avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1898 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie pentru limita de varsta pe baza de handicap ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie pentru limita de varsta pe baza de handicap locomotor

Buna ziua! Am o mare rugaminte, am o ruda barbat de 60 de ani, care a fost pensionat pe caz de boala, gr. 2 (handicap accentuat), la 56 de ani i s-a aprobat o cerere de trecere la pensie de limita de varsta, depusa cu un an in urma cu aplicare retrospectiva, intrucat intrunea conditiile legii 19/2000, respectiv 1/3 din vechimea de 35 de ani. Acum in cazul in care este "supraverificat" si eventual i se schimba incadrarea in gradul 3, i se reconsidera si pensia, sau dupa chati ani se prescrie, daca se prescrie? Va multumesc frumos pentru raspuns!
Ultima modificare: Sâmbătă, 30 Aprilie 2011
nirama, utilizator
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 22:11, 1 Mai 2011
1. Cred ca undeva e ceva ce nu corespunde realitatii..
2. Daca a fost pensionat de limita de varsta nu mai are cum sa fie "supraverificat". Pentru ce?
3. Uitati-va pe ultima decizie de pensie si vedeti ce scrie in titlul ei: "Decizia nr.__/___ privind acordarea pensiei... (pentru limita de varsta, anticipate, anticipate partiale, pentru invaliditate gr... etc.)".
Multumesc pt. raspuns, dar nu este nimic in neregula in decizia de pensionare... Legea spune ca o persoana care a lucrat 1/3 din vechimea integrala (35 ani), cu un handicap accentuat, preexistent angajarii, poate iesi la pensie pentru limita de varsta cu 10 ani mai devreme. "Supraverificarea", stiti bine, nu se face in acest caz deciziei de pensionare, ci persoanelor cu handicap, care dupa normele actuale, nu mai intra in gradul 2, ci 3, sau nimic! Am vecini cu un picior amputat sub genunchi si cu proteza, (mai grav decat persoana in cauza), care au gradul 3 si cu verificare in fiecare an, ca sa vada comisia daca a avut loc vreo minune si i-a crescut piciorul! In gradul 3 o persoana nu mai beneficiaza de ce v-am spus mai sus, de aceea omul este ingrijorat. Deci intrebarea era daca decizia care a fost emisa definitiva, (dupa cele 30 de zile pt. contestatie), se mai poate schimba dupa 3 ani. Va salut cu respect!
Dvs. vorbiti despre o persoana care a iesit la pensie pentru limita de varsta in baza art. 47 din Legea nr. 19/2000, respectiv o persoana cu handicap preexistent calitatii de asigurat (nu v-am spus nimic nou pana acum :) ).

Schimbarea gradului de handicap nu este de natura sa duca la incetarea platii drepturilor de pensie. Insa anularea certificatului de incadrare in grad de handicap in baza caruia a fost emisa decizia de pensie sau emiterea unui nou certificat de handicap care modifica data ivirii handicapului astfel incat aceasta data sa fie ulterioara dobandirii calitatii de asigurat sunt cele doua motive care duc la incetarea platii drepturilor de pensie intrucat pensionarul nu mai indeplineste conditiile legale in temeiul carora i-a fost acordata pensia (art. 113, alin. 1, lit. b) din Legea nr. 263/2010).

Prescriptia nu are legatura cu ceea ce intrebati. Chiar daca au trecut trei ani de la emiterea unei decizii de pensie, plata pensiei poate inceta. A primi un punct de vedere contrar inseamna a goli de efecte prevederile art. 113 din Legea nr. 263/2010. Altfel spus, ar insemna ca plata pensiilor sa nu poata inceta vreodata, ceea ce ar contraveni art. 113 din Legea nr. 263/2010.
Ultima modificare: Duminică, 1 Mai 2011
Gabriela Pintea, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cand pot iesi la pensie? DanOltean DanOltean Sunt nascut la 16.12.1964 si am din nastere coxartroza congenitala la piciorul stang. Ma intereseaza cand pot iesi la pensie mentionez faptul ca am lucrat 27 ... (vezi toată discuția)
Pensie pentru limitã de vârstã cu handicap accentuat gavrilelena gavrilelena Buna seara Sotul meu a avut certificat de handicap accentuat revizuibil La revizuire i s a dat certificat de neincadrare in grad de handicap cu valabilitate ... (vezi toată discuția)
Pensie bobuonisei bobuonisei Stimati domni, Sunt persoana cu handicap de gradul II inca de la nastere, am 45 ani si o vechime in munca de 22 ani si 4 luni. As dori sa stiu daca in aceste ... (vezi toată discuția)