La data de 1.04.2011 am incetat CIM in baza art.55 ,lit.b din Codul Muncii.In ultima luna lucrata (martie) am primit un bonus (este numita prima de fidelitate pe statul de plata ) in valoare de 47 000 lei.Din aceasta suma s-au facut toate retinerile salariale ,inclusiv contributia pentru somaj.
Intrebarea mea este - Acest bonus este luat in calcul la stabilirea cuantumului indemnizatiei de somaj?Daca stagiul meu de cotizare este de peste 20 de ani , pentru ce perioada voi beneficia de indemnizatie de somaj?
1. Daca s-a retinut contributia pentru somaj ar trebui sa fie luata in calculul indemnizatiei pentru somaj (un contabil va poate raspunde daca retinerea s-a facut conform Codului fiscal).
2. Daca aveti un stagiu de cotizare la somaj de peste 10 ani veti beneficia de o perioada de somaj indemnizat de 12 luni.
Interventie moderator Am rugamintea sa continuati discutiile incepute folosind butonul "raspunde" (albastru, dreapta, jos). In acest mod exista continuitate intre discutia initiala si intrebarile si raspunsurile ulterioare.
Multumesc!
Gabriela Pintea
angcris a scris:
Revin cu un subiect pe care l-am mai deschis acum cateva saptamani si va cer din nou cateva lamuriri.
Firma la care am lucrat mi-a acordat in ultima luna un bonus de fidelitate din care s-au facut toate retinerile salariale,inclusiv contributia pentru somaj.Cei de la AJOFM nu vor sa ia in calcul la stabilirea indemnizatiei de somaj acest bonus (care mi-ar creste indemnizatia cu aprox.500 lei )Fostul meu angajator a trimis catre AJOFM adeverinta cu veniturile brute realizate pe ultimele 12 luni( care au fost luate ca baza de calcul la contributia pentru somaj ),dar AJOFM - ul revine cu o adresa catre angajator si ii cere o alta adeverinta cu salariul de baza brut care sa nu contina bonusul de fidelitate.
Daca eu voi cosidera ca ajutorul de somaj nu mi-a fost calculat corect,unde as putea face contestatie si care sunt sansele sa mi se faca dreptate?
Buna ziua , in aceeasi situatie sunt si eu . acum o luna am depus dosarul pentru somaj, mi-au comunicat o indemnizatie iar ieri cand am fost la viza cu carnetul, mi-au pus in brate o hartie prin care eram informata ca indemnizatia are alta valoare ( aproape jumatate din suma initiala. motivul : la calcularea somajului nu s-a mai luat in calcul suma care a fost un bonus din fondul de salarii al angajatorului , desi au fost oprite procentele pentru somaj ) . pentru asta s-au avut in vedere prevederile art.34 din legea 76/2002 . art 34 nu prevede modul de calcul, sau nu stiu eu sa citesc.
'' nu-mi convine- pot sa fac contestatie'' , dar de la ajofm mi-au spus ca nu la ei, ci in alta parte .........intrebarea mea este unde ....pe strada , in fata blocului , la primarie , unde sa fac contestatie ???
i-am lasat chiar uimiti cand am intrebat unde sa fac contestatie , raspunsul a fost '' doar nu o sa ne reclamati pe noi la noi '' , atunci unde ??
iar motivul pentru care s-a schimbat suma a fost si mai ridicol : '' dupa ce am depus dosarul a venit o dispozitie si s-a schimbat modul de calcul .......care e dispozitia ? apare undeva ? raspunsul a fost : '' nu stiu, eu nu pot sa va spun, nu aveti acces la ea '' ???????
deci , daca maine cineva mai da o dispozitie , eu ma pot trezi luna viitoare cu o alta suma , eventual sa fiu informata ca in urma solicitarii mele de somaj , trebuie sa le dau eu bani .
in schimb pe hartie apare ordinul in baza caruia a fost numit in functie directorul executiv - ce relevanta are acel ordin pentru speta mea ???????
Doamne , ma rog sa viseze toti frumos , sa nu mai am eu cosmar.
Va rog, sa ma lamuriti dumneavoastra . Va multumesc .
1. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:
Art. 39.
(1) Indemnizaţia de şomaj se acordã şomerilor prevãzuţi la art. 17 alin. (1), pe perioade stabilite diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, dupã cum urmeazã:
a) 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;
b) 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.
(2) Cuantumul indemnizaţiei de şomaj prevãzute la alin. (1) este o sumã acordatã lunar şi în mod diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, dupã cum urmeazã:
a) 75% din valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;
b) suma prevãzutã la lit. a) la care se adaugã o sumã calculatã prin aplicarea asupra mediei salariului de bazã lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare.
(3) Cotele procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare, prevãzute la alin. (2) lit. b), sunt:
a) 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 3 ani;
b) 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 10 ani;
d) 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 20 de ani.
2. In cazul in care considerati ca sunteti nedreptatit puteti face o sesizare la ANOFM (forul ierarhic superior al Agentiei de Somaj) si apoi puteti sa dati in judecata AJOFM (la Tribunal).
Va multumesc,
m-ati ajutat .voi incerca la anofm . in plus,
am sunat azi la oficiul juridic al ajofm , si mi-au comunicat ca :
la modul de calcul a mediei salariului de baza lunar brut , nu intra bonusul oferit de firma angajatoare. ca prin acest bonus angajatorul a facut o concediere mascata si ......auditul s-a autosesizat. se pare ca se vor recalcula din ultimii 5 ani aceste indemnizatii de somaj . la angajatorii mari , nu dau nume ca sa nu fie interpretabil.
raspunsul lor nu m-a linistit doar m-au lamurit , legal aceste sume intra in calculul mediei salariului de baza, in acest calcul intra toate sumele din care s-au platit procente catre somaj, eu asa stiu , sau din 19 august s-a schimbat ceva in legislatie ???
la intrebarea mea , cum imi recuperez suma , raspunsul a fost '' sa-i cereti angajatorului asta''. din cate stiu eu, banii s-au dat in luna iunie , ei sunt deja in fondul de somaj , de ce sa-i cer angajatorului ???? daca altcineva s-a autosesizat , nu putea sa vina si cu o solutie la problemele noi generate ???? sau se rezolva una si nu conteaza ca facem 5 noi ?
dupa un asa raspuns, ma astept ca peste un timp .....sa fiu anuntata ca am eu sa le dau bani deoarece cineva s-a autosesizat ca la dosar s-a lipit un post-it ..... doar nu o sa-l plateasca ei , e dosarul meu -banii mei.
nu doream sa ajung la tribunal , este o cauza moarta din fasa , raspunsul poate veni dupa multi ani si nu mai ajuta la nimic + cheltuieli .
ma intreb doar daca se recalculeaza , cine o sa le mai dea banii inapoi ??? unii pot fi morti, se duc la cimitir dupa coliva???
nu era mai simplu sa-i urmareasca pe angajatori ......sa-i pedepseasca pe ei ?
de ce suferim noi ? suntem victime de doua ori - fara serviciu si cu banii luati .