avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 668 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Tutore
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Tutore

Cum si unde pot cere informatii/documente referitoare la modul cum se folosesc platile efectuate catre tutore, am dreptul sa le cer ?
Am nevoie sa dovedesc ca minorul nu se mai afla in ingrijirea acestuia si asta ar fi singura posibilitate.
Cel mai recent răspuns: Problematic , utilizator 09:02, 8 Septembrie 2008
Drepturile si indatoririle tutorelui cu privire la persoana minorului au acelasi continut ca si drepturile si indatoririle parintesti (art. 122, 123, 125 si art. 136 din Codul familiei) si se exercita numai in interesul minorului (art. 114 din Codul familiei).
Obligatiile tutorelui
a) Tutorele are obligatia de a ingriji de minor.
El este obligat sa creasca copilul, ingrijind de sanatatea si dezvoltarea lui fizica, de educarea, invatatura si pregatirea profesionala a acestuia, potrivit cu insusirile lui.
Felul invataturii sau pregatirii profesionale, ce minorul primea la data numirii tutorelui, nu poate fi schimbat de acesta decat cu incuviintarea autoritatii tutelare.
b) Tutorele are obligatia de a administra bunurile minorului si de a-l reprezenta in actele civile, insa numai pana la data cand acesta implineste varsta de paisprezece ani.
Minorul care a implinit varsta de 14 ani poate face singur acte de conservare si acte de administrare, daca acestea din urma nu-i pricinuiesc vreo leziune (art. 25 din Decretul nr. 32/1954).
Minorul cu capacitate de exercitiu restransa poate face acte de dispozitie (ex. vanzare-cumparare, donatie) insa cu incuviintarea prealabila a tutorelui si a autoritatii tutelare. Actele incheiate de minor, fara incuviintarea prealabila, sunt anulabile (art. 133).
c) inventarierea bunurilor minorului
Dupa numirea tutorelui si in prezenta acestuia, un delegat al autoritatii tutelare va verifica la fata locului toate bunurile minorului, intocmind un inventar, care va fi supus aprobarii autoritatii tutelare.
Creantele pe care le au fata de minor tutorele, sotul, o ruda in linie dreapta ori fratii sau surorile tutorelui pot fi platite numai cu aprobarea autoritatii tutelare.
d) cheltuieli legate de intretinerea minorului si administrarea bunurilor sale
Autoritatea tutelara va stabili suma anuala necesara pentru intretinerea minorului si administrarea bunurilor sale. Institutia va putea modifica, potrivit imprejurarilor, aceasta suma.
Cheltuielile necesare pentru intretinerea minorului si administrarea bunurilor sale se acopera din veniturile acestuia. In cazul in care veniturile minorului nu sunt indestulatoare, autoritatea tutelara va dispune vanzarea bunurilor minorului.
Daca minorul este lipsit de bunuri si nu are parinti sau alte rude care sunt obligati de lege sa-i dea intretinere, autoritatea tutelara va cere Directiei judetene sau a municipiului Bucuresti de munca si ocrotiri sociale sa contribuie la intretinerea lui.
Sumele de bani care depasesc nevoile intretinerii minorului si ale administrarii bunurilor sale, precum si hartiile de valoare, vor fi depuse, pe numele minorului, la o casa de pastrare de stat, de unde nu vor putea fi ridicate decat cu incuviintarea autoritatii tutelare.
Tutorele poate depune si sumele necesare intretinerii, tot pe numele minorului. Acestea se vor trece intr-un cont separat si vor putea fi ridicate de tutore, fara incuviintarea prevazuta in alineatul precedent.
e) tutorele nu poate incheia acte juridice impreuna cu sotul/sotia sa, o ruda in linie dreapta ori cu fratii sau surorile sale, de o parte, si minor, de alta.
f) Tutorele poate incheia singur unele acte, in numele si pe socoteala minorului, fara nici o incuviintare prealabila, iar alte acte numai cu incuviintarea prealabila a autoritatii tutelare (art. 129 si art. 130).
Tutorele nu poate, in numele minorului, sa faca donatii si nici sa garanteze obligatia altuia.
Tutorele nu poate, fara prealabila incuviintare a autoritatii tutelare, sa faca valabila instrainarea ori gajarea bunurilor minorului, renuntarea la drepturile patrimoniale ale acestuia, precum si sa incheie orice alte acte care depasesc dreptul de a administra.
Actele facute cu incalcarea dispozitiilor de mai sus sunt anulabile.
Cu toate acestea, tutorele poate instraina, fara prealabila incuviintare a autoritatii tutelare, bunurile supuse pieirii ori stricaciunii, precum si bunurile devenite nefolositoare pentru minor, daca valoarea acestora din urma nu depaseste 250 lei.
Autoritatea tutelara va acorda incuviintarea, numai daca actul raspunde unei nevoi sau prezinta un folos neindoielnic pentru minor.
Incuviintarea se va da pentru fiecare act in parte.
In caz de vanzare, incuviintarea va arata daca vanzarea se va face prin buna invoiala sau in alt mod.
In toate cazurile, autoritatea tutelara poate indica tutorelui modul in care se intrebuinteaza sumele de bani obtinute.
g) tutorele este dator sa prezinte anual autoritatii tutelare un raport despre modul cum a ingrijit de minor, precum si despre administrarea bunurilor acestuia.
Raportul se va prezenta autoritatii tutelare in termen de treizeci de zile de la sfarsitul anului calendaristic.
In afara de raportul anual, tutorele este obligat, la cererea autoritatii tutelare, sa dea oricand dari de seama despre felul cum a ingrijit de minor, precum si despre administrarea bunurilor acestuia.
Autoritatea tutelara va verifica socotelile privitoare la veniturile minorului si la cheltuielile facute cu intretinerea acestuia si administrarea bunurilor sale si, daca sunt regulat intocmite si corespund realitatii, va da descarcare tutorelui.
Autoritatea tutelara va exercita un control efectiv si continuu asupra modului in care tutorele isi indeplineste indatoririle sale cu privire la minor si bunurile acestuia, dispozitiile art. 108 alin. 2 fiind aplicabile.
Pentru inlesnirea controlului, autoritatea tutelara va putea cere colaborarea organelor administratiei de stat si institutiilor de ocrotire.

