avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 425 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune

daca un minor a facut renuntare la o mostenire prin tutorele sau legal, o poate contesta dupa dupa ce devine major?
eexista un termen de contestare?
multumesc.
Cel mai recent răspuns: lucutza55 , utilizator 09:32, 5 Mai 2011
asupra renuntarii la succesiune nu se mai poate reveni.
nu
Art. 129 C.fam.
Tutorele nu poate, in numele minorului, sa faca donatii si nici sa garanteze obligatia altuia.
Tutorele nu poate, fara prealabila incuviintare a autoritatii tutelare, sa faca valabil instrainarea ori gajarea bunurilor minorului, renuntarea la drepturile patrimoniale ale acestuia, precum si sa incheie orice alte acte care depasesc dreptul de a administra.
Actele facute cu calcarea dispozitiilor de mai sus sunt anulabile.
Cu toate acestea, tutorele poate instraina, fara prealabila incuviintare a autoritatii tutelare, bunurile supuse pieirii ori stricaciunii, precum si bunurile devenite nefolositoare pentru minor, daca valoarea acestora din urma nu depaseste suma de doua sute cincizeci lei.

Art. 130
Autoritatea tutelara va acorda incuviintarea, numai daca actul raspunde unei nevoi sau prezinta un folos neandoielnic pentru minor.
Incuviintarea se va da pentru fiecare act in parte.
In caz de vanzare, incuviintarea va arata daca vanzarea se va face prin buna invoiala sau in alt mod.
In toate cazurile, autoritatea tutelara poate indica tutorelui modul in care se intrebuinteaza sumele de bani obtinute.

Art. 133
Minorul care a implinit virsta de 14 ani incheie actele juridice cu incuviintarea prealabila a tutorelui, iar in cazurile prevazute in art. 132 si 152 lit. c, cu incuviintarea prealabila a curatorului.
Daca actul pe care minorul urmeaza sa-l incheie face parte dintre acelea pe care tutorele nu le poate incheia decat cu incuviintarea autoritatii tutelare, va fi necesara si prealabila incuviintare a acesteia.
Minorul nu poate sa faca, nici chiar cu incuviintare, donatii si nici sa garanteze obligatia altuia.
Actele facute cu calcarea dispozitiilor de mai sus sunt anulabile.

Ultima modificare: Miercuri, 4 Mai 2011
MARGARETA STANCIU, Avocat
multumesc de raspuns. eu suport consecintele daca se anuleaza actul, dar cel care l-a emis adica notarul este absolvit de orice responsabilitate? acest act nu a fost emis sub presiune ci la solicitare si platit corespunzator. eu , fiind cealalta parte in succesiune m-am bazat pe el si acum ma impiedic sa fac succesiunea pentru ca tutorele a murit si fata a devenit majora si nu mai am legaturi cu ea.
ma gandesc ca exista solutie pentru asta dar care e?
multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Avere minor de 10 ani ContSters163072 ContSters163072 ca reprezentant legal, mama a unui minor din afara casatoriei, am nevoie de incuviintarea autoritatii tutelare pt acte de dispozitie pt averea mostenita de la ... (vezi toată discuția)
Membri fondatori minori indian indian Cativa liceeni (15-17 ani) doresc sa infiinteze o asociatie pentru tineret. Cine semneaza actele de infiintare - ei si parintii lor ? Imi trebuie ... (vezi toată discuția)
Tutore Problematic Problematic Cum si unde pot cere informatii/documente referitoare la modul cum se folosesc platile efectuate catre tutore, am dreptul sa le cer ? Am nevoie sa dovedesc ca ... (vezi toată discuția)