
Lichidare la zi Tamara1987 Tamara1987 Buna ziua, Am o nelamurire si de aceea m-as bucura mult daca m-ar putea ajuta cineva in acest sens. Situatia e urmatoarea: in data de 09.05.2013, mi-am dat ... (vezi toată discuția)