avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 431 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... Reziliere anticipata, taxe abuzive de reziliere
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

Reziliere anticipata, taxe abuzive de reziliere

Prin telefon acum un an mi s-a prelungit contractul la telefonie cu încă 2 ani printr-o oferta specială care constă într-un abonament standard de 5 euro la care s-a adăugat oferta specială de încă 200 minute naționale (total) pe un an de zile.
Pentru aceste 200 min. naționale am fost legat 2 ani de contract, care in cazul rezilierii unilaterale de către mine mi se impune 6 euro penalizare pe lună până la sfarșitul perioadei. okk
In Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 497/19.VII.2010, au apărut modificări la Legea nr. 296/2004 privind Codul consumului și a Legii nr. 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între comercianți și consumatori.
Din Legea nr. 296/2004 citez modificarea:
„Art. 84 - Dreptul consumatorului la denunțarea sau rezilierea contractului nu poate fi anulat sau restrâns de nicio clauză contractuală sau înțelegere între părți, în cazurile prevăzute de lege, aceasta fiind considerată nulă de drept. drepturile părților referitoare la o justă despăgubire nu vor fi afectate în cazul denunțării unilaterale”.
În anexa la Legea nr. 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între comercianți și consumatori,punctul 1 litera j) adică una din clauzele abuzive este citez:
„j) restrâng sau anulează dreptul consumatorului de a denunța sau a rezilie unilateral contractul în cazurile în care:
- comerciantul a modificat unilateral clauzele prevăzute la lit. e);
- comerciantul nu și-a îndeplinit obligațiile contractuale;
- comerciantul a impus consumatorului, prin contract, clauze referitoare la plata unei sume fixe în cazul denunțării unilaterale”
Cum vad eu lucrurile?
Op. de telefonie în cazul rezilierii contractului de către mine are dreptul la o justă despăgubire, așa cum s-a vazut din citatul din Legea nr. 296/2004, dar nu are dreptul să îmi impună o taxă de reziliere.
Justa despăgubire o reprezinta acele 200 min. naționale pe care mi le-a oferit ca oferta specială, calculata la 0,16 euro asta inseamna 32 euro.
Conform contractului prevederea de a plati penalitate 6 euro pe luna respectiv 6x12 = 72 euro ptr reziliere, este nula de drept, conform legii.
Doresc să știu dacă punctul meu de vedere este corect, bazat pe ceea ce am citit în lege.
Vă mulțumesc.
Ultima modificare: Miercuri, 4 Mai 2011
rlau_ro, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters158230 , utilizator 11:15, 5 Mai 2011
Puteti face o reclamatie la ANPC urmand sa se incheie un pvcc pe Legea 193/2000 privind clauzele abuzive.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reziliere contract telefonie mierloiuionela mierloiuionela sunt interesat sa reziliez un contract la telefonia mobil, as vrea sa stiu daca se poate face fara costuri, cei de la respectiva companie mi-au spus ca taxa la ... (vezi toată discuția)
Reziliere abonament orange andreyc1986 andreyc1986 buna ziua. am un abonament orange si mai am o perioada contractuala de 5 luni. ma intereseaza daca pot sa renunt la abonament pana la expirarea contractului , ... (vezi toată discuția)
Reziliere contract firma telefonie, cablu tv & internet berteaion berteaion Doresc un raspuns simplu la intrebarea \\\\" Pot sa reziliez oricand doresc contractul cu o firma de telefonie, cablu tv si internet ( sau la alti furnizori de ... (vezi toată discuția)