Multumesc pentru raspuns, dar cred ca ati preferat sa nu intrati prea mult in fondul problemei :)(sau, poate, nu am formulat eu lucrurile suficient de clar).
Principiile pe care le-ati enuntat sunt corecte (in primele doua paragrafe) si, dealtfel, asa au si fost aplicate la momentul derularii contractului.
Persoana care a obtinut venitul nu a facturat (nici cu tva, nici fara, intrucat, fiind o persoana fizica neinregistrata, nu avea acest drept), plata facandu-se pe baza de ştat.
Iar platitorul, neputandu-si deduce (din tva-ul colectat din alte tranzactii) tva-ul aferent sumei platite catre respectiva persoana fizica, l-a virat la buget.
(Daca acceptati o formulare speculativa, am putea spune ca este un "tva retinut la sursa", prin analogie cu "impozitul retinut la sursa" practicat la contractele de acest tip)
Deci, pana aici, totul este in regula, atat din punctul de vedere al partilor, cat si al statului. Sau ar fi trebuit sa fie.
Problema apare de-abia in momentul in care, acum, fiscul doreste sa o declare retroactiv pe persoana fizica drept platitoare de tva, generand o serie de contradictii:
1. Persoana este obligata
sa plateasca un tva pe care nu l-a colectat, ceea ce contravine … chiar principiilor TVA, asa cum sunt ele explicitate in ghidul emis de ministerul finantelor (
[ link extern ] ).
Citez din acest ghid:
3.(5) Rolul persoanei impozabile inregistrata in scopuri de TVA se reduce la cel de de perceptor al taxei in contul Ministerului Finantelor, aceasta taxa
nereprezentand un cost pentru persoana respectiva, cu exceptia costurilor inregistrare cu respectarea obligatiilor administrative.
3.(6) Persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA trebuie sa plateasca Ministerului Finantelor
diferenta dintre suma taxei colectata de la clientii sai, aplicata fie asupra valorii adaugate fie asupra operatiunii specifice,
si taxa deductibila achitata sau datorata de catre persoana respectiva pentru achizitia de bunuri si servicii, precum si pentru cheltuielile sale.
8. TVA se aplica pe operaţiuni specifice, si
nu pe profitul brut.
Ori, nefiind intrunite, la timpul respectiv, conditiile art 3.(6), persoana este obligata acum la plata unui tva exact
din profitul brut si reprezentand, evident,
un cost pentru persoana respectiva. Iata o prima contradictie!
2. Persoana juridica platitoare, care la vremea respectiva a functionat ca un
consumator final platind tva-ul nededus catre stat, este transformata acum – prin inregistrarea persoanei platite – intr-o
veriga intermediara a lantului de tva, ceea ce ar trebui sa-i ofere dreptul de a-si recupera tva. Dar, pentru ca la momentul prestatiei nu s-au emis facturi, nu are aceasta posibilitate. Aceasta este a doua contradictie fata de principiile tva!
3. In final, incasand tva si de la persoana fizica, dupa ce l-a incasat o data (in timpul derularii contractului) de la persoana juridica platitoare, statul aplica
o dubla impunere de tva – deci, o a treia contradictie!
Din punctul meu de vedere, prin aceasta masura se creaza un haos inutil, pentru ca vor fi foarte greu de rezolvat toate aceste contradictii. Practic, ar fi necesar ca, odata cu inregistrarea si taxarea retroactiva a persoanei fizice, sa-i fie permisa acesteia si emiterea de facturi retroactive, iar persoanei juridice platitoare sa-i fie permisa, in baza acestor facturi, recuperarea retroactiva a tva-ului platit (adica, o adevarata morisca de… retroactivitate). Fara toate acestea, ministerul finantelor s-ar afla in ilegalitate!
De fapt, insa, sper ca cineva de la MFP sa-si dea intr-un final seama catoata aceasta situatie este artificiala,
pentru ca s-a plecat de la premisa gresita ca statul are ceva de recuperat! Ori, in realitate, statul nu are nimic de recuperat, pentru ca tva-ul cuvenit i-a fost platit la vremea respectiva de catre beneficiarul serviciilor.
Nu se mai poate pretinde inca odata aceasta suma, asa cum nu se pot pretinde nici penalitati si dobanzi la o suma care a fost platita in termen legal!
In cel mai rau caz, ANAF ar fi putut sa amendeze persoana fizica pentru nedepunerea declaratiei de mentiuni (prin care sa devina platitoare de tva).
Si, probabil, nimeni nu ar fi protestat.
Va rog sa ma corectati daca gresesc undeva.
Numai bine!