avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 192 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... repararea prejudiciilor morale cerute de o persoana ...
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

repararea prejudiciilor morale cerute de o persoana juridica

Va rog sa-mi spuneti daca o persoana juridica poate sa ceara repararea prejudiciilor morale de la o institutie publica, care i-a lezat imaginea?Care este textul legal pe care s-ar putea baza in cererea sa? Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: smeagull , utilizator 17:00, 2 Noiembrie 2012
Persoanele juridice nu pot obtine daune morale.
Daunele morale se acorda ca urmare a lezarii unor drepturi esentialmente personale, ale "personalitatii" (demnitate, imagine, integritate fizica si psihica etc.). Entitatile juridice nu pot avea prejudicii morale.

Pentru lezarea reputatiei, entitatea juridica poate pretinde daune materiale cuantificate.
Nu poate fi vorba de o suferinta morala, ci musai sa fie un prejudiciu material. (de genul scaderea numarului de clienti ca urmare a prostei reputatii, observabil prin scaderea comezilor fata de o alta perioada comparabila).
Numai daca se poate dovedi un astfel de prejudiciu si toate conditiile pentru atragerea raspunderii institutiei vinovate
Editare ulterioara: am verificat mai bine situatia persoanei juridice, si revin:
Teretic este posibil ca persoana juridica sa suporte un prejudiciu moral si sa primeasca daune.
Practic, este foarte greu de dovedit acest prejudiciu. Singurul caz pe care l-am gasit pe net este de respingere a daunelor morale.

NOUL temei legal ar fi Codul civil nou:
Titlul V - Apararea drepturilor nepatrimoniale
Ocrotirea personalitatii umane Art. 252
Orice persoana fizica are dreptul la ocrotirea valorilor intrinseci fiintei umane, cum sunt viata, sanatatea, integritatea fizica si psihica, demnitatea, intimitatea vietii private, libertatea de constiinta, creatia stiintifica, artistica, literara sau tehnica.
Apararea drepturilor nepatrimoniale ale persoanei juridice Art. 257
Dispozitiile prezentului titlu se aplica prin asemanare si drepturilor nepatrimoniale ale persoanelor juridice.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Solicitare daune morale alina_vi alina_vi O persoana juridica poate formula actiune in raspundere civila delictuala si sa solicite daune morale? (vezi toată discuția)
Ce lege si ce articol din codul civil pot fi invocate intr-un ... ComN ComN Ce lege si ce articol din codul civil pot fi invocate intr-un proces de calomnie si jigniri. Multumesc. (vezi toată discuția)
Confidențialitate boala pascuoana pascuoana Bună ziua! Sunt seropozitiva de mai mult de 10 ani. Pruetena mea de o viata știe asta si de curând ne-am certat. Imi este frica sa nu dezvăluie ... (vezi toată discuția)