avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 525 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... practica - decadere intampinare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

practica - decadere intampinare

- de curand s-a respins depunerea unei intampinari in sedinta, pe motiv ca ar fi trebuit depusa cu minim 5 zile inainmte de termen.

s-a motivat pe art 114 ind 1 al 2 + 103 cpc.

contraargumentul - respins de altfel - a fost ca legiuitorul a inteles sa abroge expres 118 al 2 cpc - astfel ca vointa sa este clara, nemaisacntionandu-se nerespectarea termenului de 5 zile.

Partea adversa a motivat ca - in acest caz s-ar putea admite depunerea intampinarii pana la inchiderea dezbaterilor.

Astept opinii.

Multumesc


Cel mai recent răspuns: ne_nicku , utilizator 22:16, 30 Iunie 2008
Întâmpinarea trebuie depusă la dosar cel mai târziu cu 5 zile înainte de termenul stabilit pentru judecată (art.1141 alin.2 C.proc.civ.).
Textul consacră dreptul comun în materie, în care pârâtul are la dispoziţie cel puţin 15 zile pentru a-şi pregăti apărarea, de la data primirii citaţiei şi a copiei de pe cererea de chemare în judecată. Înseamnă că în procesele urgente, considerate astfel de legiuitor sau apreciate ca atare de către preşedintele instanţei, în care pârâtul are la dispoziţie cel puţin 5 zile pentru a-şi pregăti apărarea, întâmpinarea poate fi depusă chiar la termenul de judecată.

În prezent, legea nu mai prevede în mod expres sancţiunea decăderii pârâtului din dreptul de a mai propune probe şi de a invoca excepţiile relative, dacă acesta nu a depus întâmpinarea în termenul stabilit prin art.114 ind.1 alin.2 C.proc.civ., întrucât alin.2 al art.118 C.proc.civ. a fost abrogat prin Legea nr.219/2005 privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.138/2000.
În această situaţie, având în vedere că textul art.114 ind.1 alin.2 C.proc.civ. reglementează în condiţii imperative termenul în care pârâtul trebuie să depună întâmpinare, sancţiunea nerespectării lui este tot decăderea, o decădere virtuală care va opera în condiţiile art.103 C.proc.civ. . Prin urmare, pârâtul care nu a depus întâmpinare sau care nu a depus întâmpinarea în termenul prevăzut de lege va fi decăzut din :
- dreptul de a mai propune probe, cu excepţia situaţiilor prevăzute de art.138 C.proc.civ. ;
- dreptul de a invoca excepţiile relative (art.136 C.proc.civ.).

Ma bucur sa vad ca se aplica in practica decaderea.
De obicei nu se intampla pentru ca judele ar trebui sa faca uz de 129...., asa ca ar fi aceeasi Marie, da' cu alta palarie...

Teoria expusa de elis e corecta. Mai mult, a fost si subiect de examen de intrare in magistratura....:D

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intimpinarea este obligatorie in litigiile de munca ? stefan1974 stefan1974 La primul termen paratul nu s-a prezentat si nu a fost asistat , nu a depus acte , iar instanta a solicitat probe , nu s-a zis nimic de lipsa intimpinarii ... (vezi toată discuția)
Lipsa intampinare ionutandrei1985 ionutandrei1985 buna ziua! deranjez si eu cu o intrebare: -lipsa depunerii intampinarii intr-un proces civil, rectificare de carte funciara, la ce poate duce ? ce cod de ... (vezi toată discuția)
Intampinare /cerere reconventionala pasm pasm Buna ,desi prin citatia emisa mi s/a pus in vedere sa depun cu 5 zile inainte intampinare ,nu am reusit si am depus cerere de angajare aparator fapt pt. care ... (vezi toată discuția)