avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 531 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Intampinare /cerere reconventionala
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Intampinare /cerere reconventionala

Buna ,desi prin citatia emisa mi s/a pus in vedere sa depun cu 5 zile inainte intampinare ,nu am reusit si am depus cerere de angajare aparator fapt pt. care mi s/a acordat un alt termen ,nu am reusit sa/mi angajez avocat fapt pt. care pt. maine doresc sa depun intimp.cerere reconv.,e posibil sa imi ridice instanta din oficiu exceptia ca este tardiv introdusa si sa dijunga cererea recov.care are stansa legatura cu cererea principala ?#-o#-o
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:09, 28 Noiembrie 2011
Nu mai exista sanctiune pt nedepunerea la termen a intampinarii/cererii reconventionale. Daca instanta considera ca trebuie judecata separat, o va disjunge. Nu pt ca e tardiv introdusa.
puteti depune intampinarea maine.
pueti depune intampinarea la termenul de maine ,
cererea reconventionala de asemenea se poate depune , normal ca are legatura cu actiunea principala.
multumesc frumos
adutescu a scris:

Nu mai exista sanctiune pt nedepunerea la termen a intampinarii/cererii reconventionale. Daca instanta considera ca trebuie judecata separat, o va disjunge. Nu pt ca e tardiv introdusa.


Într-adevar, în prezent, legea nu mai prevede în mod expres sancţiunea decăderii pârâtului din dreptul de a mai propune probe şi de a invoca excepţiile relative, dacă acesta nu a depus întâmpinarea în termenul stabilit prin art.114 ind.1 alin.2 C.proc.civ., întrucât alin.2 al art.118 C.proc.civ. a fost abrogat prin Legea nr.219/2005 privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.138/2000.
În această situaţie, având în vedere că textul art.114 ind.1 alin.2 C.proc.civ. reglementează în condiţii imperative termenul în care pârâtul trebuie să depună întâmpinare, sancţiunea nerespectării lui este tot decăderea, o decădere virtuală care va opera în condiţiile art.103 C.proc.civ. . Prin urmare, pârâtul care nu a depus întâmpinare sau care nu a depus întâmpinarea în termenul prevăzut de lege va fi decăzut din :
- dreptul de a mai propune probe, cu excepţia situaţiilor prevăzute de art.138 C.proc.civ. ;
- dreptul de a invoca excepţiile relative (art.136 C.proc.civ.).


Nerespectarea termenului înăuntrul căruia poate fi depusă cererea reconvenţională atrage judecarea ei separată de cererea de chemare în judecată şi nu respingerea ca tardivă (art.135 C.proc.civ.). Potrivit textului, cele două cereri pot fi soluţionate împreună chiar dacă cererea reconvenţională a fost depusă tardiv, în situaţia în care amândouă părţile consimt .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Practica - decadere intampinare dumitru2000 dumitru2000 - de curand s-a respins depunerea unei intampinari in sedinta, pe motiv ca ar fi trebuit depusa cu minim 5 zile inainmte de termen. s-a motivat pe art 114 ... (vezi toată discuția)
Lipsa intampinare ionutandrei1985 ionutandrei1985 buna ziua! deranjez si eu cu o intrebare: -lipsa depunerii intampinarii intr-un proces civil, rectificare de carte funciara, la ce poate duce ? ce cod de ... (vezi toată discuția)
Intimpinarea este obligatorie in litigiile de munca ? stefan1974 stefan1974 La primul termen paratul nu s-a prezentat si nu a fost asistat , nu a depus acte , iar instanta a solicitat probe , nu s-a zis nimic de lipsa intimpinarii ... (vezi toată discuția)