avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 701 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... intretinere student
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

intretinere student

sunt un tata divortat care a primit spre crestere si educare pe cei doi copii minori in urma divortului. Baiatul cel mare a terminat liceul la varsta de 19 ani si jumatate.
In urma unui "aranjament" cu bunica (mama mea), s-a inscris la facultate cu taxa. Eu am platit cheltuielile cu cazarea si masa fiului meu, circa 500 lei pe luna. Ulterior am aflat ca e inscris la forma de invatamant cu taxa. As fi dorit sa se inscrie aici, in oras, nu la 200 km, in alt oras si mai cu seama, la studii fara taxa, pentru ca eu nu-l pot sustine la studii cu taxa. In aceste conditii, am fost luat prin surprindere de cererea lui de chemare in judecata, sa stabileasca instanta ce suma sa ii platesc lunar, ca lui nu ii ajung cei 500 de lei! Instanta a cerut de la mine de la serviciu adeverinta cu veniturile pe ultimele 6 luni si probabil ca va dispune ca eu sa platesc o anumita suma. este posibil asa ceva? Mentionez ca prin hotararea de incredintare a copiilor, mama este cea obligata la plata pensiei de intretinere, copiii fiind in grija mea. Poate instanta sa dispuna la o anumita suma, ca lui nu ii ajung banii de buzunar? Are 21 de ani! Salariul meu nu este un bun patrimonial? Poate instanta sa dispuna ce sa fac cu el? Sa imi trimit sau nu copilul la studii la Sorbona sau la Bucuresti? Imi poate raspunde cineva, macar la una din aceste intrebari? (Desi suntem in proces, am continuat sa-i platesc cei 500 de lei lunar - ca sa aiba cu ce plati avocata, probabil...)
fiul dvs, pt ca urmeaza cursuri universitare, are dreptul sa primeasca pensie de la parintele cu care nu locuieste.
pensia ce i se cuvine din partea dvs si a mamei lui, e de maxim 16.5% din venitul din munca al fiecaruia ( pt ca fiecare parinte mai are cate un copil in intretinere)
Amandoi copiii sunt la mine. Mama este cea care trebuia sa plateasca pensie de intretinere pentru amandoi copiii. Eu mai am de ocrotit fata, care e inca minora. Poate instanta sa ma oblige sa platesc o anumita suma pentru fiul meu major, la o facultate cu taxa?
Astfel cum va explica cu profesionalism , distinsa d-na consilier , fiul dvs, locuind la bunica sa si nu la vreunul dintre parintii naturalai , aflandu-se in continuarea studiilor are dreptul sa solicite obligarea parintilor la prestarea unei obligatii de intretinere in conditiile legii , avand in vedere si intretinerea acordata si celoirlalti doi frati ai sai.
stimate domn r.gabi, eu nu am scris nicaieri ca fiul meu locuieste la bunica. El este student intr-o alta localitate decat cea de domiciliu, nici a noastra, nici a bunicii. Nu sunt interesat cum ati dedus ca sta cu bunica, dar nu stiu de unde ati inteles ca ar fi vorba de trei copii. Nu, sunt numai doi, ambii incredintati de Curtea de Apel mie, cu obligarea mamei la plata pensiei de intretinere.
Ultima modificare: Miercuri, 4 Mai 2011
ContSters21716, utilizator
in afara de adeverinta de venituri depuneti si copie dupa hotararea de divort ( in care scrie cui i-au fost incredintati minorii la vremea respectiva) si copie dupa certificatul de nastere al fetei. asa aratati ca mai aveti un copil in intretinere. pensia ce se va fixa, nu va putea fi mai mare de 16.5% din venituri stabile din munca.
ziceam ca fiul isi poate actiona si mama in judecata , dar si dansa (cel putin teoretic) mai plateste pensie de intretinere pt inca un copil( fata voastra). la fel si dansa, poate fi obligata la intretinerea majorului aflat la studii ce nu se poate intretine inca prin munca, tot la max 16.5%
pensie veti plati pana la max 26 de ani

inca ceva, pastrati chitantele de la posta daca i-ati trimis bani prin mandat, sa faceti dovada ca l-ati intretinut si pana acum, ca instanta sa hotarasca obligarea dvs cu data pronuntarii hotararii, nu cu data introducerii
Ultima modificare: Miercuri, 4 Mai 2011
gi-jane2, moderator

Alte discuții în legătură

Pensie intretinere copil major  Loredana Puscasu Loredana Puscasu sunt in divort si am 2 copii din care unul e major si termina anul acesta liceul.Intrebarea mea este daca va trebui sa platesc pensie alimentara pentru ambii ... (vezi toată discuția)
Pensia alimentara evis_m evis_m sot si sotie cu un copil divorteaza,copilul ramane la tata,iar sotia se recasatoreste si da nastere la un alt copil. Cat plateste mama,pensia alimentara pentru ... (vezi toată discuția)
Pensie alimetara copii majori admin12 admin12 Revin din nou pe acest forum pentru a va cere ajutorul.Am nevoie de un model de cerere pentru obtinerea pensiei alimentare pentru cei doi copii ai mei care au ... (vezi toată discuția)