avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 396 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... AJUTOR
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

AJUTOR

Buna ziua,
Povestea mea este putin cam lunga si in egala masura complicata, dar, sper ca cineva sa aiba rabdarea si bunavointa de a citi pana la capat si sa ma ajute cu un sfat...
M-am casatorit in anul 1997, iar dupa apropape 3 ani, eu si sotul meu ne-am despartit in fapt.
Din lipsa banilor nu am intentat actiunea de divort la momentul acela.
In anul 2003 cand am vrut sa depun actele de divort am constatat cu stupoare ca am 2 CNP-uri, da cititi bine, unul pe buletin si altul pe certificatul de nastere si de casatorie, in consecinta"eu nu eram eu" iar sotul meu nu era casatorit cu mine.
Nici o institutie a statului(starea civila si evidenta populatiei) nu era vezi- doamne vinovata, era vinovata de fiecare data cealalta institutie.
In 2004 am adus pe lume o minune de copil , care, din pacate, poarta numele fostului meu sot,pt ca la acea data eram casatorita din punct de vedere legal.
Tatal biologic al copilului nu a avut cum sa-l recunoasca atat timp cat eu ,legal, eram casatorita cu un alt barbat,mentionez ca nu intentionez sa-l dau in judecata pe tatal natural, nu si-a dorit copilul, nu l-a vazut NICIODATA chiar daca locuim in acelasi oras.
Zilele trecute m-am prezentat la starea civila unde a fost incheiata casatoria (acelasi birou teritorial emisese si cert. meu de nastere) pt rezolvarea situatiei CNP-ului, unde , constat ca sunt divortata din 2009 in urma actiunii intentate de fostul meu sot.
In consecinta , port un nume pe care din punct de vedere legal nu mai am voie sa-l port din 2009,fostul sot nestiind de existenta copilului , probabil a declarat ca nu au rezultat copii minori in perioada casatoriei, drept urmare casatoria a fost desfacuta , fiecare dintre soti sa revina la numele purtat inainte de casatorie.
Intrebarile mele sunt multe:
1. Nu a-r fi trebuit ca o anume institutie a Statului Roman sa comunice intr-un termen stabilit de Legiuitor aceasta Hotarare Judecatoreasca , la adresa de domiciliu, la adresa unde a fost inregistrata naserea, sau poate Oficiul Starii Civile care a fost instiintata de Judecatoria care a emis Hotararea de divort?
2.Ce trebuie sa fac in ceea ce priveste ce este mai important in aceasta situatie COPILUL?
Dupa ce voi intra in posesia Hotararii de divort va trebui sa-mi schimb numele, altul decat cel pe care il poarta copilul, in aceasta situatie nu voi putea ridica nici macar alocatia de stat a copilului..............s.a.m.d.
Spuneti-mi va rog din suflet, de unde si cu ce sa incep?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 12:01, 12 Mai 2011
Pasii pe care ii aveti de urmat sunt:

1. Mergeti la Judecatorie si cereti o copie dupa sentinta de divort cu grefa de ramanere definitiva si irevocabila.

2. Cu sentinta, certificatul de nastere, contractul pe casa si taxele aferente eliberarii unui nou act de identitate pe motivul schimbarii de nume in urma divortului va prezentati la Serviciul Public Comunitar Local de Evidenta a Persoanelor pe raza caruia locuiti.
Functionarii SPCLEP sunt obligati sa stabileasca CNP-ul dvs. corect, dvs. nu aveti nicio obligatie in acest sens.
Daca exista probleme, sunt obligati sa solicite pentru dvs. un alt cod numeric personal.
Dupa clarificarea situatiei de catre SPCLEP, repet, vi se va elibera noua CI.

3. Daca o sa constatati ca CNP-ul de pe CI nu este acelasi cu cel de pe certificatul de nastere, sunteti obligata sa solicitati la Biroul Starii Civile pe raza caruia domiciliati un alt certificat de nastere cu CNP-ul corect. CNP-ul de pe certificatul de casatorie nu mai are importanta.

4. In legatura cu numele copilului, in cazul in care tatal natural nu ar vrea sa il recunoasca, nu stiu daca si ce anume ati putea face ca sa-l schimbati. Poate vine altcineva cu o parere...

5. In legatura cu alocatia copilului, o veti putea ridica dupa schimbarea CI fara probleme, pe baza unei copii dupa sentinta de divort in care este specificat ca ati revenit la numele avut inainte a va casatori. Nu o veti pierde, ea este un drept al copilului. O veti lua cumulat, daca dureaza mai mult de o luna pana la clarificarea situatiei.

Succes!

In 2009 ati fost plecata din tara? Poate v-a luat cineva citatiile si comunicarea cu sentinta de divort din posta, e cam ciudata partea cu divortul fara stirea dvs. :hm:
Sau domiciliul dvs. a fost scris gresit (sotul ii putea spune avocatului sau orice adresa voia) in actiunea de divort...
Dar acum chiar nu mai are importanta, problema pe care trebuie sa o rezolvati este obtinerea unei noi carti de identitate, cu CNP corect.
Ultima modificare: Duminică, 8 Mai 2011
ContSters196669, utilizator
Buna ziua,
Multumesc din suflet pt. raspuns.

Pana aici lucrurile au decurs cam in felul urmator:
Am reusit marea performanta de a obtine un nou certificat de nastere cu CNP-ul corect, adica identic cu cel din buletin, in perioada imediat urmatoare sper sa intru si in posesia Hotararii de divort pt schimbarea numelui.
Am insa o mare dilema - care este procedura legala prin care" pot obtine copilul"?
Revin cu precizarea ca fostul meu sot NU este tatal natural al copilului, in momentul in care a depus in Instanta cererea de divort,probabil nu stia de existenta copilului, prin urmare casatoria a fost desfacuta fara minori...
Din cate stiu, in cazurile de divort cu minori Instanta este cea care dispune caruia dintre parinti ii este incredintat copilul, spre crestere, educare, etc.
Cu riscul de a ma repeta copilul are 6 ani si jumatate si divortul a fost pronuntat in ianuarie 2009, iar eu am aflat acest lucru pe 27 aprilie 2010 de la oficiul starii civile unde m-am prezentat pentru clarificarea CNP-ului

Multumesc anticipat !
ori va adresati judecatoriei cu o cerere de incredintare copil si apoi actioneaza tatal din acte cu o actiune de tagada de paternitate (el e in termen daca nu cunoaste ca are un copil)
ori actionati in numele copilului tot cu actiune de tagada de paternitate ( dvs nu mai sunteti in termen pt a o formula)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Declarare bebelusi augustina_1984 augustina_1984 daca esti casatorita dar nu mai locuiesti cu sotul,ai intentat actele de divort,si faci un copil cu un alt barbat ,numele tatalui de pe certificatul de nastere ... (vezi toată discuția)
Cum poate purta numele tatalui de la inceput? crisis81 crisis81 Buna ziua: Incerc sa explic situatia cat mai concret: Sunt casatorita legal cu un barbat cu care relatia s-a incheiat acum mai mult de un an de zile. Nu am ... (vezi toată discuția)
Inregistrare nou nascuti RGS RGS Am fost azi la Sect 1 - Stare Civila sa inregistrez fetita. Eu am fost casatorita si am divortat anul trecut. Cererea a fost depusa in data de 24 Iulie 2009, ... (vezi toată discuția)