avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 503 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Tutore
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Tutore

Cum si unde pot cere informatii/documente referitoare la modul cum se folosesc platile efectuate catre tutore, am dreptul sa le cer ?
Am nevoie sa dovedesc ca minorul nu se mai afla in ingrijirea acestuia si asta ar fi singura posibilitate.
Cel mai recent răspuns: Problematic , utilizator 09:02, 8 Septembrie 2008
Dl. Avlil,, minorul nu a fost incredintat parintelui.
situatia a fost cam asa
Mama fiind fufa (parasise domiciliul de cativa ani buni prin Italia si traia pe acolo cu cineva ..in fine..) sotul a dat divort
Mama nu avea cum sa castige minorul la divort (nici nu l-a castigat, dar nu l-a castigat insa nici tata)
Minorul a fost incredintat unei persoana (rude) persoana care credeam ca are calificativul de tutore, nu-mi inchipuiam ca poate exista altceva ca denumire, persoana respectiva a primit minorul spre crestere si educare in ideea sa il putem amandoi avea acces cu visite etc...
(Sper ca am m-am exprimat destul de clar pana acum)
Amandoi (si mama si tata au fost pusi sa plateasca pensie de intrtetinere pentru minor, pensie catre "tutore", adica persoanei careia i-a fost dat minorul in crestere si educare.
De un an minorul a disparut din tara fara sa am idee pentru ca persoana care a primit minorul nu mi-a permis nici un fel de relatii familiale, rar reuseam cate un telefon.
Singura dovada ca persoana nu mai are minorul (pe care am ridicat-o la sfatul celor de la Autritatea Tutelara)) a fost o adeverinta de la scoala unde minorul invata, prin care se arata clar ca acesta a fost transferat in Italia de un an de zile
A fost transferat.... nu de catre persoana careia i-a fost dat in custodie (care legal are custodia si acum)... ci de catre mama (adica fufa care nu castigase minorul in justitie hop deodata il are fara sa fiu anuntat de nimic in timp ce eu numai rstrictii)
Acum, persoana care a primit minorul in intretinere ma someaza (tot numai pe mine, le-oi fi placand foarte tare probabil) in judecata pentru marirea pensiei pensie desi el nu mai are nici o tangenta cu minorul,de mai bine de un an habar nu are.
Am vorbit si cu un avocat, prea multe inca nu mi-a spus
La intrebarea dvs "Ce sa faceti ca sa obtineti ... ce? "
Vreau sa trag la raspundere persoana careia i-a fost incredintat minorul
Am sanse sau nu ?
Legea 272/2004

SECŢIUNEA a 3-a
Protecţia copilului împotriva abuzului sau neglijenţei


Art. 89. -
(2) Prin neglijarea copilului se înţelege omisiunea, voluntară sau involuntară, a unei persoane care are responsabilitatea creşterii, îngrijirii sau educării copilului de a lua orice măsură subordonată acestei responsabilităţi, fapt care pune în pericol viaţa, dezvoltarea fizică, mentală, spirituală, morală sau socială, integritatea corporală, sănătatea fizică sau psihică a copilului.

Art. 92. - În vederea asigurării protecţiei speciale a copilului abuzat sau neglijat, direcţia generală de asistenţă socială şi protecţia copilului este obligată:
a) să verifice şi să soluţioneze toate sesizările privind cazurile de abuz şi neglijare

Ori dupa cate inteleg, directia de ...(orice in afara de) protectie a copilului va trimis pe dvs. dupa cai verzi pe pereti. Adica incearca matale sa faci niste dovezi ca noi nu ne miscam fundurile de pe scaun decat cu o camera de luat vederi pusa pe el. X-(

Pe de alta parte, dvs. aveti chiar obligatia de a sesiza politia cu privire la disparitia acestui copil. Banuiti ca ar fi la mama, dar cu ce ar fi mai indreptatita banuiala asta fata de aceea ca ar fi rapit sau traficat? Cineva ar trebui sa verifice acest lucru.

Faceti sesizari atat la minunata directie (sa va transmita informatii referitoare la copil, inclusiv fotografii recente, evaluari medicale sau scolare - art 15 lit f din legea suscitata - ori sa ...constate ca n-au habar pe unde umbla copilul acesta) precum si la politie (aveti indicii de unde rezulta ca acest copil a disparut de la domiciliu - in speta cel al persoanei careia i-a fost incredintat).
Ultima modificare: Duminică, 7 Septembrie 2008
romascanu, moderator
Da, sanse aveti, imi este greu insa a intelege despre incredintarea asta unei alte persoane decat un parinte, asa incat e important ce scrie in hotarare, care au fost motivele etc.
Cred ca cel mai bine faceti sesizarile de care vorbea colega, dar pentru a vedea in ce masura se poate face o plangere impotriva persoanei care avea minorul in ingrijire ar fi indicat sa vada un avocat toate aceste acte, sa vada ce va raspunde Autoritatea si Protectia Copilului, sa faceti o notificare acelei persoane, sa cereti sa vedeti copilul in scris...

