avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 970 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... divort prima casa
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

divort prima casa

Buna ziua,

Concret, am divortat, si am hotarat iar apartamentul ramane la mine (eu am fost coplatitor, va trebui sa devin titular de credit).

Totul se va face printr-un partaj amiabil. Intrebare:

Am fost pe la banca/notar, le-am explicat situatia, au replicat ca nu au mai intalnit caz asemanator si eventual m-au trimis pe piste gresite.

Investigand mai mult am aflat ca trebuie sa fac un fel de cerere catre Ministerul Finantelor in care sa cer o aprobare.

Din pacate nu am putut afla mai multe detalii exacte despre ce anume sa mentionez in aceasta cerere si ce anume sa solicit in ea.
Stie cineva mai multe detalii? Cui este necesara aceasta cerere aprobata? Bancii sau notarului la partaj?

Multumesc anticipat tutoror!

Cel mai recent răspuns: ContSters160686 , utilizator 19:13, 3 Mai 2011
Incercati la un Cabinet de Avocatura "MEDIATOR", si, sunt sigur ca va rezolva situatia Dv. Sau mergeti in instanta si solicitati un partaj bunuri comune cu atribuirea locuintei Dv. si cu obligatiile de plata a creditului bancar ramas "prima casa". Nu mai mergeti pe la notari pe la banca pe la M.Finantelor ca nu o sa rezolvati nimic . Instanta va fi aceea care va decide prin hotarare dreptul de propietate absolut Dv. prin atribuire. Va doresc succes..:(
Avand in vedere ca statul garanteaza pentru imprumut, trebuie sa va dresati Fondului de Garantare, de unde ati obtinut aprobarea pentru credit... Va fi un fel de reanalizare a dosarului. ....si trebuie sa aveti atat acordul Fondului de garantare cat si al bancii.
Am contactat deja Fondul de garantare dar au replicat ca de creditul meu este respunzator Ministerul Finantelor, si ca, cererea de care ziceam, se poate lua de la Ministerul Finantelor. Oricum din ce am auzit, (maine ajung in persona si acolo), nu sunt primul care are divort cu Prima Casa si exista chiar si ceva lege data care faciliteaza preluarea contractului iar cu aceasta cerere aprobata se rezolva cam tot. Ce nu stiu este ce anume sa scriu in ea, ce sa cer, etc, dar probabil maine am sa aflu si astea.

Ma gandeam ca cineva a mai trecut prin astea (e destul de dificil sa afli niste lucruri simple cateodata :) ).

Corect!! Aveti nevoie de adresa scrisa (acord) din partea institutiei creditoare pentru finalizarea partajului, inclusiv Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara va solicita aceasta adresa pentru a opera modificarile in Cartea Funciara a imobilului, respectiv intabularea actului de partaj. Cat despre partajul in sine, trebuie sa va prezentati la notarul public cu actul de proprietate al imobilului, acest acord din partea institutiei creditoare si sentinta de divort cu mentiunea "definitiva si irevocabila".
tin sa reamintesc ca va fii vorba de un partaj amiabil in care ea cedeaza de buna voie toate drepturile legate de apartament, deci nu cred ca e nevoie de ceva instanta etc. sau poate ma insel

Alte discuții în legătură

Probleme cu intabularea - prima casa 4 fabbydesign fabbydesign Buna ziua. In mare, problema care este, am depus actele pentru un credit, prin programul prima casa 4, la Raiffeisen, actele au fost acceptate, s-a semnat ... (vezi toată discuția)
Divorț. poate prelua unul dintre soți ratele la creditul imobiliar făcut în timpul căsătoriei? mariaevelina mariaevelina Buna ziua, Eu si sotul suntem in proces de divort, la ultima infatisare am convenit ca divortul sa fie prin acord. Avem un copil minor de trei ani si un ... (vezi toată discuția)
Dacă eu și soțul divorțăm la notar și nu cerem partaj... Anca 91 Anca 91 Bună ziua am și eu o întrebare vă rog dacă eu și soțul divorțăm la notar și nu cerem partaj pe apartamentul care este luat prin ipotecă și vrea să ... (vezi toată discuția)