Exact, nu este nevoie de instanta, notarul public intocmeste si autentifica actul de partaj voluntar conform dorintei partilor, iar dupa semnarea acestuia tot notarul public va efectua operatiunile de publicitate imobiliara (intabularea).
Da este o situatie foarte sensibila, si de ce? pentru ca statul Garanteaza credite cu dobanda subventionata, pentru "credite prima casa , adoua casa si poate si a treia casa", Dar atentie tinerilor casatoriti pana la varsta de 35 ani. Intr-o astfel de situatie, si eu pot inscena o casatorie si dupa obtinerea creditului imi cumpar casa si apoi pe cale amiabila divortez si fac partajul. O adoua atentie este aceea ca beneficiarii creditului nu vad banul in mana ci merge direct la vanzatorul imobilului. Ce smecherie se poate face,?B-) Intrand in posesia imobilului la randul meu pot sa-l vand la un 'NAIV' ce nu stie ce inseamna ipoteca pe imobil.?? Intru in posesia banilor si apoi imi caut drumul in strainatate... Si, apoi dai batai de cap celor ramasi..."""Asa ca notarul nu prea isi asuma responsabilitatea..Instanta da, va cita si Banca in proces,,, si va decide cum se rezolva cazul Dv.!!!:(
Vin cu mica completare Legiuitorul cand a adoptat Legea nu a luat in calcul si cum se rezolva si situatii de genul acesta ,,,dupa contractarea creditului daca se ajunge la divort cum se procedeaza,,, cu cei doi beneficiari ai creditului,,,:sorry:
Nu e nici o ilegalitate sa divortezi daca detii o locuinta achizitionata prin credit (indiferent daca e "Prima Casa" sau credit bancar pentru achizitie locuinta), cazuri de genul acesta sunt destule si se rezolva, de cele mai multe ori, pe cale amiabila prin partaj incheiat la notarul public, cu acordul expres scris al institutiei creditoare. Cat despre vanzarea imobilului cumparat prin credit: acest fapt nu e usor realizabil, chiar daca se gaseste un "naiv" cumparator care nu stie ce inseamna ipoteca, pe extrasul de carte funciara apar ipoteca si interdictia de instrainare a imobilului, deci nici notarul nu va autentifica un astfel de act, nici Oficiul de Cadastru nu va intabula o asemenea tranzactie. In cazul prezentat mai sus, instanta mai mult complica lucrurile.