Sincer, credeam ca e mai important insa sa aflati unde e copilul, daca e bine... :( Dar daca va intereseaza doar diverse actiuni pentru a pedepsi persoana care avea grija de el, faceti sesizari peste tot, cum v-a spus colega; puteti sa faceti si la politie, dar daca nu e intemeiata ar fi probleme, de aceea va spuneam ca un avocat sa-si dea o parere pe ce sa mergeti in plangere la politie...

Daca doriti ca acea persoana sa fie chemata, interogata, sa dea raspunsuri... ar fi bine sa folositi termeni duri, sa le aratati celor de la Autoritate ca veti merge pana-n panzele albe... e nevoie de efort, de timp, de bani... Dar se pare ca sunteti destul de frustrat in relatia cu aceasta persoana, asa incat, cine stie, poate gasiti resurse.
Pe de alta parte, faptul ca situatia dureaza de luni bune arata ca nu sunteti chiar asa de pornit...
Prin urmare, e alegerea dv.

Amm mai intrebat de ce proces ne vorbeati, nu mi-ati raspuns nimic.
Multa bafta!
Dl Avlil minorul a fost incredintat altei persoane deoarece mama nu avea de gand sa revina in tara, (a specificat lucrul asta in procesul de divort) iar eu in urma anchetei sociale de la acea vreme s-a stabilit ca nu am conditiile necesare eram cu chirie etc..
Ca un compromis s-a stabilit ca minorul sa fie incredintat acelei rude spre crestere si educare.
Tot la divort, parintilor (la amandoi) li s-a stabilit spre plata o pensie alimentara lunara catre persoana careia i-a fost dat in custodie minorul, si nu m-am eschivat niciodata indiferent cat de greu a fost (doar ca sa-mi "permit" divortul a trebuit sa fac imprumut la banca caci n-am dus-o pe roze)
Iar persoana careia i s-a incredintat minorul s-a comportat cu o magarie si o idiotenie iesita de nedescris interzicandu-mi aproape orice legatura cu minorul.
La orice solicitare de vizita din partea mea imi raspundea sa-mi fac copil daca imi trebuie si sa nu-i mai deranjez cu telefoanele, fiind falit la acea vreme n-am avut ce face, in plus ma saturasem si de scandaluri pana peste cap.
Cum am primit recent o chemare in judecata din parte persoanei respective pentru marire pensie alimnetara vreau sa ridic si aceasta problema, desi el de las si magar ce este nu se va prezenta (angajandu-si un avocat ca reprezentant crezand ca asa nu va da ochii cu mine niciodata).
Copilul am o idee unde este, nu am idee cum de i s-a permis persoanei careia i-a fost dat in custodie sa dea si ea la randul ei altcuiva minorul.
Chiar daca l-a dat mamei ea nu are custodia legala asupra lui, nu cred ca avea dreptul pentru ca la divort minorul nu i-a fost incredintat ei, iar acum semneaza acte in numele minorului, retrage minorul din scoala de aici pe semnatura ei, il duce in italia unde nu mai stie nimeni nimic de el desi persoana incredintata real cu custodia lui locuieste aici, n-a vazut italia si nu are nici o treaba concreta decat sa gaseasca modalitati de batai joc profitand de faptul ca legal el are minorul in incredintare.
M-am saturat de magarii
Ma tampesc.
Dupa ce Autoritatea Tutelara habar nu are de minor nici cei de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului habar nu au, nu figureaza nicaieri ca a fost dat in incredintare familiei, rudei respective, singura optiune a mai ramas politia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune lucutza55 lucutza55 daca un minor a facut renuntare la o mostenire prin tutorele sau legal, o poate contesta dupa dupa ce devine major? eexista un termen de ... (vezi toată discuția)
Drepturi tutore legal iuly76 iuly76 buna ziua as dori sa stiu si eu ce drepturi are tutorele unui minor (vezi toată discuția)
Avere minor de 10 ani ContSters163072 ContSters163072 ca reprezentant legal, mama a unui minor din afara casatoriei, am nevoie de incuviintarea autoritatii tutelare pt acte de dispozitie pt averea mostenita de la ... (vezi toată discuția)