avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 954 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensie intretinere major
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensie intretinere major

Va rog sa imi spuneti care este calea legala de a recupera cit mai repede suma de 6300 de lei datorata de tatal meu pe perioada august 2009 - ianuarie 2011,cu titlu pensie intretinere major.Va intreb acest lucru intrucit tertul poprit a hotarit un procent de retinere de 33% lunar din venitul net al tatalui meu pe o perioada de 41 luni,la sfirsitul careia eu voi implini 25 ani.Nu mi se pare corect ca aceasta suma restanta, pe care mama mea a cheltuit-o in 17 luni sa imi fie returnata in 41 de luni.Va precizez ca instanta a hotarit in urma recursului ca pensia de intretinere sa fie in procent de 25% din venitul net,sentinta fiind definitiva si irevocabila.Va mulţumesc!
Cel mai recent răspuns: doina sarahovici , utilizator 10:44, 11 Mai 2011
retinerile din salariu nu pot depasi un anumit procent; de ce nu ati apelat mai din timp la executarea silita a acestuia? nu are bunuri care pot fi valorificate? ati apelat la un executor judecatoresc?
avocat Cristina Popescu
Suma restanta a fost calculata in urma recursului de la tribunal,ordonanta fiind trimisa la unitate in luna decembrie 2010.Deoarece tertul nu a pus in aplicare ordonanta am cerut la judecatorie validarea popririi dar inca nu s-a redactat hotarirea instantei care admite solicitarea.
Atunci cand exista un singur creditor, ca in cazul dv, retinerile din veniturile debitorului (tatal dv) nu pot depasi 33 % din venituri. Practic, din cei 33 % 25 reprezinta pensia de intretinere, iar restul recuperarea diferentei.
Deoarece tatăl meu nu mai are alti copii si nici alte retineri legale,cred ca ar trebui să i se retina datoria pina la limita a 50% din venitul net asa cum spune legiuitorul. Eu as fi dorit să stiu care este calea legală de urmat pentru a recupera aceasta suma restanta cit mai repede întrucît sunt studenta si mama imi plateste toate taxele ca si pină acum.Aştept un răspuns şi mulţumesc anticipat!
doina sarahovici a scris:

Deoarece tatăl meu nu mai are alti copii si nici alte retineri legale,cred ca ar trebui să i se retina datoria pina la limita a 50% din venitul net asa cum spune legiuitorul. Eu as fi dorit să stiu care este calea legală de urmat pentru a recupera aceasta suma restanta cit mai repede întrucît sunt studenta si mama imi plateste toate taxele ca si pină acum.Aştept un răspuns şi mulţumesc anticipat!

Dumneavoastra credeti ce vreti, dar legiuitorul spune clar ca atunci cand exista un singur creditor, retinerile se fac pana la 1/3 din venituri, iar cand sunt mai multi creditori (nu e cazul dv), retinerile se fac pana la 1/2 din aceste venituri.
Daca va ,,grabiti'', iar mijloacele financiare de care dispuneti nu sunt suficiente, de ce nu va cautati un loc de munca? Nu ati fi nici prima si nici ultima studenta care face facultatea cu taxa si are si un loc de munca in acelasi timp.

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara pe durata studiilor cristina.andreea cristina.andreea Sunt studenta in anul III, am 21 ani, parintii mei sunt divortati, iar pe durata anilor I si II, toate cheltuielile au fost suportate de mama mea cu exceptia a ... (vezi toată discuția)
Procente pensie alimentara maria-magdalena maria-magdalena Buna ziua! As dori daca se poate sa ma ajutati cu cateva informatii... Cate procente se iau din salariul tatalui pentru 2 copii si cum se impart acestea, daca ... (vezi toată discuția)