avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1762 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Diferente asociatie +cota
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Diferente asociatie +cota

Am si eu doua intrebari:
1. Care este diferenta dintre o asociatie de locatari si una de proprietari?

2. Cand am cumparat apartamentul, aveam o cota de 1,34. Am inteles ca aceasta cota este importanta cand se impart cheltuielile cu reparatiile in spatiile comune si este ponderea casei mele in total. Partea urata este ca am cea mai mare cota din tot blocul si nu inteleg de ce. Cand am vorbit la administrator mi s-a zis ca asa a fost inca de la inceput, ca asta e cota apartamentului, apare in contract si nu avem ce face. Precizez ca la semnarea contractului am neglijat complet acest aspect.
Nu mi se pare normal ca vecinu X sa aibe o cota de 0,6 sa zicem, si eu de 1,34 in conditiile in care ambele case au suprafete egale. Ce pot face?
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 14:41, 5 Mai 2011
daca aveti suprafete egale (cu vecinul) atunci aveti si aceasi CPI (cota parte indiviza), undeva s-a strecurat o greseala in intrepretarea dvs.
asociatia de proprietari are personalitate juridica si de aici tot ce implica ascest statut, iar ca asociatie de locatari o sa razbiti foarte greu in jungla din Romania...
Succes la toate

art 3 din L 230
e) cotă-parte indiviză - cota-parte de proprietate care îi revine fiecărei proprietăţi individuale din proprietatea comună şi este egală cu raportul dintre suprafaţa utilă a proprietăţii individuale şi totalul suprafeţelor utile ale tuturor proprietăţilor individuale;
Corect, este vorba de cota parte indiviza. Nu este nici o greseala, eu am cea mai mare cota indiviza din tot blocul. Blocul are apartamente cu 1,2 si 3 camere. Eu sunt la categoria 3 camere, alaturi de inca 15 vecini. Dintre toti eu sunt campion cand vine vorba de repartizari cheltuieli. E drept, e o diferenta de cativa lei lunar, nici n-am observat-o pana acum 2 luni cand au fost niste reparatii mari, si am facut eu niste socoteli.
Repet, cand am mers la administrator, mi-a aratat contractul (are si el copie) unde apare clar, cota respectiva. A zis ca in bloc asa se calculeaza repartizarea si daca asa scrie in contract, el asa calculeaza.

La noi in bloc e asociatie de locatari. Cu ce ma afecteaza pe mine ca individ, acest lucru? Inteleg ca la nivelul intregii asociatii e greu de razbatut prin jungla, dar nu imi dau seama ce greutati voi intapina eu? Precizez ca sunt genul de vecin linistit, care-si vede doar de propria casa, nu-l intereseaza nici reabilitari, nici nimic altceva ce tine de bloc.
Diferenta intre asociatia de locatari si cea de proprietari este aceea ca asociatia de locatari practic nu mai exista, aceasta notiune provine din timpurile in care blocurile erau locuite de chiriasi la stat....... si
..... asociatia de proprietari care este o entitate cu personalitate juridica creata cu scopul de a administra unitar proprietatea comuna fortata si perpetua, indivizibila si care uneste proprietatile private dintr-un condominiu (bloc, scara). Asociatia de proprietari, ca persoana juridica, prin presedintele asociatiei, ii reprezinta pe proprietari in fata tertilor.

In legatura cu cota-parte indiviza.
Din cauza faptului ca documentele de vanzare-cumparare au fost facute de persoane diferite, avand la baza documente prost intocmite initial, au rezultat in final suprafete utile si cote-parti indivize dintre cele mai diferite la structuri identice.
In acest caz comitetul executiv are datoria sa indrepte aceste nedreptati si sa recalculeze aceasta cota-parte indiviza.
Procedeul este foarte simplu.
Se calculeaza media suprafetelor utile preluate din contractele de v/c la apartamente similare.
Se imparte aceasta medie la suma acestor suprafete utile si rezulta o cota-parte indiviza unica pentru toate apartamentele cu aceeasi alcatuire.

Trebuie doar putin interes si buna-vointa pentru a indrepta o eroare care nu aduce nici mari beneficii, nici mari pierderi proprietarilor, dar aduce un mare beneficiu de respect intre vecini.

Ultima modificare: Joi, 5 Mai 2011
elga50, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Este diferenta la impartirea terenului aferent unui bloc? levigabi levigabi intre locatarul care sta la parter si cel care sta la etaj si are balcon?:hm: (vezi toată discuția)
Cota parte indiviza - spatii in afara apartamentului adyboss adyboss Buna ziua, Asociatie, avem nevoie de consultanta cu privire la calcularea cotei parte indiviza. Am contactat cativa avocati insa s-au ferit sa ne dea un ... (vezi toată discuția)
Suprafata utila a apartamentelor de pe scara blocului Faulkner Faulkner Buna ziua ! Va rog sa-mi spuneti de unde pot afla valorile suprafetelor utile ale apartamentelor de pe scara blocului . Ar fi utila alta sursa decat ... (vezi toată discuția)