avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 769 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Interzicerea dreptului de a conduce
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Interzicerea dreptului de a conduce

Buna ziua,

Nou pe forum,stiu ca subiectul s-a mai discutat,dar avand in vederea ca am primit o pedeapsa individualizata,as dori pe cat posibil o lamurire in ceea ce priveste pedeapsa primita:

Pentru savarsirea infractiunii pre.si ped. de art. 178 alin.2 cp cu aplicarea art 320/1 alin.7 cpp si art.74 lit.a,b,c, 76 cp la pedeapsa de 1 an inchisoare.Face cauza aplicatiunea art.71,64 lit.a teza a2a, b cp.In temeiul art.86/1,86/2,71 alin 5 cp suspenda sub supraveghere executarea pedepsei principale si a pedepsei accesorii pe o perioada de 3 ani,incredintand supravegherea Serviciului de Probatiune din loc. de domiciliu.
In temeiul art. 86/3 alin.3 lit.e cp interzice inculpatului dreptul de a conduce orice autovehicul pe perioada termenului de incercare.
Bun ,acum ca stiti si sentinta penala ramasa definitiva ,va rog sa-mi traduceti un pic deoarece sunt un pic confuz:

Avocatul angajat sustine ca pot redobandi permisul de conducere urmand cursurile unei scoli de soferi dupa un an de lapronuntarea sentintei penale, adica 25 ianuarie 2011.
Avand in vedere faptul ca pe durata cercetarilor penale am detinut dovada inlocuitoare a permisului, cu drept de conducere , am fost la politia rutiera sa depun dovada(cu toate ca in faza de instanta nu am mai avut drept de conducere deoarece procurorul mi-a refuzat prelungirea acestui drept pe motiv ca nu exista continuitate intre parchet si judecatorie), iar seful politiei rutiere mi-a transmis ca aceasta imi va fi de folos peste 3 ani cand va expira termenul de incercare pentru inscrierea la examenul de conducere.Acest lucru l-am citit si eu in sentinta insa avocat-ul meu sustine sus si tare ca la anu in ianuarie pot sa ma inscriu la scoala de soferi.

O alta nelamurire este si faptul ca dupa sentinta de mai sus data in 25/01/2011 avocatul a facut recurs la Curtea de apel si a amanat 2 termene ca in final sa ma trezesc cu avocat din oficiu deorece avocatul platit nu se prezentase.Recursul a fost respins dar acum nu mai stiu de cand intra in vigoare pedeapsa,de la 25/01/2011 sau de cand a fost refuzat recursul in 18/04/2011?

Va multumesc,si scuze pentru unele ambiguitati.

Cu stima Gabi Costachel
1.Pe durata perioadei de incercare (3 ani ) nu aveti dreptul sa conduceti orice autovehicul conform prevederilor de mai jos:

Masurile de supraveghere si obligatiile condamnatului
Art. 863. - Pe durata termenului de incercare, condamnatul trebuie sa se supuna urmatoarelor masuri de supraveghere:
a) sa se prezinte, la datele fixate, la judecatorul desemnat cu supravegherea lui sau la alte organe stabilite de instanta;
b) sa anunte, in prealabil, orice schimbare de domiciliu, resedinta sau locuinta si orice deplasare care depaseste 8 zile, precum si intoarcerea;
c) sa comunice si sa justifice schimbarea locului de munca;
d) sa comunice informatii de natura a putea fi controlate mijloacele lui de existenta.
Datele prevazute la alin. 1 lit. b, c si d se comunica persoanelor sau organelor stabilite la lit. a.
Instanta poate sa impuna condamnatului respectarea uneia sau a mai multora din urmatoarele obligatii:
a) sa desfasoare o activitate sau sa urmeze un curs de invatamant ori de calificare;
b) sa nu schimbe domiciliul sau resedinta avuta ori sa nu depaseasca limita teritoriala stabilita, decat in conditiile fixate de instanta;
c) sa nu frecventeze anumite locuri stabilite;
d) sa nu intre in legatura cu anumite persoane;
e) sa nu conduca nici un vehicul sau anumite vehicule;
f) sa se supuna masurilor de control, tratament sau ingrijire, in special in scopul dezintoxicarii.
Supravegherea executarii obligatiilor stabilite de instanta conform alin. 3 lit. a-f se face de organele prevazute la alin. 1 lit. a si aceleasi organe sesizeaza instanta in caz de neindeplinire a obligatiilor pentru luarea masurilor in conditiile art. 864 alin. 2.

Mentiunea expresa a instantei din dispozitiv este legala si este foarte clara , la dvs se are in vedere durata termenului de incercare stabilit , cel de trei ani (fiind vorba despre o pedeapsa aplicata cu suspendare sub supraveghere in temeiul art.86/1 si art.86/2 c.pen) aceasta masura luata , fiind si una dintre conditiile supravegherii stabilite de magistrati.
In aceasta situatie nu isi au aplicabilitatea disp.art.118 din OUG nr.195 /2002.

La ce data a fost respins recursul ?
Buna dimineata , recursul a fost respins la 18 aprile 2011.Eu am citit sentinta si-mi era foarte clara,dar avocatul insista intr-un mod agresiv ca nu are legatura perioada de probatiune cu cea a interzicerii dreptului de a conduce.De aici si nelamurirea mea.Multumesc pentru raspuns.Toate bune!
pentru ce a-ti primit 3 ani cu suspendare? si eu sant cercetat intr-un dosar penal pt contrabanda cu tigari si am fost eliberat prvizoriu dar cu anumite masuri restrictive ,una dintre ele este aceea de a nu conduce nici un autovehicul.chiar azi am avut proces de anulare a masurilor de a nu conduce autovehicule si de schimbare a masurii de a nu parasii judetul cu masura de a nu parasi tara si a fost respins ca nefondat.oare ce sa fac?
buna...aceiasi problema o am si eu. in hotarare scrie ca nu am voie sa conduc in termenul de incercare dar avocatul sustine ca dupa un an ma pot prezenta la examen......poate exista o portita undeva...sper!!!
Instanta a dispus masura prevazuta in textul citat si subliniat , avand aceasta posibilitate legala .
Instanta este cea care dispune si cum textul de lege de mai sus (art.86/3 c.pen) are inserata aceasta prevedere ...

Alte discuții în legătură

Cînd pot sã redobândesc permisul auto? Profesorderomana Profesorderomana Bună ziua ! Am şi eu mai multe neclarităţi în legătură cu o sentinţă pe care tocmai am primit-o ! Menţionez că, în iulie 2008 am avut un ... (vezi toată discuția)
Cerere atasat la rechizitoriu Ioananiculae26 Ioananiculae26 Am primit o comunicare de rechizitoriu in care mi s-a gresit starea civila. Obiectul cauzei: conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor ... (vezi toată discuția)
Pot beneficia de legea gratierii? condamnare cu suspendare! gabriel555 gabriel555 buna ziua Am fost condamnat in trecut in 2 dosare (concurs de infractiuni) pentru conducerea pe drumuriile publice a unui autovehicul fara a poseda nici o ... (vezi toată discuția)