Buna ziua, in speranta ca voi gasi ajutor din partea colegilor am apelat la acest forum.
Am o prietena care a girat un amic in urma cu 3 ani, anul trecut amicul ei nu a mai platit rata la c.a.r si a fost nevoita ea sa plateasca 4.500 lei. de un an de zile amicul ei nu vrea sa-i inapoieze banii , cum poate ea sa-i recupereze pe cale legala?
MULTUMESC COLEGILOR ANTICIPAT.
Daca acel contract mai este inca in derulare, ar trebui vazut daca s-a renuntat la beneficiul de discutiune, in sensul de a executa silit banca pe titular, si apoi se va indrepta impotriva girantului.
Daca insa contractul s-a incheiat, iar girantul a achitat intreaga suma, are la dispozitie actiune in regres in instanta, la care va plati taxa de timbru la valoarea solicitata.
Atentie aici ca sa poate ajunge cu unele rate la prescriptie, daca au trecut mai mult de trei ani de la achitarea lor.
Va multumesc pentru promtitudine.
Prietena mea, ca si girant, a achitat restul de plata in valoare de 4.500 lei in urma cu un an de zile. Practic contractul de imprumut s-a incheiat. Ea a vorbit cu amicul sau sa-i inapoieze banii pe care i-a dat in numele lui ca si girant insa el refuza sa-i mai dea motivand ca nu are bani.
Ma interesa daca actiunea corecta pe care ar putea sa o faca ea impotriva lui este cea de regres.