1. in cazul unui angajat care avea stipulat pe cim 15 zile de preaviz, e obligat acum sa acorde 20???
Daca este vorba despre demisie, atunci
termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.
In acest caz, termenul de prevaiz este cel mentionat in c.i.m. sau in actele aditionale la c.i.m. In speta, daca nu exista un act aditional la c,i.m care sa modifice durata preavizului atunci acesta va fi de 15 zile.
Persoanele concediate in temeiul art. 61 lit. c) si d), al art. 65 si 66 C.mun. beneficiaza de dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 20 de zile lucratoare.
In acest caz, durata preavizului va fi de minim 20 de zile lucratoare indiferent daca in c.i.m. este prevazuta o durata mai mica a preavizului.
2.daca acest angajat nu si-a luat concediu de odihna in acest an este obligat de angajator sa si-l ieie inainte de preaviz, este corect???
Codul Muncii stabileste ca efectuarea concediului de odihna se realizeaza in baza unei programari care se face pana la sfarsitul anului calendaristic pentru anul urmator.
Aceste programari pot fi colective sau individuale si sunt stabilite de angajator cu consultarea reprezentantilor salariatilor, daca vorbim de programare colectiva, sau cu consultarea salariatului, daca ne referim la programarile individuale.
Intr-adevar, pe durata preavizului se poate acorda concediu de odihna. In caz contrar, la incetarea c.i.m. va avea loc compensarea in bani a zilelor de concediu neefectuate fiind permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca.
3. Demisia nu trebuie aprobată de angajator, angajatorul doar ia act de voința angajatului, aceasta fiind posibil datorită principiului libertății muncii care prevede că nimeni nu poate fi obligat sa muncească.
Angajatorul are obligația de a înregistra demisia, daca refuză înregistrarea se poate face dovada depunerii demisiei prin orice mijloc de probă (cea mai bună metoda:fiind corespondenta recomandata prin posta).