avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 536 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Bunica i-a donat mamei un apartament dar și-a ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Bunica i-a donat mamei un apartament dar și-a păstrat dreptul de abitație viageră, iar acum vrea s-o evacueze. Este posibil acest lucru?

Buna ziua! Mama mea a primit printr-un act de donatie, de la mama sa (bunica mea), un apartament. Acest act de donatie are ca si clauza: drept de habitatie viagera (pentru bunica) cu scutire de raport succesoral. Acum, bunica, vrea sa intenteze un ordin de evacuare pentru mama. Este posibil acest lucru? Si daca da, imi puteti da cateva detalii?
Ultima modificare: Marți, 14 Mai 2019
Manuela Rășină, administrator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Este posibil, bunica avand drept de abitatie viagera, poate locui in casa dor cu cine doreste. Mama are doar nuda proprietate, asta insemnand ca poate locui acolo doar cu acceptul bunicii
Ultima modificare: Duminică, 12 Mai 2019
gi-jane2, moderator
Cum adica, poate locui doar cu acceptul bunicii? Din contractul de donatie, reiese faptul ca mama este proprietar. De ce ar mai fi nevoie de acordul bunicii pentru a locui in apartament?
~ Conținut șters la cerere ~
Multumesc mult pentru raspuns! Nu am spus ca raspunsul dat de colega dvs. este eronat, doar aveam nevoie de mai multe detalii. O zi buna!
Revin cu cateva amanunte:
1. In contract se precizeaza ca mama, in momentul semnarii actului de donatie, devine proprietar, nu nud proprietar. Daca ar fi avut titlul de nud proprietar, nu trebuia specificat in contract?
2. Notarul unde au intocmit actele i-a spus mamei mele ca are toate drepturile de a face orice doreste cu apartamentul, cu exceptia vanzarii acestuia (unde ar avea nevoie de aprobarea bunicii).
3. Din ce ati precizat mai sus: "titularul dreptului de abitaţie având dreptul de a locui in locuinta nudului proprietar împreună cu soţul şi copiii săi" => proprietatea este a mamei(fiind nud proprietar, cum ati spus). Daca apartamentul este al nudului proprietar, cum de poate fi dat afara din proprietatea sa?

Alte discuții în legătură

Uzufruct Sorina34 Sorina34 Am cumparat un apartament eu sunt proprietara iar varul meu are uzul fruct. Eu vreau sa il vand pot fara el? Dacă el nu e de acord cu vânzarea ap. Pot pune ... (vezi toată discuția)
Drept de abitatie viagera-evacuare ? ContSters325089 ContSters325089 Buna seara! Impreuna cu mama mea am dobandit o casa prin vanzare- cumparare iar eu imi rezerv dreptul de abitatie viagera pe intreg imobilul.Mentionez ca m am ... (vezi toată discuția)
Contract Razvana95 Razvana95 Bună ziua ! Aș avea nevoie de puțin ajutor în legătura cu o problemă, mai exact o lămurire . În 2002 mama mea a făcut un contract de ... (vezi toată discuția)