Am depus actele necesare pentru realizarea cadastrului unui teren agricol care a devenit proprietatea mea in urma decesului sotului, si in urma succesiunii realizate ulterior( fapt care a presupus si un dosar civil la tribunal avand in vedere revendicarea de catre rudele sotului defunct a unei parti din casa si teren agricol);in urma succesiunii prin sentinta civila definitiva am devenit unic proprietar al casei si al intregului teren agricol; doresc sa vand terenul agricol, iar de la cadastru mi s-a cerut ,ulterior depunerii actelor necesare ,si sentinta civila prin care am devenit unic proprietar cu mentiunea " definitiva si irevocabila" . Eu am sentinta civila incheiata cu mentiunea: : "sentinta definitiva"'. Intrebarea mea este urmatoarea:
exista vreo diferenta intre" sentinta definitiva si irevocabila" si " sentinta definitiva"? persoana care se ocupa acum de realizarea cadastrului doreste acum sentinta cu sintagma " definitiva si irevocabila" ori in actul meu scrie " sentinta definitiva". In acest caz trebuie sa revin din nou cu o cerere adresata Tribunalului pentru eliberarea unei sentinte irevocabile?
Va multumesc anticipat pentru raspuns
Da, trebuie sa formulati o cerere la instanta care a pronuntat hotararea de fond prin care sa solicitati formula definitiva si irevocabila a sentintei pronuntate in dosarul dvs. Achitati la trezorerie o taxa de timbru de 4 lei si cumparati un timbru judiciar de 0,3 lei pe care le atasati la hotarare. Cererea o depuneti la registratura instantei si de acolo vi se va stabili un termen la care puteti sa va prezentati in vederea ridicarii hotararii astfel investite.
Nu cumva trebuie taxa judiciara de timbru de 6 lei ? 2 lei pentru legalizarea cu mentiunea definitiva si 4 lei pentru investirea cu formula executorie?
Potrivit art.3 din Legea nr.146/1997 Actiunile si cererile neevaluabile in bani se taxeaza astfel :
........
l) cereri pentru investirea cu formula executorie a hotararilor judecatoresti pronuntate in tara sau in alte tari si a oricaror alte hotarari sau inscrisuri prevazute de lege, care nu sunt executorii potrivit legii - 4 lei
...........
t) cereri pentru eliberarea de catre instantele judecatoresti de copii de pe hotararile judecatoresti, cu mentiunea ca sunt definitive sau irevocabile - 2 lei
Investire sentinta
MihaDrag
buna seara .Am si eu o intrebare legata de sentinta data de tribunal care trebuie investita daca ma exprim corect in definitiva si irevocabila .Suntem o ... (vezi toată discuția)