Drepturile tutorelui:
Tutela este o sarcina gratuita.
Cu toate acestea, autoritatea tutelara, tinand seama de munca depusa in administrarea averii si de starea materiala a minorului si a tutorelui, va putea acorda acestuia din urma o remuneratie, care nu va depasi zece la suta din veniturile bunurilor minorului. Autoritatea tutelara, potrivit imprejurarilor, va putea modifica sau suprima aceasta remuneratie.

Incetarea tutelei
Tutela ia sfarsit prin ajungerea minorului la majorat sau prin decesul acestuia intervenit inainte de a deveni major. De asemenea, tutela ia sfarsit in cazurile in care au incetat motivele care au determinat instituirea acesteia.
Incetarea functiei tutorelui, fara insa ca tutela sa se stinga se produce prin: moartea tutorelui, indepartarea tutorelui ( art. 138), inlocuirea tutorelui (art. 118).
Minorul, precum si toti cei prevazuti la punctul 2, pot face plangere autoritatii tutelare cu privire la actele sau faptele tutorelui pagubitoare pentru minor.
Tutorele va fi indepartat daca savarseste un abuz, o neglijenta grava sau fapte care il fac nevrednic de a fi tutore, precum si daca nu isi indeplineste multumitor sarcina.
La incetarea tutelei, tutorele este dator ca, in termen de cel mult treizeci de zile, sa prezinte autoritatii tutelare o dare de seama generala. El are aceeasi indatorire si in caz de indepartare din tutela.
Bunurile care au fost in administrarea tutorelui vor fi predate, dupa caz, fostului minor, mostenitorilor acestuia sau noului tutore.
Dupa predarea bunurilor, verificarea socotelilor si aprobarea lor, autoritatea tutelara va da tutorelui descarcare de gestiunea sa.
Chiar daca autoritatea tutelara a dat tutorelui descarcare de gestiune, acesta raspunde pentru paguba pricinuita prin culpa sa.
Tutorele care inlocuieste pe un alt tutore are obligatia sa ceara fostului tutore repararea pagubelor ce acesta a pricinuit minorului prin culpa sa.
Daca tutorele a instrainat minorul altei persoane poate poate fi tras la raspundere ?
Pot dovedi cu documente ca minorul nu se mai afla in ingrijirea acestuia si nu mai locueste cu el
Cum se procedeaza ? care sunt caile ?
Da, puteti depune o plangere la Autoritatea Tutelara
E vorba de tutore sau de incrdintarea unui minor unuia dintre parinti?
Detaliati ce doriti sa obtineti.
Datele problemei s-au schimbat
Am fost astazi la autoritatea tutelara unde am aflat ca tutorele practic nu exista.
Le-am aratat actele de la divort unde se specifica incredintarea minorului si ei au spus ca minorul a fost doar incredintat dar ca nu i s-a acordat tutela asa zisului tutore.
Persoana careia i s-a incredintat minorul de catre instanta (o ruda) a incredintat la randul ei minorul unuia din parinti fara acordul sau instiintarea celeilalte parti iar el figureaza in continuare ca persoana care are in incredintare minorul desi nu-l mai are si emite acte in numele lui.
Mi s-a recomandat de catre personalul din cadrul autoritatatii tutelare sa scot o dovada prin care sa arat ca nu mai este in intretinerea persoanei incredintate, sa scot o dovada de la scoala unde era inscris minorul prin care sa se arate faptul ca el nu mai este inscris (sau ca a abandonat scoala), sa arat ca nu mai locuieste cu el dupa care sa o prezint in instanta.
Ce pot sa fac in cazul asta ?

Alte discuții în legătură

Succesiune lucutza55 lucutza55 daca un minor a facut renuntare la o mostenire prin tutorele sau legal, o poate contesta dupa dupa ce devine major? eexista un termen de ... (vezi toată discuția)
Drepturi tutore legal iuly76 iuly76 buna ziua as dori sa stiu si eu ce drepturi are tutorele unui minor (vezi toată discuția)
Avere minor de 10 ani ContSters163072 ContSters163072 ca reprezentant legal, mama a unui minor din afara casatoriei, am nevoie de incuviintarea autoritatii tutelare pt acte de dispozitie pt averea mostenita de la ... (vezi toată discuția)