avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 796 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... diferenta consum apa rece facturat si consumat
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

diferenta consum apa rece facturat si consumat

In cazul in care un apartament nu preda citirea consumului de apa rece, cum va fi luat in calcul pe luna respectiva? Cum se repartizeaza diferenta dintre consumul de apa rece facturat si cel consumat/declarat de apartamente?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: DaniSarah , utilizator 07:50, 26 August 2023
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Modalitatea de calcul "proportional cu consumul" este ilegala. Eu am avut o problema cu asociatia pe aceasta tema, printre altele, care s-a sfarsit la tribunal si la expertiza. Expertul a declarat modalitatea de calcul "proportional cu consumul" ca fiind ilegala.
Povestea cu proportional cu consumul a fost scornita de hoti: declari consum mic, diferenta se trece la pierderi care trec la cei cinstiti, proportional cu consumul. Cu cat furi mai mult cu atat e mai bine (pentru tine, evident).
Modalitatea obisnuita cu diferentele impartite pe persoane blocheaza hotia: cu cat sunt mai multi hoti cu atat pierderile sunt mai mari si hotilor le revine o parte mai mare; deci hotia pe scara larga nu e rentabila in acest caz.
Pentru indepartarea suspiciunilor si a situatiilor neplacute,masurile obligatorii tuturor proprietarilor ,sunt adoptate numai de catre adunarea generala a proprietarilor si sunt consemnate in procesul verbal care se consemneaza in registrul special
In caz de solutionare in instanta ,temeiul de impunere pentru diferente suplimentare consum apa il constituie strict hotararea adunarii generale
Desigur ca va pot da un exemplu.
Presupunand ca blocul are 2 apartamente.
Ap1 da indexul 4
Ap2 da indexul 6
Total coonsum declarat 10m3.
Consumul inregistrat de apometru general este 20 m3 .Asadar o diferenta de 10 m3.
Diferenta va fi importita proportional cu consumul adica cota parte din total.
Ap1 are 40% si ap2 60%.



Metoda este foarte legala si nu vad de ce ar fi ilegala.
Daca sunt locuite decat 10 apartamente din 40 de ce sa impartim pe cota indiviza?
Ce vina are cel care nu a vandut apartamentele inca ca nu esti tu in stare sa citesti indexul cu 3 zecimale,ca il rotunjesti sau ca nu citim toti in acelasi timp.
Iarasi in cazul repartizarii pe persoane se pune problema ce legatura are ca eu am 1 persoana si el are 4?

Eu asa am stabilit ca doar daca se sparge o teava se va repartiza in luna aceea pe cota indiviza ca nu are legatura cu persoanele sau cu suprafata (cota indiviza faptul ca s-a spart o teava.

Un alt model este imbinarea prezentat de dl Totolici
www.avocatnet.ro/content/con...

www.avocatnet.ro/content/for...
@verionx
Ultima date ne spuneati ca va apucati serios de calcule dupa exemplul doamnei elga de calculare a penalizarilor.
Sa inteleg ca ca v-a multumit calculatorul facut de mine postat de @unlocatar si ati mai conceput dv un alt model?
www.avocatnet.ro/content/for...
Ultima modificare: Joi, 5 Mai 2011
w_v_w_v, utilizator
@w_v_w_v
Cand citati un articol de lege, citati-l complet si nu scoateti din context numai ce vreti sa spuneti dv.:
Deci articolul cu pricina (citat de dv.) arata astfel:
Normă – tehnică privind repartizarea consumurilor de energie termică între consumatorii din imobilele de tip condominiu, în cazul folosirii sistemelor de repartizare a costurilor pentru încălzire şi apă caldă de consum
.....................
Art. 26. (1) Citirea se poate realiza şi numai de către proprietar, dar în aceeaşi zi când se fac şi restul citirilor, caz în care reprezentantul asociaţiei de proprietari / locatari, respectiv prestatorul, are obligaţia de a centraliza datele şi a face verificări privind corectitudinea datelor transmise cel puţin trimestrial.
(2) Apartamentul sau spaţiul cu altă destinaţie este considerat fără repartitoare de costuri pentru apă caldă atunci când:
a) nu sunt montate repartitoare de costuri pentru apă caldă;
b) proprietarul renunţă la repartitoarele de costuri pentru apă caldă;
c) se constată violarea sigiliilor chiar şi numai la unul dintre repartitoarele de costuri pentru apă caldă. Perioada considerată ca fiind fără repartitor este de la verificarea anterioară şi până la punerea în funcţiune a repartitorului, iar consumul pe această perioadă se recalculează pe cheltuiala proprietarului luând în calcul un număr de unităţi de calcul stabilite conform prevederilor art. 28 alin. (3);
d) timp de trei luni proprietarul nu permite citirea şi/sau verificarea repartitoarelor de costuri pentru apă caldă, consumul pentru această perioadă se recalculează conform prevederilor lit. c), pe cheltuiala proprietarului;
e) proprietarul refuză înlocuirea repartitorului de costuri pentru apă caldă în cazul în care acesta s-a defectat sau înregistrează valori a căror erori de măsură depăşesc clasa de exactitate a repartitorului;
f) consumul de apă caldă este sub cantitatea zilnică/locuitor stabilită de Ministerul Sănătăţii pentru acoperirea necesarului fiziologic, igienei individuale şi preparării hranei.

