avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 925 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... au companiile raspundere morala....?
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

au companiile raspundere morala....?

care este legea care sprijina chesti asta:"companiile nu au o raspundere morala pentru modul in care sunt utilizate produsele lor"

Cel mai recent răspuns: Albert Kurtyan , Consilier juridic 09:27, 5 Mai 2011
Companiile au raspundere morala, daca e sa raspund intrebarii din titlul subiectului, iar raspunderea este intemeiata pe art. 998-1000 din Codul civil.
Nu stiu daca este vreo reglementare cu caracter general privind lipsa raspunderii in caz ca produsele sut utilizate necorespunzator.
Companiile nu au răspundere morală, ci legală.

Raspundere morala pot avea doar persoanele fizice, dar aceasta nu este pedepsibila conform legii.

Legea pedepseste doar delictele legale, nu pe cele morale.

Nu confunda daunele morale cu raspunderea morala.

Alberto Kurtyan
Ultima modificare: Joi, 5 Mai 2011
Albert Kurtyan, Consilier juridic
Sigur ca tot la raspundere legala fac referire , in cazul in care este angajata raspunderea persoanei juridice poate plati despagubiri si daune morale. Poate fi angajata si raspunderea persoanelor care reprezinta persoana juridica, intrucat actele acestor persoane facute in interesul persoanei juridice sunt actele persoanei juridice insasi :)
Persoana juridica in schimb nu poate pretinde daune morale, atunci cand i s-a cauzat un prejudiciu, ci doar despagubiri materiale.

Raspunderea morala este in fata parintilor, la popa la spovedanie si in fata prietenilor.
Nu este ceva ilegal, dar poate fi imoral.

Sa se inteleaga clar ce inseamna raspunderea morala.

Daunele morale se acorda in urma raspunderii legale, nu morale.

Am inteles ce ai spus, vroiam doar o precizare semantica.

Iar o societate comerciala nu poate fi insultata sau jignita (nefiind o fiinta omeneasca, ci o fictiune a legii), astfel ca nu poate primi daune morale.

Alberto Kurtyan
Corect, si eu am inteles ceea ce explicati :)Evident ca nici macar persoana fizica nu poate raspunde in fata unei instante daca a incalcat doar niste reguli morale si nu si pe cele legale.
Dar nu-i asa ca legea , in parte , s-a nascut si din morala? Si ca actiunile noastre trebuie sa fie in concordanta cu legea dar si cu morala ?
Si totusi ,expresia echivalenta pentru persoana juridica este aceea de persoana morala (pentru a o deosebi de persoana fizica,adica omul, privit individual).Ceea ce nu inseamna ca persoana fizica ar fi imorala .
:hm:

Alte discuții în legătură

Accident rutier owyvan owyvan Buna ziua, in data de 08. 09.2015 in timp ce se deplasa la servici, sotia mea a fost lovita de un autoturism pe trecerea de pietoni, fiind dusa la spital cu ... (vezi toată discuția)
Repararea prejudiciilor morale cerute de o persoana juridica multescu99 multescu99 Va rog sa-mi spuneti daca o persoana juridica poate sa ceara repararea prejudiciilor morale de la o institutie publica, care i-a lezat imaginea?Care este ... (vezi toată discuția)
Omor - persoana juridica? ebyeby ebyeby Un prieten de-al meu a gasit in niste grile de drept penal ca varianta \"nu poate fi persoana juridica\" nu era raspuns la \"Subiectul activ al infractiunii de ... (vezi toată discuția)