avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 806 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Persoana desemnata cu protectia muncii
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Persoana desemnata cu protectia muncii

Buna ziua,

In momentul de fata avem o societate cu 40 de angajati care are angajata si desemnata o persoana ca Specialist cu securitatea si sanatatea in munca, avand contract de munca de 1 ora/zi. In urma unui control ni se solicita angajarea cu 8 ore a unui responsabil care sa se ocupe de securitatea si sanatatea in munca. De la ce numar de salariati trebuie sa avem un angajat cu 8 ore pentru SSM?
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 15:49, 22 Noiembrie 2017
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
HG nr. 1425/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare mentioneaza:
-art. 20 (1) Desemnarea nominala a lucratorului/ lucratorilor pentru a se ocupa de activitatile de prevenire si protectie se face prin decizie scrisa a angajatorului.
(2) Angajatorul va desemna lucratorul numai din randul lucratorilor cu care are incheiat contract individual de munca cu norma intreaga.
(3) Angajatorul va consemna in fisa postului activitatile de prevenire si protectie pe care lucratorul desemnat are capacitatea, timpul necesar si mijloacele adecvate sa le efectueze.
-art. 21 Pentru a putea sa desfasoare activitatile de prevenire si protectie, lucratorul desemnat trebuie sa indeplineasca cel putin cerintele minime de pregatire in domeniul securitatii si sanatatii in munca, potrivit prevederilor art. 49,
-art. 22 (1) Angajatorul va stabili numarul de lucratori desemnati in functie de marimea intreprinderii si/ sau unitatii si/ sau riscurile la care sunt expusi lucratorii, precum si de distributia acestora in cadrul intreprinderii si/ sau unitatii.
(2) Angajatorul trebuie sa asigure mijloacele adecvate si timpul necesar pentru ca lucratorii desemnati sa poata desfasura activitatile de prevenire si protectie conform fisei postului.
-art.49 (1) Cerintele minime de pregatire in domeniul securitatii si sanatatii in munca corespunzatoare nivelului mediu sunt:
a) studii in invatamantul liceal filiera teoretica in profil real sau filiera tehnologica in profil tehnic;
b) curs in domeniul securitatii si sanatatii in munca, cu continut minim conform celui prevazut in anexa nr. 6 lit. B, cu o durata de cel putin 80 de ore.
(2) Nivelul mediu prevazut la alin. (1) se atesta prin diploma de studii si certificatul de absolvire a cursului prevazut la alin. (1) lit. b).
Normele metodologice mentioneaza obligativitatea de a avea cel putin un lucrator desemnat cu activitati de prevenire si protectie in domeniul ssm, angajat cu CIM cu norma intreaga, indiferent de numarul de lucratori angajati. Lasa la latitudinea angajatorului sa desemneze mai multi lucratori, toti cu CIM cu norma intreaga in functie de numarul total de angajati, raspandirea locurilor de munca, riscurile profesionale existente/ identificate si evaluate pe locuri de munca/ posturi de lucru/ activitati. Toti lucratorii desemnati trebuie sa aiba pregatire tehnica, cel putin la nivel mediu si sa fi absolvit un curs in domeniul ssm de cel putin 80 de ore.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Managerul de transport poate avea si atributii de ssm si psi? claudiola claudiola Buna ziua, O firma are un singur salariat cu 2 ore pe zi in functia de manager transport. Poate acesta (salariatul) sa aiba si atributii de ssm si psi in ... (vezi toată discuția)
Bună ziua! daca urmez cursul de 80 ore inspector securitate ... Elana Luciana-Lulu Elana Luciana-Lulu Bună ziua! Daca urmez cursul de 80 ore inspector securitate si sanatate in munca- curs acreditat- voi putea fi reprezentant SSM la o firma (sa fac ... (vezi toată discuția)
Lucrător desemnat cu atribuții ssm Marina dobrescu Marina dobrescu Bună ziua. Vă rog să îmi spuneți dacă poate fi numit cineva la lucrător desemnat cu atribuții SSM fara a avea un curs de SSM (vezi toată discuția)