O cunostinta X a agresat o persoana Y iar acesta persoana a obtinut un certificat medico legal de 25 de zile .Politia a inceput cercetarile impotriva lui x sub aspectul savirsirii faptei de vatamare corporala 181. In timp ce urma sa se finalizeze acest dosar victima Y a avut un accident mortal .Ce se va intimpla in acest caz?
X se poate impaca cu cineva din familia lui y ,si va mentionez faptul ca Y nu era casatorit legitim cu sotia lui iar in urma acestuia au ramas doi copii minori .
Spre exemplu daca se ajunge la o intelegere intre X si tatal lui Y se poate termina acesta in aceasta faza faza , la politie . Va intreb acest lucru ptr ca daca ar fi trait Y se puteau impaca conf .art 181 ptr. ca asa prevede acest art.Nu cumva chiar daca merge tatal lui Y sa depuna ceva scris ca nu mai vrea sa duca procesul mai departe sa nu se i-a in consideratie,ptr ca intervine parchetul?
"X" nu mai poate fi tinut raspunzator (penal) pentru fapta sa, datorita decesului partii vatamate , determinat de un accident care nu are nici o legatura cu fapta comisa de "X". Orice dauna materiala si eventual dauna morala va putea fi pretinsa de la persoana vinovata de producerea accidentului .
Sincer nu stiu ce sa mai cred ptr. ca cei de la politie au spus ca dosarul o sa fie trimis catre parchet intrucit procurorul de caz vrea sa faca trimitere in judeacata chiar dac victima a decedat in alte imprejurari, altele decat agresiunea respectiva .Nu inteleg dvs spuneti altceva fata de organele abilitate.
Potrivit legii, dosarul penal se trimite la parchet cu propunerea corespunzatoare data de organul de cercetare penala si se solutioneaza printr-o rezolutie data de procurorul de caz. O alta solutie decat cea pe care am expus-o si eu si celalalt utilizator , in opinia mea ar fi eronata si nelegala.
In opinia mea nu mai este posibila impacarea partilor (impacarea este personala, art. 132 CP) dar actiunea penala poate fi continuata de procuror. Din moment ce infractiunea a atras raspunderea penala, statul are interes sa pedepseasca fapta, indiferent de starea partii vatamate.