Art. 129 C.fam.
Tutorele nu poate, in numele minorului, sa faca donatii si nici sa garanteze obligatia altuia.
Tutorele nu poate, fara prealabila incuviintare a autoritatii tutelare, sa faca valabil instrainarea ori gajarea bunurilor minorului, renuntarea la drepturile patrimoniale ale acestuia, precum si sa incheie orice alte acte care depasesc dreptul de a administra.
Actele facute cu calcarea dispozitiilor de mai sus sunt anulabile.
Cu toate acestea, tutorele poate instraina, fara prealabila incuviintare a autoritatii tutelare, bunurile supuse pieirii ori stricaciunii, precum si bunurile devenite nefolositoare pentru minor, daca valoarea acestora din urma nu depaseste suma de doua sute cincizeci lei.
Art. 130
Autoritatea tutelara va acorda incuviintarea, numai daca actul raspunde unei nevoi sau prezinta un folos neandoielnic pentru minor.
Incuviintarea se va da pentru fiecare act in parte.
In caz de vanzare, incuviintarea va arata daca vanzarea se va face prin buna invoiala sau in alt mod.
In toate cazurile, autoritatea tutelara poate indica tutorelui modul in care se intrebuinteaza sumele de bani obtinute.
Art. 133
Minorul care a implinit virsta de 14 ani incheie actele juridice cu incuviintarea prealabila a tutorelui, iar in cazurile prevazute in art. 132 si 152 lit. c, cu incuviintarea prealabila a curatorului.
Daca actul pe care minorul urmeaza sa-l incheie face parte dintre acelea pe care tutorele nu le poate incheia decat cu incuviintarea autoritatii tutelare, va fi necesara si prealabila incuviintare a acesteia.
Minorul nu poate sa faca, nici chiar cu incuviintare, donatii si nici sa garanteze obligatia altuia.
Actele facute cu calcarea dispozitiilor de mai sus sunt anulabile.
multumesc de raspuns. eu suport consecintele daca se anuleaza actul, dar cel care l-a emis adica notarul este absolvit de orice responsabilitate? acest act nu a fost emis sub presiune ci la solicitare si platit corespunzator. eu , fiind cealalta parte in succesiune m-am bazat pe el si acum ma impiedic sa fac succesiunea pentru ca tutorele a murit si fata a devenit majora si nu mai am legaturi cu ea.
ma gandesc ca exista solutie pentru asta dar care e?
multumesc.