In cadrul unui ONG creat prin L26/2000 am dorii sa infiintam in structura de conducere o comisie de supraveghere a activitatii asociatiei cu atributii de decizie.
Legea specifica clar ca organele de conducere sunt Adunarea Generala, Consiliul Director si Comisia de Cenzori.
Comisia de Supraveghere se doreste a fi un organ ales care sa supravegheze suplimentar activitatea CD si Cenzor, pe perioada dintre doua sedinte ordinare ale AG si sa poata convoca AG in sedinte extraordinare in cazul unei probleme.
Va rog sa comentati daca pot aparea probleme de incompatibilitate cu prevederile legale.
Cu multumiri anticipate,
Nod
Dreptul de decizie il are doar Adunarea Generala in momentul cand e constituita in plenul ei si Consiliul Director si presedintele, intre adunari si strict pe domeniile in care li s-au delegat competentele.
De asemenea criteriile de convocare ale adunarii generale sunt clar stabilite. Deci ce doriti dumneavoastra depaseste cadrul statutar si legal.
Acum vorbind putin mai deschis, simt ca in asociatia dumneavoatra e creat asa un curent de neincredere unii in altii. Apoi, daca e asa, schimbati conducerea si numiti un alt cenzor. Organele de conducere sunt formate din persoane alese iar cenzorul e numit acolo. Si , pe de alta parte, orice membru are dreptul sa participe la sedintele consiliului director, sa consulte toate materialele naratine ,contabile si juridice. Deci poate stii oricand ce se petrece in asociatie.
Ce doresc eu nu este de loc nelegal si nu depaseste cadrul statutar, pentru ca acel statut tocmai il gandesc si de acea cer consultatie pe forum.
Sa va dau un exemplu simplu:
DVS va asociati cu alte doua persoane si creati o asociatie care va propuneti sa bata cuie in cuierele care au ramas fara cuie de agatat. Eu si alti patru prieteni venim la dvs si intram in asociatia dvs prin aportul de participare la activitatile din asociatie. Depunem cerere de inscriere ca membrii in asociatie pentru sprijinirea asociatiei. Dvs analizati cererea si nu aveti motiv sa nu o aprobati. Daca nu aprobati cererea mai multor persoane acestea daca pot dovedi implicarea lor in activitatea asociatiei va pot aduce in instanta si fie va cer dizolvarea asociatiei fie va cer sa ii includeti ca membrii. Si asta pentru ca asociatiile nu sunt SRL-uri de familie in care intra numai cine vrea consiliul director. Dupa care la prima AG se fac alegerile iar cei nou acceptati, fiind majoritari ca numar, se aleg intre ei apoi pot schimba fara probleme conform legii atat statutul cat si actul constitutiv deci pot denatura scopul si obiectivele asociatiei de la vointa initiala a membrilor fondatori care au contribuit atat moral cat si material la dezvoltarea asociatiei. Acestia din urma nu au nici o cale sa pastreze directia initiala a asociatiei. Si aceste cazuri trebuie sa poata fi inlaturate legal mai ales dupa ce asociatie devine un nume de marca recunoscut ca activitate.
Mentionez ca am citit L26/2000 si cer parerea de interpretare, doar pentru ca am intalnit des in statutele studiate cazuri de departajare de membrii iar solutia optima si legala cred ca este crearea unui consiliu de supraveghere care sa poata decide peste adunarea generala in cazul in care apar derapaje de la scopul si obiectivele asociatiei.
Va multumesc tuturor pentru intelegere si raspuns obiectiv.
Mihai,
Dumneavostra nu ati inteles bazele asocierii in asociatii sau fundatii. In exemplul de mai sus apar cateva inexactitati. O persoana nu e obligatoriu sa fie primita intr-o asociatie. Daca fondatorii sau, pe parcursul timpului, membrii existenti la un moment dat, hotarasc sa nu primeasca pe cineva in asociatie, nu pot fi trasi la raspundere de nimeni ca de ce nu l-a primit pe respectivu. Mai retineti un aspect. De obicei, in asociatii se impune un termen, dupa scurgerea caruia poate candida la functii de conducere. Si , in plus, daca persoana nu respecta statutul poate fi exclusa. Tocmai de aceea fiecare persoana e pastrata pe langa asociatie in calitatea de membru sustinator pentru a fi cunoscut mai bine de membrii cu drept deplin si nu a apare acele deturnari de la scopul si obiectivele asociatiei.
Si in final, glumind putin, pe supraveghetori cine-i supravegheaza? Fara suparare.
Multumesc pentru raspuns, acum ma apropii de subiect.=D>
Pe supraveghetori ii supravegheaza interesul lor care i-a determinat sa infiinteze asociatia si sa riste sa o poata da pe mana altora care poate nu au neaparat aceasi interese ci doar un interes de moment. Trebuie sa retineti ca banul schimba caracterul de cele mai multe ori.
Ce nu inteleg este cum cineva poate fi membru in asociatie dar in acelasi timp nu este membru ?