avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 931 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract

Bună ziua ! Aș avea nevoie de puțin ajutor în legătura cu o problemă, mai exact o lămurire . În 2002 mama mea a făcut un contract de vânzare-cumpărare cu donație . Cumpărătoarea fiind o cunoștința iar persoanei căreia i s-a donat apartamentul fiind mama mea . Printre clauzele contractuale era și aceea de a nu se înstrăina apartamentul pana ce împlineam eu 18 ani , adică în 2013 . Însă , ce am observat acum a fost că persoana care a fost cumparatoarea apartamentului a cerut sa aibă acces la apartament (abitație viagera ) toată viața . Întrebarea mea este : Poate fosta proprietară să înstrăineze apartamentul sau are vreun drept asupra lui ? ( în afară de a locui acolo ) . Țin să precizie că nu mai ținem legătura cu dânsa de ani buni . Îmi cer scuze pentru micile greșeli de exprimare dar nu știam cum sâ expun problema într-un mod precis și într-un text cât mai scurt .
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 23:38, 9 Septembrie 2017
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca situatia de fapt este la fel cu cea povestita de dvs, atunci NU, titulara dreptului de abitatie viagera nu poate instraina apartamentul, adica nu poate dispune de el prin vanzare. Dansa poate doar sa locuiasca acolo atata vreme cat traieste, chiar si in conditiile in care dvs, in calitate de nud proprietar, instrainati apartamentul (caci da, dvs puteti vinde acel apartament, asa cum este acum, adica grevat de sarcina respectiva, daca desigur nu exista o alta limitare conventionala in actul respectiv).
Ne-am consultat cu un notar public și ne-a zis ca nu putem să schimbam proprietarul apartamentului fără acordul persoanei respective, că trebuie să luăm legătura cu doamna și ea să renunțe la acest drept .
Ultima modificare: Sâmbătă, 9 Septembrie 2017
Razvana95, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Va dati seama si dvs despre dezechilibrul si nefirescul comparatiei, in sensul ca ati fost la un notar cu actul si problema respectiva si ati comunicat direct asupra unui aspect juridic, iar ulterior incercati sa gasiti o alta parere asupra aceluiasi aspect din actul juridic, fara a pune la dispozitie actul si comunicand in scris pe acest forum. Caz in care rezultatele nu pot fi puse fata in fata.
Dupa cum v-am scris mai sus, "daca nu exista o alta limitare conventionala in actul respectiv" puteti vinde apartamentul, insa probabil ca exista o clauza acolo care va limiteaza acest drept.
Pe de alta parte privind opinia notarului, probabil ca este corecta, insa cel putin teoretic exista si situatia in care doamna respectiva nu trebuie sa renunte neaparat la dreptul ei de abitatie, ci doar sa consimta la transmiterea dreptului de proprietate catre alta persoana (desigur daca si persoana, respectiv cumparatorul) doreste sa cumpere un imobil pe care nu il poate folosi (dat fiind ca trebuie sa respecte dreptul de abitatie al doamnei pana trece in nefiinta).
Nu știu sigur dacă am specificat că nu l-am întrebat pe domnul notar dacă respectiva are vreun drept mai puternic asupra imobilului . Întrebasem doar dacă ar putea să fie trecut de la mamă la fiică. Îmi cer scuze că nu am oferit toate detaliile necesare !! Sincer , îmi era putin jenă să întreb fiind și eu la rândul meu în domeniu ( studentă la drept ) și să nu știu exact situatia în care ne aflăm . Vă mulțumesc mult pentru timpul acordat să îmi oferiți niște explicații . Chiar mi-au fost de ajutor .
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
"Drept mai puternic asupra imobilului" este o notiune relativa si improprie pentru actele juridice, nu exista asa ceva in drept, desi discutii diverse putem face pe tema asta.
Doamna care a donat si care acum este doar titulara a unui dezmembramant al dreptului de proprietate nu poate decat sa se foloseasca de acest drept de folosinta si nimic mai mult. Dati la art.551 (completat cu art.750 si urmatoarele) din codul civil si acolo la pct.1 este dreptul de proprietate, iar la pct.5 este dreptul de abitatie, deci ar fi mai tare dreptul de proprietate, numai ca in realitate lucrurile nu stau chiar asa.
Iar mama dvs, are dreptul de proprietate, numai ca este un drept dezgolit de folosinta, si din cauza asta mama se numeste nud proprietar, adica este proprietara dar nu poate folosi imobilul, deci la fel, mai mult decat ca se numeste proprietar nu poate sa faca. Dreptul mamei (sau al celui/celei care cumpara de la ea), se va reintregi si cu haina folosintei, numai in momentul mortii titularului dreptului de abitatie.

Bun, daca revenim la discutia noastra, mama poate transmite dreptul ei de nud proprietar daca prin actul respectiv (contractul de donatie) nu i s-a interzis sau limitat acest lucru (sau altceva). Invers spus, daca i s-a interzis, mama nu poate face ce i s-a interzis, si de aceea am spus ca actul trebuie citit.
Daca v-a fost rusine de primul notar, puteti merge la alt notar sa intrebati si eventual secretizati faptul ca sunteti studenta la drept.
Ultima modificare: Sâmbătă, 9 Septembrie 2017
trandafir2, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Schimbare domiciliu - uzufruct viager alexandru08 alexandru08 Buna ziua Am incheiat un contract de vanzare cumparare cu mama mea acum trei ani, imobilul fiind cumparat de mine cu o suma de bani, mamei atribuindu-se o ... (vezi toată discuția)
Bunica i-a donat mamei un apartament dar și-a păstrat dreptul de abitație viageră, iar acum vrea s-o evacueze. este posibil acest lucru? AnnaMariaS95 AnnaMariaS95 Buna ziua! Mama mea a primit printr-un act de donatie, de la mama sa (bunica mea), un apartament. Acest act de donatie are ca si clauza: drept de habitatie ... (vezi toată discuția)
Vanzare imobil Nico Trupoiu Nico Trupoiu Buna seara,sunt intr-o situatie complicata.Am act de vanzare-cumparare pe casa socrilor mei.In acest moment mai traieste doar soacra mea care are ... (vezi toată discuția)