Buna ziua;
Doresc si eu o lamurire referitor la calitatea de lucrator desemnat cu Sanatatea si Securitatea in Munca
Suntem o societate cu 12 angajati, pana in prezent am avut angajat un inspector (evaluator) SSM cu contract partial , care s-a ocupat si a facut evaluarea riscurilor,plan de prevenire si instructiuni si instructajul periodic de Sanatate si Securitatea in Munca (protectia muncii)
In prezent eu fac cursuri inspector SSM de 50 ore si am contract de munca 8 ore in cadrul societatii(nu sunt administrator), pot sa fiu lucrator desemnat SSM in cadrul societatii ??? avand in vedere ca evaluatorul nostru a primit abilitare si nu mai poate presta activitate cu program partial ???
LEGE Nr. 319 din 14 iulie 2006
Legea securităţii şi sănătăţii în muncă
Art. 8
(1) ....... angajatorul desemnează unul sau mai mulţi lucrători pentru a se ocupa de activităţile de protecţie şi de activităţile de prevenire a riscurilor profesionale din întreprindere şi/sau unitate, denumiţi în continuare lucrători desemnaţi.
(2) Lucrătorii desemnaţi nu trebuie să fie prejudiciaţi ca urmare a activităţii lor de protecţie şi a celei de prevenire a riscurilor profesionale.
(3) Lucrătorii desemnaţi trebuie să dispună de timpul necesar pentru a-şi putea îndeplini obligaţiile ce le revin prin prezenta lege.
(6) Lucrătorii desemnaţi trebuie să aibă, în principal, atribuţii privind securitatea şi sănătatea în muncă şi, cel mult, atribuţii complementare.
HG 1425/2006 actualizata
pentru punerea in aplicare a prevederilor Legii 319/2006
Art. 21
Pentru a putea să desfăşoare activităţile de prevenire şi protecţie, lucrătorul desemnat trebuie să îndeplinească cel puţin cerinţele minime de pregătire în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, potrivit prevederilor art. 49, sau prevederile art. 51^1 lit. a).
Art. 49
(1) Cerinţele minime de pregătire în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă corespunzătoare nivelului mediu sunt:
a) studii în învăţământul liceal filiera teoretică în profil real sau filiera tehnologică în profil tehnic;
b) curs în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, cu conţinut minim conform celui prevăzut în anexa nr. 6 lit. B, cu o durată de cel puţin 80 de ore.
Art. 51^1
Ocupaţiile specifice domeniului securităţii şi sănătăţii în muncă, necesare efectuării activităţilor de prevenire şi protecţie, sunt următoarele:
a) tehnician în securitate şi sănătate în muncă;
Art. 51^2*)
(1) Cerinţele minime de pregătire în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă corespunzătoare ocupaţiei prevăzute la art. 51^1 lit. a) sunt:
a) studii în învăţământul liceal filiera teoretică în profil real sau filiera tehnologică în profil tehnic;
b) program de formare pentru ocupaţia de tehnician în securitate şi sănătate în muncă, de cel puţin 80 de ore.