avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 851 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Plata asigurarilor de sanatate in cazul persoanelor cu ...
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Plata asigurarilor de sanatate in cazul persoanelor cu handicap care sunt PFA

Conform ordinului 262/2002 al Ministerului Sanatatii si al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate,publicat in MO nr.839 din 21 nov.2002,art.1,"persoanele incadrate intr-un grad de handicap sunt asigurate,fara plata contributiei,in sistemul asigurarilor sociale de sanatate in conformitate cu prevederile Legii asigurarilor sociale de sanatate,nr.145/1997,cu modificarile si completarile ulterioare".Cu alte cuvinte,asistenta medicala si tratamentele erau gratuite pentru persoanele cu handicap.Acum,cei care lucreaza,trebuie sa contribuie.Deci nu mai au aceasta gratuitate,desi orinul nu este abrogat nici acum.Conform Constitutiei,un drept acordat poate fi anulat ,fara ca persoanele in cauza sa fie anuntate de catre CNASS,asa cum prevedea OUG.150/2002,art.15 si legea 95/2006,art.222,ca nu mai au acesta scutire de la plata contributiei?Daca CNASS nu s-a achitat de aceasta obligatie,are dreptul sa ceara plata retroactiva din 2002 pana acum si majorari si penalitati de intarziere?Legea 448/2006 spune ca asistenta medicala este inca gratuita .Daca este gratuita,atunci de ce trebuie sa contribui ca orice un om sanatos incadra in munca ?Eu inteleg ca daca asistenta medicala ,este gratuita,,nu trebuie platit,iar daca trebuie platit,inseamna ca se incalca Legea 448/2006,iar gratuiteatea este o vorba in vant.Am nevoie urgenta de lamuriri,deoarece sunt in proces cu CJASS si sunt o persoana cu handicap grav.Multumesc ! O ziu buna !
Cel mai recent răspuns: iosif_stroia , utilizator 06:24, 11 Mai 2011
Aveti cumva societate comerciala ?
Buna dimineata,
Nu am o societate comerciala.Sunt persoana fizica autorizata si lucrez la domiciliu (din cauza gravitatii handicapului:sindrom osteoporotic generalizat),in baza unui contract de mandat,la o companie de asigurari. Pentru a-mi emite autorizatie,primaria m-a trimis sa ma inregistrez la finante si la CJASS ,unde mi s-a spus ca fiind,pensionar si persoana cu handicap,sunt asigurat fara plata contributiei. Dupa 7 ani,in 2008,am primit o scrisoare de la CJASS,in care mi se calculau,retroactiv contributiile cu penalitati de intarziere si cu majorari,desi in prealabil,n-am primit nici o notificare,prin care sa fiu instiintat ca trebuie sa contribui,asa cum prevede art.222 din legea 95/2006.Eu stiind ca prin Ordinul Ministerului Sanatatii si Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr.262/2002,art.1,persoanele cu handicap sunt asigurate fara plata contributiei,am stat linistiti,ca sa ma pomenesc dupa 7 ani ca totusi trebuie sa contribui.De 10 ani platesc impozit,deoarece legea scuteste numai persoanele salariate,cu handicap, de la plata impozitului,nu si persoanele fizice autorizate (ceea ce eu consider ca este o discriminare).Tot la fel de bine,as fi platit si contributiile la sanatate,daca nu mi-ar fi spus ca pensionarii si persoanele cu handicap sunt scutite.Inteleg ca intre timp legea s-a schimbat si ca toata lumea trebuie sa contribuie,insa avea si CJASS obligatia prin art.222 din legea 95./2006,sa-mi trimita o instiintare ca am de plata,asa cum imi trimite Directia finantelor publice,in fiecare an.Nu consider ca trebuie sa platesc penalitati si majorari de intarziere,pentru ca cineva din CJASS a fost neglijent si nu mi-a trimis instiintari de plata timp de 7 ani,drept pentru care sunt in proces cu ei.
Multumesc anticipat pentru raspuns.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata cass mshboss1 mshboss1 Buna seara! Daca o persoana care nu a platit asigurari de sanatate are nevoie de asistenta medicala,cum trebuie sa procedeze pentru a intra in ... (vezi toată discuția)
Asigurare de sanatate mariacoman mariacoman buna ziua. daca nu sant angajat si nu am nici o sursa de venit sant obligata sa platesc contributie la asigurari de sanatate pe perioada aceasta? stiu ca nu ... (vezi toată discuția)
Asigurarea obligatorie de sanatate alina_1987 alina_1987 Buna seara. Am si eu o nelamurire. In 2013 mi-am pierdut serviciul, si intre timp nu am reusit sa imi gasesc in alta parte. Recent am aflat de la medicul de ... (vezi toată discuția)