La mijlocul lunii aprilie i-am spus administratorului ca vreau sa incetez activitatea in cadrul societatii. M-a luat cu replici de genul ca "noi am semnat un contract" care "ma protejeaza pe mine, dar si pe el", ca ar vrea sa ne despartim "prieteni", ca "exista si alte cai [mai putin placute] prin care se poate termina asta" etc. N-am inteles de ce mi-a spus toate astea. Nu am avut nici un conflict cu el niciodata. Vroiam pur si simplu sa plec. A zis ca e de acord cu o singura conditie: sa mai intocmesc un proiect. M-am gandit o clipa si am acceptat. I-am spus chiar atunci ca pentru intocmirea proiectului e nevoie de o expertiza tehnica. Nu am semnat nici o hartie, totul a fost verbal. Toate astea s-au intamplat pe la mijlocul lui aprilie 2008. Expertiza n-a venit nici pana in momentul de fata. Nu ma pot angaja in alta parte cu norma intreaga. Salariul nu l-am primit. Vreau sa plec si "in acte". Nu mai vreau sa-i fac proiectul cu care am fost de acord initial. Ce pot sa fac? Am asteptat destul expertiza. Intocmirea proiectului ar fi durat mai mult de 15 zile cat ar fi fost preavizul. Ma gandesc sa-mi depun preavizul acum. E obligat sa-l semneze? Poate sa refuze sa-l semneze? Sper sa ma puteti ajuta. Va multumesc.
Demisia este un act unilateral de vointa. Nu va trebuie aprobare. O scrieti, o depuneti prin registratura si gata. Asteptati 15 zile si-i cereti lichidarea. Daca nu vrea sa o inregistreze faceti dovada prin orice mijloc. Sau prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire. Nu trebuie sa o motivati. Aveti acest drept. Nu trebuie sa depuneti preaviz. Daca nu vrea sa va faca lichidarea il dati in judecata. Litigiile de munca sunt destul de simle.
Lichidarea ar insemna banii la zi si ma tem c-o sa refuze. Banuiesc ca nu poate sa inceteze CIM de unul singur, fara acordul meu sau fara ca eu sa fi semnat vreo instiintare. V-as ruga sa-mi explicati cum e cu registratura.
Vi s-a raspuns ca e dreptul dumneavoastra conferit de codul muncii sa demisionati chiar fara sa motivati decizia dvoastra.
Pt a nu avea pb faceti demisia cu un preaviz de 15 zile calendaristice si obligatoriu inregistrati-o la secretariatul firmei (faceti demisia in 2 exemplare: unul sa ramana la ei si unul la dvoastra cu nr de inregistrare si data-sa fie clar scrise si cu semnatura celui ce o primeste si stampila unitatii). Nu luati nr de inregistrare si celelalte mentiuni pe un bonulet, cum se mai practica, ci direct pe exemplarul dvoastra.
E clar ca patronul v-a aburit cu expertiza si a tras de timp mai mai de nu o-ti pleca. E posibil sa fiti o persoana de care are nevoie si nu vrea s-o piarda prea usor.
Daca nu va primeste demisia o puteti trimite prin posta astfel: scrisoare cu valoare cu confirmare de primire .
Eu plecasem din firma chiar in ziua respectiva si m-am mutat in alt oras, iar proiectul urma sa-l intocmesc la noul domiciliu. Intre timp m-am angajat la o noua firma asa cum aveam de gand, dar cu jumatate de norma. In acest caz se poate considera ca mi-am indeplinit preavizul?
Pe durata preavizului contractul individual de munca continua sa isi produca toate efectele. in cazul in care salariatul nu-si indeplineste atributiile sale in perioada preavizului sau lipseste nemotivat, angajatorul are posibilitatea de a-i desface disciplinar c.i.m.
Refuzul angajatorului de a inregistra demisia da dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de proba.
In legatura cu incetarea c.i.m. aveti urmatoarele posibilitati:
- prin acordul ambelor parti (art.55 lit.b C.mun.)
- demisie cu preaviz (art.79 alin.1 C.mun.)
- demisie fara preaviz (art.79 alin.7 sau alin.8 C.mun.).
Alte discuții în legătură
Demisie
irinuk
Am hotarat sa renunt la actualul loc de munca dat fiind faptul ca ma mut din Bucuresti intr-o alta localitate unde ma asteapta un alt loc de munca. Am inaintat ... (vezi toată discuția)
Demisie
ContSters164480
Mi-am depus demisia in baza art 79 Codul muncii,cu respectarea preavizului de 15 zile. Patronul nu vrea sa o semneze, motivand ca nu vrea ca plec. In acest caz ... (vezi toată discuția)