detin o proprietate cu care am semnt un antrecontract de vanzare pe o bucata din ea..dupa un timp nu s-a reusit sa se faca actele cadastrale etc si acum vreau sa vand...in instanta imi cere drept de creanta si imi interize sa vand...ce sfat imi puteti da ca sa pot sa vand? am tot dreptul fiind totusi proprietar?
Pai. fara sa cunoastem antecontractul si obiectul cererii de chemare in judecata e cam greu sa ne dau cu presupusul.
In antecontract este prevazuta o clauza de dezicere/de razgandire?
Vi se cere dublul avansului? Ori se cere pronuntarea unei hotarari judecatorescti care sa tina loc de act autentic? Un lucru e limpede! Si cu banii incasati de la promitentul cumparator si cu propritatea nu prea se poate (afara numai daca nu a intervenit vreo prescriptie... dar noi nu ghicim in stele, ci studiem inscrisuri...) Oferiti-ne mai multe detalii.
pai ... puteti vinde ... dar veti suporta rigorile legii si a eventualelor clauze penale inserate in antecontract.
asta in situatia in care nu s-a notat promisiunea in CF.
daca nu ati primit pretul inainte ... iar preturile s-au marit considerabil intre timp .. atunci ai dreptul sa renegociezi.
exista o clauza de neinstrainare dar din cazul a 2 factori nu s-au respectat contarctul - el nu a achitat suma integrala si eu nu am reusit sa-i aduc cadastru...
banii vreau sa ii dau inapoi dar nu mai vrea el, el a beneficita intre timp de spatiul proprietate... eu am avut toata buna intentie, dar acum sunt obligat sa vand proprietatea si cumparatorul doreste si partea lui...
Desi antecontractul este doar o promisiune, nerespectarea sa poate duce la plata de daune-interese sau, daca lucrul se mai gaseste in patrimoniul vanzatorului si nu exista altre impedimente legale, nu este exclusa posibilitatea ca instanta sa pronunte in temeiul art. 1073 si 1077 C.civ. o hotarare care sa tina loc de contract de vanzare si care va avea caracter constitutiv de drepturi, operand transferul proprietatii de la data cand ramane definitiva. In acest sens, Curtea Suprema de Justitie, Deciziile nr. 2614/1991, 222/1993, 879/1993, 2221/1993, 1339/1993, s.a.