- de curand s-a respins depunerea unei intampinari in sedinta, pe motiv ca ar fi trebuit depusa cu minim 5 zile inainmte de termen.
s-a motivat pe art 114 ind 1 al 2 + 103 cpc.
contraargumentul - respins de altfel - a fost ca legiuitorul a inteles sa abroge expres 118 al 2 cpc - astfel ca vointa sa este clara, nemaisacntionandu-se nerespectarea termenului de 5 zile.
Partea adversa a motivat ca - in acest caz s-ar putea admite depunerea intampinarii pana la inchiderea dezbaterilor.
Întâmpinarea trebuie depusă la dosar cel mai târziu cu 5 zile înainte de termenul stabilit pentru judecată (art.1141 alin.2 C.proc.civ.).
Textul consacră dreptul comun în materie, în care pârâtul are la dispoziţie cel puţin 15 zile pentru a-şi pregăti apărarea, de la data primirii citaţiei şi a copiei de pe cererea de chemare în judecată. Înseamnă că în procesele urgente, considerate astfel de legiuitor sau apreciate ca atare de către preşedintele instanţei, în care pârâtul are la dispoziţie cel puţin 5 zile pentru a-şi pregăti apărarea, întâmpinarea poate fi depusă chiar la termenul de judecată.
În prezent, legea nu mai prevede în mod expres sancţiunea decăderii pârâtului din dreptul de a mai propune probe şi de a invoca excepţiile relative, dacă acesta nu a depus întâmpinarea în termenul stabilit prin art.114 ind.1 alin.2 C.proc.civ., întrucât alin.2 al art.118 C.proc.civ. a fost abrogat prin Legea nr.219/2005 privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.138/2000.
În această situaţie, având în vedere că textul art.114 ind.1 alin.2 C.proc.civ. reglementează în condiţii imperative termenul în care pârâtul trebuie să depună întâmpinare, sancţiunea nerespectării lui este tot decăderea, o decădere virtuală care va opera în condiţiile art.103 C.proc.civ. . Prin urmare, pârâtul care nu a depus întâmpinare sau care nu a depus întâmpinarea în termenul prevăzut de lege va fi decăzut din :
- dreptul de a mai propune probe, cu excepţia situaţiilor prevăzute de art.138 C.proc.civ. ;
- dreptul de a invoca excepţiile relative (art.136 C.proc.civ.).
Ma bucur sa vad ca se aplica in practica decaderea.
De obicei nu se intampla pentru ca judele ar trebui sa faca uz de 129...., asa ca ar fi aceeasi Marie, da' cu alta palarie...
Teoria expusa de elis e corecta. Mai mult, a fost si subiect de examen de intrare in magistratura....:D