avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 813 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită executare silita
Discuție deschisă în Executare silită

executare silita

buna seara...am o problema pentru care am mai intrebat pe forum si am solicitat si un avocat din cartier dar fara prea mult succes de rezolvare ...asa ca m-am hotarat sa mai incerc odata...in 2007 tatal meu a girat un credit la un CAR municipal..persoana pt.care a girat nu a platit nici o rata,tata suportand ratele,din pensia lui,in 2010 in mai tata a decedat,acum ne-a venit executare silita de la un executor din oras,in urma tatalui meu au ramas o casa in mediul rural si terenul de 500mp,pe teren si pe autorizatia de constructie sunt trecuti ambii parinti in cote de 50%,nu s-a dezbatut mostenirea si nu s-a facut nici un fel de act de la moartea parintelui nostru,noi fiind doi frati ambii majori..In speranta ca imi puteti da un sfat...multumesc...:sorry:
Cel mai recent răspuns: Iuliana Cermak , Avocat 16:12, 11 Mai 2011
Buna seara,
Din cate am inteles problema este un pic mai complicata, coroborand si cele spuse de catre dumneavoastra in mesajele anterioare.
Va rog sa ne spuneti ce vreti sa faceti acum pentru a sti cum sa raspundem. Doriti sa achitati datoria? Doriti sa lasati executarea sa isi urmeze cursul? Doriti sa nu platiti?
In plus va rog sa imi spuneti daca suma de bani este suficient de mare incat sa epuizeze succesiunea.
Este pe o suma de 12000 lei -cu tot cu penalitati si alte cheltuieli,mama mea nu are cum sa suporte o asemenea suma si nici noi,tata a fost girant banii din imprumut nu i-am folosit noi ci titularul creditului,si asa a platit tata 3 ani.....
Buna seara,
Imi pare rau pentru intarzierea in a va raspunde.
Problema dumneavoastra trebuie scindata in doua parti: 1. cea a debitului pe care il avea tatal dumneavoastra 2. cea a succesiunii.

Pentru prima problema ar trebui sa stiu ce garantie este scrisa in contractul de imprumut. Garantul , in prezdent dumneavoastra ca si mostenitori ai garantului , puteti porni o actiune impotriva debitorului prin care sa il obligati sa va returneze suma platita , daune interese si cheltuielile pe care le-ati efectuat cu tot ceea ce tine de acest imprumut. Din pacate insa va trebui sa platiti ceea ce se solicita pentru ca dumneavoastra in momentul in care ati acceptat tacit mostenirea acceptati atat activul cat si pasivul (sau in speta mama dumneavoastra). Ar trebui sa vedeti exact de scrie in contract , daca aveti sau nu dreptul de a invoca beneficiul de diviziune desi este cam tarziu. Sfatul meu este sa il dati in judecata pe vecin si sa va plateasca ceea ce veti plati dumneavoastra la banca.
A doua problema este mai simpla. Puteti merge la un notar din zona in care locuiti daca locuiti in Bucuresti cautati notarul care are cele mai mici onorarii si deschideti procedura succesorala. Am vorbit cu notari care accepta dezbaterea succesiunii chiar daca nu s-a acceptat expres mostenirea si daca mostenitorii toti sunt de acord. Problema este ca trebuie sa platiti atat o taxa de timbur cat si un onorariu pentru notar. O alta solutie ar fi aceea a deschiderii succesiunii prin instanta. Aceasta procedura poate fi mai ieftina in sensul ca se va plati o taxa de timbru insa va dura mai mult timp.
In speranta ca v-am raspuns macar la o parte din intrebari,
Va doresc o seara placuta.
iti dai seama ca au inceput pe girant pentru ca debitorul principal nu are venituri/bunuri. Sa-l dai in judecata pe asta nu obtii nimic. Cel mult obtii si tu un titlu pe care nu-l poti executa din lipsa de bunuri.
Pe cand voi riscati mult cu aceste bunuri ale defunctului tata.
Verificati daca sunt respectate disp. art.397 si/sau 398 C.proc.civ., referitoare la executarea in contra mostenitorilor si invocati, dupa caz, nulitatea executarii silite.

Angajati un specialist in domeniu care sa va studieze actele si sa va indrume la modul concret.Aveti 15 zile la dispozitie (art.401 C.proc.civ.), de la data primirii somatiei (data postei) pentru a formula contestatie la executare.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Executare silita mostenitor sebmis sebmis In anul 2009 mama mea a facut un imprumut la o cooperativa de credit unde a fost girata de catre o persoana.Dupa cateva luni in acelasi an ea a decedat.In anul ... (vezi toată discuția)
Creditul de la banca dupa deces roberta_a roberta_a m-am casatorit acum 32 ani,am un baiat ,locuim in apartament de la cumparare,l-am achitat in rate din anul 1985,cum se proceda dupa revolutie,dar eu nu am fost ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, tatal meu s-a pus girant in anul 2014 impreuna cu ... simi.sim simi.sim Buna ziua, Tatal meu s-a pus girant in anul 2014 impreuna cu alte 2 persoane si in ultimii ani i s-a oprit 1/3 din pensie din cauza ca persoana care a facut ... (vezi toată discuția)