Art. 27. Dacă din motive întemeiate proprietarul apartamentului nu poate efectua citirea sau nu poate asigura accesul în perioada stabilită pentru citirea repartitoarelor de costuri pentru apă caldă, se ia în considerare consumul aferent citirii anterioare ori unei perioade similare, urmând ca regularizarea sa se facă luna următoare sau la o dată stabilită de comitetul executiv al asociaţiei
funcţie de situaţia concretă existentă.

Asadar este considerat fara apometru numai daca 3 luni la rand nu permite sau nu citeste si nu comunica citirea indecsilor. In rest i se aproximeaza un consum care va fi regularizat ulterior.
Pentru apartamentele unde se considera consum necontorizat norma de consum este stabilita ca fiind 3,3 mc / persoana / luna pentru apa calda, conform art.28 (3) din aceeasi Norma din care am citat mai sus. Nu o pot scrie aici deoarece are caractere specifice care nu pot fi copiate aici.
Pentru apa rece este de 5,1 dupa Norma propusa de ANRSC.
In rezumat, cine nu da citirea 3 luni la rand este considerat fara apmetre si i se pune 3,3 mc / persoana AC si 5,1 mc / persoana AR.
Noi aici discutam despre blocurile in care apartamentele sunt vandute in proportie de 100%.
In blocurile noi, in care dezvoltatorul nu a reusit sa-si vanda apartamentele, acelea sunt in proprietatea lui si deci are o cota-parte indiviza mult mai mare decat fiecare proprietar in parte, deci si reponsabilitate mai mare in administrarea, gestionarea proprietatii comune, deci si costuri mai mari cu acestea. Ii plangeti de mila dezvoltatorului si nu le plangeti de mila proprietarilor care in felul acesta trebuie sa suporte si costurile cu intretinerea partiala a apartamentelor nevandute? Chiar sunteti presedinta de asociatie sau dezvoltatorul?

Opinia mea
In privinta diferentei intre consumul declarat de locatari si consumul facturat la nivel de scara (contorul de bransament) aceasta este considerat consum pe proprietatea comuna, deci poate fi calculat ca orice cheltuiala pe spatiul comun - pe cota-parte indiviza.

A repartiza "pierderile" in functie de consum, inseamna a-i pedepsi mai mult pe cei care folosesc mai multa apa, in mod nejustificat, pentru ca nimeni nu poate spune de ce la un consum de 10 mc se pierde mai multa apa decat la 1 mc, atunci cand poti avea spalarea holurilor sau scurgeri nesesizabile pe coloanele verticale sau chiar avarii sau faptul ca se fac citirile apometrelor in fiecare apartament in alta zi si cu alti ochi, creandu-se astfel diferenta de mai sus.
De asemenea aceste cauze nu pot explica repartizarea "pierderilor" pe numar de persoane deoarece 3 persoane dintr-un apartament nu sunt mai vinovate decat 1 singura din alt apartament daca citirile se fac in zile diferite de proprietari, chiar la distanta de 10 zile intre ei, dar si fata de ziua in care furnizorul isi citeste contoarele de bransament.
Eu cred ca trebuie impusa mai multa disciplina la citirea contoarelor, micsorarea drastica a intervalului de citire a apometrelor de catre toata lumea si aceea a contorului de bransament, in paralel cu o impartire pe cota-parte indiviza, fiind considerata cheltuiala-pierdere la partile comune.


Ultima modificare: Joi, 5 Mai 2011
elga50, moderator
Vad ca citati o norma, dar unde este publicata aceasta norma?
Nu cumva este doar un proiect, o propunere de norma care nu a fost adoptata niciodata?

Alte discuții în legătură

Repartizarea diferentelor de apa veracuciula veracuciula Ce se poate face in cazul in care unii vecini nu dau citirea contorului de apa iar noi ceilalti suntem obligati mereu sa platim pierderile de apa chiar daca ... (vezi toată discuția)
Diferente inregistrari contoare eufortune eufortune In fiecare luna apar diferente insemnate intre consumul de apa inregistrat de contorul de bransament, si suma consumurilor inregistrate de contoarele din ... (vezi toată discuția)
Consumul suplimentar de apa repartizat in functie de cantitatea de apa consumata meridumitrescu meridumitrescu Buna ziua, Ma confrunt cu urmatoarea problema: La un consum de 18-20 m3 de apa pe luna pentru 3 persoane, cate locuim in apartament, administratorul ne ... (vezi toată discuția)