@w_v_w_v
Cand citati un articol de lege, citati-l complet si nu scoateti din context numai ce vreti sa spuneti dv.:
Deci articolul cu pricina (citat de dv.) arata astfel:
Normă – tehnică privind repartizarea consumurilor de energie termică între consumatorii din imobilele de tip condominiu, în cazul folosirii sistemelor de repartizare a costurilor pentru încălzire şi apă caldă de consum
.....................
Art. 26. (1) Citirea se poate realiza şi numai de către proprietar, dar în aceeaşi zi când se fac şi restul citirilor, caz în care reprezentantul asociaţiei de proprietari / locatari, respectiv prestatorul, are obligaţia de a centraliza datele şi a face verificări privind corectitudinea datelor transmise cel puţin trimestrial.
(2) Apartamentul sau spaţiul cu altă destinaţie este considerat fără repartitoare de costuri pentru apă caldă atunci când:
a) nu sunt montate repartitoare de costuri pentru apă caldă;
b) proprietarul renunţă la repartitoarele de costuri pentru apă caldă;
c) se constată violarea sigiliilor chiar şi numai la unul dintre repartitoarele de costuri pentru apă caldă. Perioada considerată ca fiind fără repartitor este de la verificarea anterioară şi până la punerea în funcţiune a repartitorului, iar consumul pe această perioadă se recalculează pe cheltuiala proprietarului luând în calcul un număr de unităţi de calcul stabilite conform prevederilor art. 28 alin. (3);
d) timp de trei luni proprietarul nu permite citirea şi/sau verificarea repartitoarelor de costuri pentru apă caldă, consumul pentru această perioadă se recalculează conform prevederilor lit. c), pe cheltuiala proprietarului;
e) proprietarul refuză înlocuirea repartitorului de costuri pentru apă caldă în cazul în care acesta s-a defectat sau înregistrează valori a căror erori de măsură depăşesc clasa de exactitate a repartitorului;
f) consumul de apă caldă este sub cantitatea zilnică/locuitor stabilită de Ministerul Sănătăţii pentru acoperirea necesarului fiziologic, igienei individuale şi preparării hranei.
Art. 27. Dacă din motive întemeiate proprietarul apartamentului nu poate efectua citirea sau nu poate asigura accesul în perioada stabilită pentru citirea repartitoarelor de costuri pentru apă caldă, se ia în considerare consumul aferent citirii anterioare ori unei perioade similare, urmând ca regularizarea sa se facă luna următoare sau la o dată stabilită de comitetul executiv al asociaţiei
funcţie de situaţia concretă existentă.
Asadar este considerat fara apometru numai daca
3 luni la rand nu permite sau nu citeste si nu comunica citirea indecsilor. In rest i se aproximeaza un consum care va fi regularizat ulterior.
Pentru apartamentele unde se considera consum necontorizat
norma de consum este stabilita ca fiind 3,3 mc / persoana / luna pentru apa calda, conform art.28 (3) din aceeasi Norma din care am citat mai sus. Nu o pot scrie aici deoarece are caractere specifice care nu pot fi copiate aici.
Pentru apa rece este de 5,1 dupa Norma propusa de ANRSC.
In rezumat, cine nu da citirea 3 luni la rand este considerat fara apmetre si i se pune 3,3 mc / persoana AC si 5,1 mc / persoana AR.
Noi aici discutam despre blocurile in care apartamentele sunt vandute in proportie de 100%.
In blocurile noi, in care dezvoltatorul nu a reusit sa-si vanda apartamentele, acelea sunt in proprietatea lui si deci are o cota-parte indiviza mult mai mare decat fiecare proprietar in parte, deci si reponsabilitate mai mare in administrarea, gestionarea proprietatii comune, deci si costuri mai mari cu acestea. Ii plangeti de mila dezvoltatorului si nu le plangeti de mila proprietarilor care in felul acesta trebuie sa suporte si costurile cu intretinerea partiala a apartamentelor nevandute? Chiar sunteti presedinta de asociatie sau dezvoltatorul?
Opinia mea
In privinta diferentei intre consumul declarat de locatari si consumul facturat la nivel de scara (contorul de bransament) aceasta este considerat consum pe proprietatea comuna, deci poate fi calculat ca orice cheltuiala pe spatiul comun - pe cota-parte indiviza.
A repartiza "pierderile" in functie de consum, inseamna a-i pedepsi mai mult pe cei care folosesc mai multa apa, in mod nejustificat, pentru ca nimeni nu poate spune de ce la un consum de 10 mc se pierde mai multa apa decat la 1 mc, atunci cand poti avea spalarea holurilor sau scurgeri nesesizabile pe coloanele verticale sau chiar avarii sau faptul ca se fac citirile apometrelor in fiecare apartament in alta zi si cu alti ochi, creandu-se astfel diferenta de mai sus.
De asemenea aceste cauze nu pot explica repartizarea "pierderilor" pe numar de persoane deoarece 3 persoane dintr-un apartament nu sunt mai vinovate decat 1 singura din alt apartament daca citirile se fac in zile diferite de proprietari, chiar la distanta de 10 zile intre ei, dar si fata de ziua in care furnizorul isi citeste contoarele de bransament.
Eu cred ca trebuie impusa mai multa disciplina la citirea contoarelor, micsorarea drastica a intervalului de citire a apometrelor de catre toata lumea si aceea a contorului de bransament, in paralel cu o impartire pe cota-parte indiviza, fiind considerata
cheltuiala-pierdere la partile comune.