dany.ctyn a scris:
Doresc sa stiu care este perioada legala de preaviz in cazul demisiei dupa noul cod a muncii a unui simplu muncitor si ce legi l-ar obliga pe patron sa imi plateasca concediul pe anul trecut si pe lunile lucrate anul acesta?
Cate cereri de demisie trebuie sa fac si cum as putea lua un numar de inregistrare?
Trebuie sa fac si o cerere pentru obtinerea banilor pe zilele de concediu sau mai multe si sa cer un numar de inregistrare? Precizez ca pe anul trecut am fost pusi sa facem o cerere ,dar banii nu i-am primit nici acum.
1. Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.
2. Compensarea in bani a CO neefectuat este posibila numai in cazul incetarii contractului individual de munca.
3. Angajatorul este obligat sa inregistreze demisia salariatului. Refuzul angajatorului de a inregistra demisia da dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de proba.
Nerespectarea prevederilor legale privind inregistrarea de catre angajator a demisiei, este sanctionata cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei.