avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 658 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Actiuni ce se pot deschide in cazul in cazul ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Actiuni ce se pot deschide in cazul in cazul producerii unui prejudiciu nepatrimonial...

Ce actiuni civile se pot deschide in cazul in care se aduce atingeri drepturilor inerente (demnitate, imagine...) ale unei persoane?
Ultima modificare: Vineri, 5 Aprilie 2013
lonley-wolf, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters53977 , utilizator 18:17, 27 Aprilie 2015
Va adresati instantei civile,acestea sant prevederile Codului Civil care se refera la apararea drepturilor nepatrimoniale.

ART. 252
Ocrotirea personalităţii umane
Orice persoană fizică are dreptul la ocrotirea valorilor intrinseci fiinţei umane, cum sunt viaţa, sănătatea, integritatea fizică şi psihică, demnitatea, intimitatea vieţii private, libertatea de conştiinţă, creaţia ştiinţifică, artistică, literară sau tehnică.

Reglementări similare:
- art. 22 alin. (1) din Constituţia României, republicată (dispoziţii rămase în vigoare)
- art. 26 alin. (1) din Constituţia României, republicată (dispoziţii rămase în vigoare)
- art. 29 alin. (2) din Constituţia României, republicată (dispoziţii rămase în vigoare)
- art. 34 alin. (1) din Constituţia României, republicată (dispoziţii rămase în vigoare)

ART. 253
Mijloace de apărare
(1) Persoana fizică ale cărei drepturi nepatrimoniale au fost încălcate ori ameninţate poate cere oricând instanţei:
a) interzicerea săvârşirii faptei ilicite, dacă aceasta este iminentă;
b) încetarea încălcării şi interzicerea pentru viitor, dacă aceasta durează încă;
c) constatarea caracterului ilicit al faptei săvârşite, dacă tulburarea pe care a produs-o subzistă.
(2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), în cazul încălcării drepturilor nepatrimoniale prin exercitarea dreptului la libera exprimare, instanţa poate dispune numai măsurile prevăzute la alin. (1) lit. b) şi c).
(3) Totodată, cel care a suferit o încălcare a unor asemenea drepturi poate cere instanţei să îl oblige pe autorul faptei să îndeplinească orice măsuri socotite necesare de către instanţă spre a ajunge la restabilirea dreptului atins, cum sunt:
a) obligarea autorului, pe cheltuiala sa, la publicarea hotărârii de condamnare;
b) orice alte măsuri necesare pentru încetarea faptei ilicite sau pentru repararea prejudiciului cauzat.
(4) De asemenea, persoana prejudiciată poate cere despăgubiri sau, după caz, o reparaţie patrimonială pentru prejudiciul, chiar nepatrimonial, ce i-a fost cauzat, dacă vătămarea este imputabilă autorului faptei prejudiciabile. În aceste cazuri, dreptul la acţiune este supus prescripţiei extinctive.

Reglementări anterioare:
- alin. (1): art. 54 alin. 1 din Decretul nr. 31/1954
- alin. (3): art. 54 alin. 2 din Decretul nr. 31/1954

ART. 254
Apărarea dreptului la nume
(1) Cel al cărui nume este contestat poate să ceară instanţei judecătoreşti recunoaşterea dreptului său la acel nume.
(2) De asemenea, cel care este lezat prin uzurparea, în tot sau în parte, a numelui său poate să ceară oricând instanţei judecătoreşti să dispună încetarea acestei atingeri nelegitime.
(3) Dispoziţiile prezentului articol se aplică, în mod corespunzător, şi apărării dreptului la pseudonim, ales în condiţiile legii.

Reglementări anterioare:
- art. 54 alin. 1 din Decretul nr. 31/1954

ART. 255
Măsuri provizorii
(1) Dacă persoana care se consideră lezată face dovada credibilă că drepturile sale nepatrimoniale fac obiectul unei acţiuni ilicite, actuale sau iminente şi că această acţiune riscă să îi cauzeze un prejudiciu greu de reparat, poate să ceară instanţei judecătoreşti luarea unor măsuri provizorii.
(2) Instanţa judecătorească poate să dispună în special:
a) interzicerea încălcării sau încetarea ei provizorie;
b) luarea măsurilor necesare pentru a asigura conservarea probelor.
(3) În cazul prejudiciilor aduse prin mijloacele presei scrise sau audiovizuale, instanţa judecătorească nu poate să dispună încetarea, cu titlu provizoriu, a acţiunii prejudiciabile decât dacă prejudiciile cauzate reclamantului sunt grave, dacă acţiunea nu este în mod evident justificată, potrivit art. 75, şi dacă măsura luată de instanţă nu apare ca fiind disproporţionată în raport cu prejudiciile cauzate. Dispoziţiile art. 253 alin. (2) rămân aplicabile.
(4) Instanţa soluţionează cererea potrivit dispoziţiilor privitoare la ordonanţa preşedinţială, care se aplică în mod corespunzător. În cazul în care cererea este formulată înainte de introducerea acţiunii de fond, prin hotărârea prin care s-a dispus măsura provizorie se va fixa şi termenul în care acţiunea în fond trebuie să fie introdusă, sub sancţiunea încetării de drept a acelei măsuri. Dispoziţiile alin. (6) sunt aplicabile.
(5) Dacă măsurile luate sunt de natură să producă un prejudiciu părţii adverse, instanţa îl poate obliga pe reclamant să dea o cauţiune în cuantumul fixat de aceasta, sub sancţiunea încetării de drept a măsurii dispuse.
(6) Măsurile luate potrivit prezentului articol anterior introducerii acţiunii în justiţie pentru apărarea dreptului nepatrimonial încălcat încetează de drept, dacă reclamantul nu a sesizat instanţa în termenul fixat de aceasta, dar nu mai târziu de 30 de zile de la luarea acestora.
(7) Reclamantul este ţinut să repare, la cererea părţii interesate, prejudiciul cauzat prin măsurile provizorii luate, dacă acţiunea de fond este respinsă ca neîntemeiată. Cu toate acestea, dacă reclamantul nu a fost în culpă ori a avut o culpă uşoară, instanţa, în raport cu circumstanţele concrete, poate fie să refuze obligarea sa la despăgubirile cerute de partea adversă, fie să dispună reducerea acestora.
(8) Dacă partea adversă nu solicită daune-interese, instanţa va dispune eliberarea cauţiunii, la cererea reclamantului, prin hotărâre dată cu citarea părţilor. Cererea se judecă potrivit dispoziţiilor privitoare la ordonanţa preşedinţială, care se aplică în mod corespunzător. În cazul în care pârâtul se opune la eliberarea cauţiunii, instanţa va fixa un termen în vederea introducerii acţiunii de fond, care nu poate fi mai lung de 30 de zile de la data pronunţării hotărârii, sub sancţiunea încetării de drept a măsurii de indisponibilizare a sumei depuse cu titlu de cauţiune.
ART. 256
Decesul titularului dreptului nepatrimonial
(1) Acţiunea pentru restabilirea dreptului nepatrimonial încălcat poate fi continuată sau pornită, după moartea persoanei vătămate, de către soţul supravieţuitor, de oricare dintre rudele în linie dreaptă ale persoanei decedate, precum şi de oricare dintre rudele sale colaterale până la gradul al patrulea inclusiv.
(2) Acţiunea pentru restabilirea integrităţii memoriei unei persoane decedate poate fi pornită de cei prevăzuţi la alin. (1).

Reglementări anterioare:
- art. 56 din Decretul nr. 31/1954

ART. 257
Apărarea drepturilor nepatrimoniale ale persoanei juridice
Dispoziţiile prezentului titlu se aplică prin asemănare şi drepturilor nepatrimoniale ale persoanelor juridice.

@ patrascu razvan

Ma adresez instantei civile dar cu ce fel de actiune de chemare in judecata pt ca am inteles ca repararea prejudiciului adus demnitatii si imaginii unei persoane este scutita de taxa de timbru...?
Ultima modificare: Vineri, 17 Octombrie 2014
Cornel Vasile, Consilier juridic
actiune in raspundere civila delictuala
Art. 1349
Răspunderea delictuală
(1) Orice persoană are îndatorirea să respecte regulile de conduită pe care legea sau obiceiul locului le impune şi să nu aducă atingere, prin acţiunile ori inacţiunile sale, drepturilor sau intereselor legitime ale altor persoane.
(2) Cel care, având discernământ, încalcă această îndatorire răspunde de toate prejudiciile cauzate, fiind obligat să le repare integral.
in drept va intemeiati actiunea pe art art.58, 72, 73, , 1349, Cod civil.

[ link extern ]

Timbrati actiunea cu 100 de lei, nu mai e scutita de taxa de ceva vreme.
Art. 7 oug 80/2013
Actiunile privind stabilirea si acordarea de despagubiri pentru daunele morale aduse onoarei, demnitatii sau reputatiei unei persoane fizice se taxeaza cu 100 lei
actiunea nu este simpla, trebuie redactata foarte bine si tehnic altfel nu aveti nici o sansa si va expuneti si cheltuielilor de judecata ale partii adverse.dat fiind ca instanta va aprecia daca sunt intrunite elementele constitutive ale faptei prejudiciabile trebuie sa fie motivata corespunszator fara supozitii de genul....este clar ca daca m-a calomniat m-a afectat.

este o actiune dificila si pe aceeasi speta cineva cu un avocat priceput poate castiga , iar altul cu o cerere neconforma poate pierde. cahiar este genul da actiune in care priceperea avocatului se probeaza deoarece nu este vorba de o factura neplatita care este clara, indiferent de actiune
In cazul in care, in urma verificarii echipei de control, exista un proces- verbal+raport de constatare emis de inspectoratul scolar, ce ii este favorabil unui director de scoala, acesta se poate considera parte vatamata pentru atingerile aduse demnitatii si imaginii sale?Sunt sanse de izbanda?Cum trebuie abordata problema? Mentionez ca, prin afirmatiile facute in acea sesizare, a fost acuzat de nerespectarea legislatiei, ceea ce nu s-a convirmat in urma verificarilor facute.
Ultima modificare: Luni, 27 Aprilie 2015
ContSters53977, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calomnia elenatt elenatt Va rog, sa ma ajutati si sa-mi spuneti litera de lege care sta la baza depunerii unei actiuni de calomnie intre persoane fizice. Calomnia a fost afirmata ... (vezi toată discuția)
Apãrarea drepturilor nepatrimoniale rodica_post rodica_post - institutie nou introdusa prin Codul Civil (articolele 252-257); - principiu: Orice persoana fizica are dreptul la ocrotirea valorilor intrinseci fiintei ... (vezi toată discuția)
Calomnie veronicavera veronicavera IN CAT TIMP DE LA DATA INTAMPLARII SE DEPUNE IN INSTANTA PLANGERE IMPOTRIVA UNEI PERSOANE PENTRU ACUZATIE DE CALOMNIE? INTAMPLAREA S-A PRODUS PE DATA DE ... (vezi toată discuția)