avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 843 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... drept de habitatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

drept de habitatie

Buna dimineata!
Bunica mea are drept de habitatie intr-o camera dintr-un ap de 2 camere. Cand nu s-a mai putut ingriji singura,cu acordul ei, a fost dusa de una din proprietarele ap la un azil, proprietara angajandu-se verbal sa completeze pensia batranei cu o suma pana la costul locului in camin, ceea ce nu a respectat, desi ap cumparat cu banii batranei l-a inchiriat. In conditiile astea , administratia caminului nu mai poate s-o tina.
Daca as aduce-o pe batrana inapoi, cum fac ca batrana sa intre in locuinta, daca proprietara sau chiriasii ei nu ii permit ? Ma adresez politiei sau instantei? (batrana nu a renuntat expres la drept, ci doar a fost de acord sa plece din casa)
Daca reuseste sa intre in casa, bunica are dreptul sa primesca in acea camera o terta persoana care s-o ingrijeasca ?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: ContSters181996 , utilizator 09:58, 2 Mai 2011
Buna dimineata.Spuneti ca proprietara s-a angajat verbal sa completeze suma necesara mentinerii batranei in azil.Si ca batrana a fost de acord sa plece.Acordul sau a fost tot unul verbal?
Oinia mea este aceea ca nu este relevant faptul ca batrana a acceptat sa plece din locuinta, cata vreme nu a renuntat la dreptul sau de abitatie.Proprietara nuda nu are dreptul de a folosi locuinta , ca atat mai putin de a o inchiria.
Titulara dreptului de abitatie , desi legea spune ca doar ea si familia ei are dreptul de a folosi casa, ea are totusi dreptul de a inchiria partea din locuinta care-i prisoseste.Ca atare ea poate sa-si aduca o persoana care sa o ingrijeasca.
Dreptul de abitatie , in lipsa unor clauze exprese , nu poate fi restrictionat sau limitat , fiind unul deplin.
Problema care exista este doar o eventuala rezistenta a proprietarei nude care a inchiriat si care probabil se va prevala de intelegerea facuta, pe care ,de altfel nici nu a respectat-o.Solutiile stiti ca sunt de la intelegerea amiabila si pana la instanta pentru reintegrarea batranei in locuinta .
Acordul da, a fost verbal. Initiativa de a pleca a apartinut batranei, proprietara nu a obligat-o sa plece.
Dreptul de habitatie il are doar asupra unei camere, nu in toata casa si sunt convinsa ca ap e inchiriat fara acte.

Ma intrebam daca politia poate oferi sprijin in acest caz, daca pot depune o plangere pt incalcarea acestui drept sau doar instanta e solutia. Pt ca batrana ar fi moarta de mult pana o reintegrez cu ajutorul instantei, mai ales ca proprietarele (sunt doua) sunt plecate in strainatate





Cred ca merita cerut si sprijinul politiei si chiar a celor de la autoritatea tutelara, sau direct prin ei.Adica ei sa se sizeze politia ca poate implicarea lor ar avea mai mare greutate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bunica i-a donat mamei un apartament dar și-a păstrat dreptul de abitație viageră, iar acum vrea s-o evacueze. este posibil acest lucru? AnnaMariaS95 AnnaMariaS95 Buna ziua! Mama mea a primit printr-un act de donatie, de la mama sa (bunica mea), un apartament. Acest act de donatie are ca si clauza: drept de habitatie ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare cumparare apartament cu clauza abitatie viagera liliana.suciu liliana.suciu Subiect: Contract de vanzare cumparare apartament cu clauza abitatie viagera -am contract de vanzare cumparare apartament , cumparat de la fostul ... (vezi toată discuția)
Vanzare apartament cu abitatie viagera alllydiana alllydiana Buna ziua!Am si eu o intrebare,acum 7 ani am cumparat un apartament cu 3 camere in Ploiesti cu abitatie viagera (proprietarul sa ramana pana moare).De curand ... (vezi toată discuția)