avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 761 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort în strainatate ºi paºaport pentru minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort în strainatate ºi paºaport pentru minor

Locuim în UK, domiciliul stabil este in România.

Intrebarea mea are mai multe tăişuri, am sa incerc sa explic pe scurt.
Sunt în proces de divort în UK (casatorita in RO). Din câte înţeleg, din divortului în UK nu rezultă în mod explicit cărui părinte i s-a încredinţat copilul. Singurul document din cadrul procedurii de divorţ în care se menţionează copilul minor este "Statement of Arrangement for Children" (8 pagini) completat si semnat de parti si aprobat de tribunal.

Expiră paşaportul fiicei mele, minoră sub 14 ani. Doresc sa depun cererea de emiterea a pasaportului electronic aici în UK la ambasadă, dar, nu îmi este clar ce documente trebuie sa prezint in conditia in care certificatul de casatorie nu mai exista, hotararea de divort urmează să vină, dar fără să specifice în mod explicit cărui părinte i s-a încredinţat copilul.
Am împuternicire specială de la tatal copilului.

Nu am posibilitatea si timpul necesar pentru a ma deplasa în Romania pentru a înregistra divortul si etc etc şi a astepta pana se emite pasaportul.

Va rog sa ma sfatuiti. De la Consulat nu am primit raspuns viabil pentru situatia mea.

Vă mulţumesc,
Alina.

Cel mai recent răspuns: DanDaniel , utilizator 18:46, 4 Mai 2011
Sunteti inca in procedura de divort? Daca da, inca sunteti casatorita si certificatul de casatorie e inca valabil macar pentru a depune actele. Daca copilul vrea sa calatoreasca in Romania o poate face si cu un titlu de calatorie emis de ambasada si isi poate face pasaport mai rapid in Romania. Pe scurt ...nu starea civila a parintilor este importanta ci faptul ca amandoi trebuie sa fie de acord pentru eliberarea pasaportului (asta in cazul in care copilul nu e incredintat unuia din ei prin decizie defintiva si irevocabila...ceea ce inteleg ca nu e valabil inca in cazul dvs.).
Va multumesc pentru raspuns.

Suntem inca casatoriti, hotararea definitiva se va da pe 10 mai. Problema este ca nu avem nici certificatul de casatorie pentru ca acesta a fost depus la tribunal odata cu cererea de divort.

In acest divort, parintii, noi, am cazut de acord asupra conditiilor pentru copil astfel incat nu exista si nu vor exista alte documente privind tutela copilului, nu se mentioneaza deloc cui ii este incredintat copilul.

Din cate inteleg, pentru a obtine un document in care sa specifice cui ii este incredintat copilul, eu va trebui sa cer recunoasterea divortului ín instanta ín Romania, in termen de 6 luni de la data hotararii de aici, pentru a evita orice alte dificultati pe viitor legat de calatorie.

Inteleg ca ma pot deplasa cu copilul in Romanian cu titlu de calatorie. Dar ma pot intoarce cu acest titlu de calatorie? Categoric 30 de zile in Ro nu e suficient timp pentru a obtine recunoasterea divortului in instanta, inregistrarea divortului la stare civila si un pasaport electronic pentru copil.

Multumesc
chanterelles a scris:

Va multumesc pentru raspuns.

Suntem inca casatoriti, hotararea definitiva se va da pe 10 mai. Problema este ca nu avem nici certificatul de casatorie pentru ca acesta a fost depus la tribunal odata cu cererea de divort.

In acest divort, parintii, noi, am cazut de acord asupra conditiilor pentru copil astfel incat nu exista si nu vor exista alte documente privind tutela copilului, nu se mentioneaza deloc cui ii este incredintat copilul.

Din cate inteleg, pentru a obtine un document in care sa specifice cui ii este incredintat copilul, eu va trebui sa cer recunoasterea divortului ín instanta ín Romania, in termen de 6 luni de la data hotararii de aici, pentru a evita orice alte dificultati pe viitor legat de calatorie.

Inteleg ca ma pot deplasa cu copilul in Romanian cu titlu de calatorie. Dar ma pot intoarce cu acest titlu de calatorie? Categoric 30 de zile in Ro nu e suficient timp pentru a obtine recunoasterea divortului in instanta, inregistrarea divortului la stare civila si un pasaport electronic pentru copil.

Multumesc

- daca e nevoie de certificatul de casatorie la depunerea actelor atunci faceti o copie dupa originalul depus la dosar;
- titlul de calatorie nu va permite revenirea in UK; e numai pentru un drum spre Romania;
- dvs. va legati mereu de problema divortului dar eliberarea unui pasaport pentru minor nu are la baza neaparat starea civila a parintilor ci prezenta lor la serviciul pasapoarte sau inlocuirea acestui fapt cu o procura.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acte necesare copiilor nascuti in strainatate pentru a calatorii miha.filip_88 miha.filip_88 as dori sa stiu daca este obligatorie detinerea de certificat romanesc pentru a putea aduce din romania in spania copilul( nascut in spania).certificatul pe ... (vezi toată discuția)
Procura pentru pasaport minor ginaolimpia ginaolimpia Buna ziua, eu sunt o mamica C.R.D.S (Turcia) si am dubla cetatenie.Am o fiica de 6 ani care are aceeasi situatie ca.a.mea. Eu sunt casatorita cu un cetatean ... (vezi toată discuția)