O prietena de-a mea are mai nou probleme cu proprietarul. Ea sta in chirie intr-un apartament confort 2. Si-a platit chiria in fiecare luna in valoare de 300 euro si o garantie de 200 de euro. Contractul nu a fost inregistrat la finante din vina proprietarului, care nu a binevoit sa-l inregistreze. Apartamentul nu a fost dat in buna stare, cum s-a vazut ulterior. Au fost necesare reparatii care s-au facut defectuos si asa dupa multe tergiversari ale proprietarului. Acum mai e o luna pana la finalizarea contractului si prietena mea i-a comunicat proprietarului sa ia din garantie suma pentru chirie, astfel sa nu mai plateasca chiria pe ultima luna. Proprietarului nu i-a convenit si vrea s-o dea afara cat mai curand desi contractul nu s-a finalizat. Ce se poate face in aceasta situatie?
Daca nu l-a inregistrat la finate sa-i comunica ca , in cazul in care chiria nu o va lua din garantia , va instiinta organul fiscal pentru ca nu adeclarat contractul de inchiriere si ca ate va plati mai mult decat a incasat in doi ani pe chirie.
Legal , contractul este in vigoare si pentru a o da afara va trebui sa rezilieze contractul , si in aceasta situatie nu vad ce mitiv ar putea invoca . Banuiesc ca acest contract de inchiriere are si clauze privind rezilierea contractului inainte de implinirea termenului pentru care afost incheiat. .
Contractul este foarte subtire facut, in sensul ca prevede mai mult obligatiile chiriasilor de a plati chiria la inceputul fiecarei luni de 300 de euro, plata garantiei de 200 de euro si de a mentine apartamentul in buna stare, si de a plati cheltuielile ce li se cuvin la timp. Nu sunt specificate in contract obligatiile proprietarului si nu sunt clauze privind rezilierea contractului. In plus chiriasii nu au putut sa-si faca flotant din pricina nedeclararii contractului la finante. Oare le poate face probleme proprietarul in privinta flotantului? Si inca o intrebare: care este legea in vigoare privind inchirierea locuintelor (am citit aici pe site de un proiect de lege, a intrat in vigoare)? Are nevoie de avocat?
Garantia se restituie de catre proprietar la sfarsitul perioadei de inchiriere. Nu-i platiti chiria pe ultima luna si dupa aceea solicitati-i restituirea garantiei de 200, daca va solicita plata chiriei pe ultima luna.
Daca nu va intelegeti garantia o va retine proprietarul in contul chiriei pe ultima luna neachitata, ramanand sa-i dati 100 de euro diferenta. Daca nu primeste diferenta, consemnati-i la banca pe numele lui.
Nu va speriati daca va ameninta cu evacuarea caci numai instanta hotaraste si numai dupa 3 luni consecutive de neplata.
Urgent gasiti-va o alta locuinta.
Mai e o problema sper ca aveti chitante si pt plata chiriei si pt garantie.
Ar mai putea solicita penalitati pt ca nu ati achitat la timp chiria pe ultima luna.
Nu sunt dovezi pentru plata garantiei si a chiriei gen chitante. Totul s-a facut la buna intelegere. In contract nu se specifica conditii de reziliere, penalitati cat la suta in caz de intarziere a neplatii. Multumesc mult pentru raspunsuri. Imi puteti spune va rog si care este legislatia in vigoare privitor la inchirierea locuintelor?