avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 751 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... divort prima casa
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

divort prima casa

Buna ziua,

Concret, am divortat, si am hotarat iar apartamentul ramane la mine (eu am fost coplatitor, va trebui sa devin titular de credit).

Totul se va face printr-un partaj amiabil. Intrebare:

Am fost pe la banca/notar, le-am explicat situatia, au replicat ca nu au mai intalnit caz asemanator si eventual m-au trimis pe piste gresite.

Investigand mai mult am aflat ca trebuie sa fac un fel de cerere catre Ministerul Finantelor in care sa cer o aprobare.

Din pacate nu am putut afla mai multe detalii exacte despre ce anume sa mentionez in aceasta cerere si ce anume sa solicit in ea.
Stie cineva mai multe detalii? Cui este necesara aceasta cerere aprobata? Bancii sau notarului la partaj?

Multumesc anticipat tutoror!

Cel mai recent răspuns: ContSters160686 , utilizator 19:13, 3 Mai 2011
Exact, nu este nevoie de instanta, notarul public intocmeste si autentifica actul de partaj voluntar conform dorintei partilor, iar dupa semnarea acestuia tot notarul public va efectua operatiunile de publicitate imobiliara (intabularea).
Da este o situatie foarte sensibila, si de ce? pentru ca statul Garanteaza credite cu dobanda subventionata, pentru "credite prima casa , adoua casa si poate si a treia casa", Dar atentie tinerilor casatoriti pana la varsta de 35 ani. Intr-o astfel de situatie, si eu pot inscena o casatorie si dupa obtinerea creditului imi cumpar casa si apoi pe cale amiabila divortez si fac partajul. O adoua atentie este aceea ca beneficiarii creditului nu vad banul in mana ci merge direct la vanzatorul imobilului. Ce smecherie se poate face,?B-) Intrand in posesia imobilului la randul meu pot sa-l vand la un 'NAIV' ce nu stie ce inseamna ipoteca pe imobil.?? Intru in posesia banilor si apoi imi caut drumul in strainatate... Si, apoi dai batai de cap celor ramasi..."""Asa ca notarul nu prea isi asuma responsabilitatea..Instanta da, va cita si Banca in proces,,, si va decide cum se rezolva cazul Dv.!!!:(

Vin cu mica completare Legiuitorul cand a adoptat Legea nu a luat in calcul si cum se rezolva si situatii de genul acesta ,,,dupa contractarea creditului daca se ajunge la divort cum se procedeaza,,, cu cei doi beneficiari ai creditului,,,:sorry:
Ultima modificare: Marți, 3 Mai 2011
Manole Dumitru, utilizator
Nu e nici o ilegalitate sa divortezi daca detii o locuinta achizitionata prin credit (indiferent daca e "Prima Casa" sau credit bancar pentru achizitie locuinta), cazuri de genul acesta sunt destule si se rezolva, de cele mai multe ori, pe cale amiabila prin partaj incheiat la notarul public, cu acordul expres scris al institutiei creditoare. Cat despre vanzarea imobilului cumparat prin credit: acest fapt nu e usor realizabil, chiar daca se gaseste un "naiv" cumparator care nu stie ce inseamna ipoteca, pe extrasul de carte funciara apar ipoteca si interdictia de instrainare a imobilului, deci nici notarul nu va autentifica un astfel de act, nici Oficiul de Cadastru nu va intabula o asemenea tranzactie. In cazul prezentat mai sus, instanta mai mult complica lucrurile.
faceti tranzactie la notar privind impartirea bunurilor. practic daca sunteti divortati unul din dvs va vinde cota lui celeilalte parti.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Probleme cu intabularea - prima casa 4 fabbydesign fabbydesign Buna ziua. In mare, problema care este, am depus actele pentru un credit, prin programul prima casa 4, la Raiffeisen, actele au fost acceptate, s-a semnat ... (vezi toată discuția)
Divorț. poate prelua unul dintre soți ratele la creditul imobiliar făcut în timpul căsătoriei? mariaevelina mariaevelina Buna ziua, Eu si sotul suntem in proces de divort, la ultima infatisare am convenit ca divortul sa fie prin acord. Avem un copil minor de trei ani si un ... (vezi toată discuția)
Dacă eu și soțul divorțăm la notar și nu cerem partaj... Anca 91 Anca 91 Bună ziua am și eu o întrebare vă rog dacă eu și soțul divorțăm la notar și nu cerem partaj pe apartamentul care este luat prin ipotecă și vrea să ... (vezi toată discuția)