avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 665 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune

Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea situatie :
In decembrie 2010 a decedat bunicul din partea mamei iar unchiul meu doreste sa facem succesiunea. Bunicul a avut 2 copii, unchiul si mama mea (decedata), bunica traieste. Dupa mama noi suntem 2 frati (insa fratele are handicap de gradul I).

Va rog sa imi spuneti care este cota din mostenire de care beneficiem noi ca nepoti (pentru fratele meu cine este imputernicit? tatal meu sau eu?).

In cazul in care bunica ii va face act de vanzare-cumparare unchiului (fara ca noi sa fim de acord) cum se poate contesta si daca vom avea castig de cauza.

Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: avvalentina , utilizator 10:32, 2 Mai 2011
bunica jumatate,copiii cealalta jumatate;daca e pus sub interdictie tutorele;vb cu av pt mai multe detalii
La dezbaterea succesiunii dupa bunicul decedat, sotia supravietuitoare mosteneste 1/4 din masa succesorala, iar descendentii acestuia 3/4 (mama dvs si unchiul dvs, impreuna). Cum mama dvs a decedat, partea ei de 3/8 din masa succesorala vi se cuvine on proportie de 1/2, deci cate 3/16 dvs si fratelui dvs. prin certificatul de mostenitor se vor stabili cotele legale ale fiecarui mostenitor, dar iesirea din indiviziune, pentru vanzarea partii cuvenite din mostenire se face prin partaj succesoral, in instanta. Numai dupa indeplinirea acestei proceduri, fiecare mostenitor isi poate instraina partea sa, cu acordul celorlalti coproprietari.
Multumesc pentru raspunsuri.

Sa inteleg ca in acest moment eu si fratele avem dreptul la 25% din masa succesorala.

Ce se intampla daca bunica ii face act de vanzare-cumparare unchiului pe casa (actul de vanzare se face si pe pamantul din imprejurul casei sau numai pe imobil?)

Fiind doar un singur supravietuitor actul de vanzare cumparare este valid? Sau se poate contesta, daca da in ce conditii.

Multumesc
Bunica daca face cuiva un act de vanzare-cumparare(unchi, vecin, nepot, oricui) si evident, este pe partea ei care-i revine in urma mostenirii, nu puteti contesta nimic! Fiecare face cu bunul lui ce doreste si il vinde cui doreste!
Ca sa mosteniti, trebuie sa acceptati mostenirea expres sau tacit ,in cele 6 luni de la deces.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sunt fiica sorei unchiului meu decedat in 2019. nu a avut copii ... Lylyca Lylyca Sunt fiica sorei unchiului meu decedat in 2019. Nu a avut copii iar sotia lui a decedat in 2020. In aceasta situatie cine mosteneste bunurile dobandite de ... (vezi toată discuția)
Cum se va face moștenirea? bună seara! vă prezint următoarea ... Ihategreen42 Ihategreen42 Cum se va face moștenirea? Bună seara! Vă prezint următoarea situație privind o mostenire. Bunicii mei sunt morți amândoi. Din bunicii mei au rezultat ... (vezi toată discuția)
Succesiune dupa mama pe 2 mase succesorale sorisso2005 sorisso2005 Buna ziua, Am cateva intrebari legate de succesiune. Mama a decedat in 2007 iar succesiunea dupa mama am facut-o acum in 2012. Succesiunea a fost ... (vezi toată discuția)