avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1188 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenitor legal
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenitor legal

Proprietar decedat, sotia si copiii in viata.Cum se impart casa si dependintele?.Poate unul dintre copii sa primeasca totul prin renuntarea celorlalti?
Cel mai recent răspuns: ilie_boroi , utilizator 05:25, 5 Mai 2011
Masa succesorala se imparte astfel:
1/4 sotia supravietuitoare a defunctului
3/4 copiii (impartit in mod egal la nr. de copii)

Da. Daca toti ceilalti mostenitori (sotie si copii) renunta la mostenire, atunci singurul descendent acceptant va culege tot.
Ultima modificare: Luni, 2 Mai 2011
romascanu, moderator
Presupun ca imobilul este bun comun al defunctului si al sotiei supravietuitoare .In acest caz masa succesorala este 1/2 din imobil (casa si teren) iar restul de 1/.2 este bun p[ropriou al sotiei supravietuitoare. In aceasta situatie mostenitorul in favoarea caruia se renunta , va lua toata masa succesorala adica 1/2 din imobil si va fi coproprietar cu sotia supravietuitoare.
Va multumesc pentru raspuns, dar cu permisiunea dvs. as dori sa va explic problema in amanunt.Decedatul mai are 2 surori.Sotia decedatului are 3 copii.Decedatul are act de vanzare cunparare pe casa, dependinte si o parte din terenul aferent gospodariei.Totodata mai exista teren extravilan care a apartinut parintilor decedatului (decedati).
Este posibil ca sotia decedatului si ceilalti 2 copii sa renunte de la inceput in favoarea unuia dintre copii? Mentionez ca acum procesul de stabilire a drepturilor fiecaruia este pe rol.Multumesc.
1. Renuntarea se face prin declaratie autentica in termen de 6 luni de la decesul celui despre a carui mostenire e vorba. (nu ne-ati spus data mortii)

2. Renuntarea, chiar atunci cand este posibila, nu e recomandabila (daca cel ce renunta nu stie "cu ce se mananca" renuntarea - iertati exprimarea). Altfel spus: o fi posibila, dar o fi oare si "desteapta" miscarea asta in cazul acesta? Fara cunoasterea tuturor aspectelor (si chiar a motivatiei interne a partii care doreste renuntarea) nu se poate raspunde ...pe ghicite la intrebarea asta.

3. Renuntarea in favoarea cuiva este de fapt o acceptare.

Cine a promovat actiunea?
Care este obiectul ei concret (si iesire din indiviziune ?)
Copiii sunt (erau) toti majori (la momentul mortii)?
etc. etc.
Ce se DORESTE de fapt? De ce? (poate ca solutia inteligenta este cu totul alta decat renuntarea).

Ar fi preferabil ca, atunci cand se discuta despre renuntarea la ...mult decat o ceapa degerata, sa cautati informatii/solutii in biroul unui avocat si nu pe forum. Mai ales atunci cand deja exista o actiune pe rol.
Ultima modificare: Marți, 3 Mai 2011
romascanu, moderator
Tocmai asta e problema.Avocata surorilor decedatului spune ca nu este legal, iar avocata sotiei decedatului ca este legal.Adica: Sotia decedatului vrea sa treaca direct proprietetea la mostenitori (cum s-au inteles copiii) in timp ce se judeca cu surorile decedatului.Mentionez ca sotia cu surorile decedatului au ajuns la un consens.Nu stiu cine are dreptate?!Exista un cod de lege clar in aceasta privinta?
Cine hotaraste in acest caz? Care este varianta corecta?

Cu deosebit respect.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire verginica73 verginica73 in curtea parinteasca a ramas ocumnata deoarece fratele meu a murit si parintii sant morti demult, , cumnata nu are copii si nici acte asa ca avem toti fratii ... (vezi toată discuția)
Impartire masa succesorala intre mostenitori(mostenitori directi si descendenti) constsil constsil masa succesorala este formata din 10 000 mp. sunt 8 mostenitori.mai multi sunt decedati si pentu ei vor veni dupa caz, copiii sau copiii si sotul ... (vezi toată discuția)
Rezerva mostenirii - cat se poate intinde testatorul Qubik Qubik Concret: sunt 2 copii, majori. Mama a decedat acum 20 de ani. Copiii , majori la decesul mamei au renunțat la mostenire. Tatal a devenit astfel unic ... (vezi toată discuția)