avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1093 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... contract vanzarecumparare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

contract vanzarecumparare

un contract de vanzare cumparare cu clauza de intretinere si habitatie viagera poate fi considerat donatie?.daca se interpreteaza ca si donatie mascata ce poate face vanzatorul in acest caz?
Ultima modificare: Sâmbătă, 30 Aprilie 2011
singevisiniu, utilizator
Cel mai recent răspuns: alexis45 , utilizator 21:51, 30 Aprilie 2011
nu. cel ce a primit casa nu a primit-o gratis, ci trebuie sa respecte clauza si sa-l intretina pe fostul proprietar
Nu.Vanzarea cumpararea este un contract sinalagmatic ce da nastere la obligatii in sarcina ambelor parti,iar daca are inserata si o clauza de intretinere devine un contract aleatoriu,cu executare succesiva ceea ce inseamna ca va angajati ca pana la moartea vanzatorului sa va respectati obligatia de intretinere,indiferent daca aceasta devine prea oneroasa.Donatia este un contract gratuit si unilateral deoarece creeaza obligatii doar pentru donator nu si pentru donatar,cu exceptia donatiei cu sarcini care da nastere la obligatii din partea ambelor parti.
Depinde de conjunctura, uneori poate fi considerat drept o donatie "mascata". Din alt punct de vedere, bunul dobandit prin contract de vanzare cumparare este bun comun al sotilor in cazul in care cumparatorul este casatorit, iar bunul dobandit prin donatie reprezinta bunul propriu al persoanei care il dobandeste.
art.31 lit.b din C.Fam specifica faptul ca donatia este bun propriu doar daca dispunatorul nu specifica in contractul de donatie ca acesta este bun comun al sotilor.Aceste acte de vanzare cumparare cu clauza de intretinere nu se mai pot incheia in ziua de azi,datorita naturii juridice diferite a celor 2 contracte.

?.daca se interpreteaza ca si donatie mascata ce poate face vanzatorul in acest caz?



Citeste mai mult: www.avocatnet.ro/content/for...

Alte discuții în legătură

Donatie deghizata Dragut Dragut un contract de vanzare cumparare intre parinte si unul dintre fii poate fi atacat de celalal fiu pentru simulatie? (vezi toată discuția)
Donatie george77 george77 buna sera>>> as dori sa stiu daca pot dona copiilor mei un imobil pe care eu il detin ca nud proprietar>>>(asta ca banca sa nu ma poata executa silit)...taxa ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare cumparare sau donatie? albynutza_86 albynutza_86 in urma dezbaterii succesiunii de pe urma mamei, sotul meu a ramas cu jumatate din apartament, iar socrul cu cealalta jumatate... am vrea sa facem actele ... (vezi toată discuția)