Am hotarat sa renunt la actualul loc de munca dat fiind faptul ca ma mut din Bucuresti intr-o alta localitate unde ma asteapta un alt loc de munca. Am inaintat conducerii o cerere de incetare a CIM conform art. 55, lit B. Mi-au luat hartia si mi-au spus ca urmeaza sa discutam. A doua zi am solicitat un raspuns pentru ca sefii sunt de gasit numai jumatate de ora dimineatza si m-am temut sa nu ma tot amane. Mi s-a spus ca nu pot pleca asa usor, ca trebuie preaviz. Eu am solicitat in acest caz ca data de incepere a preavizului sa fie aceeasi cu data la care am cerut eu incetarea contractului. Mi s-a spus ca ramane de vazut acest lucru si m-a amanat pentru ziua urmatoare pentru alte discutii.
Cum trebuie sa procedez ca sa nu fiu amanata cu data de incepere a preavizului si pentru a preintampina alte problema care pot sa apara?
Buna ziua,
Daca nu vor sa va inceteze contractul de munca conform art 55 b (cu acordul partilor), puteti incepeti perioada de preaviz cu data la care ati solicitat incetarea contractului de munca.
Puteti face dovada demisiei prin orice mijloace. Ar fi bine sa cereti o copie a cererii de incetare a contractului de munca pe care sa existe un numar de inregistrare.
Chiar daca angajatorul nu vrea ca dvs sa plecati din cadrul firmei asta nu inseamna ca va poate forta sa ramaneti.
Va recomand sa aveti in vedere urmatoarele:
- Daca angajatorul nu doreste sa aprobe incetarea contractului Dvs de munca in baza art 55 b (incetarea contractului prin acordul partilor), puteti incepeti perioada de preaviz cu data cand s-a solicitat incetarea contractului .
- dovada demisiei se face cu orice mijloc de proba.preferabil este sa aveti o copie a cererii de incetare a contractului cu un numar de registratura.
Trebuie sa aveti in vedere garantarea libertatii alegerii locului de munca si chiar daca firma nu doreste incetarea contractului nu inseamna ca va poate forta sa ramaneti la actualul loc de munca.
Multumesc pentru raspunsuri.Insa as vrea sa mai intreb:
Trebuie sa fac o alta hartie in care sa precizez ca demisionez? pentru ca initial am cerut incheierea contractului prin acordul partilor, ceea ce este diferit de o demisie. Sau este suficient documentul initial?
Incetarea CIM prin acordul partilor (art.55b) nu inseamna incetarea neaparat la data solicitata de salariat.
"Acordul partilor" inseamna discutii si punerea de acord asupra datei. Angajatorul poate solicita un "preaviz" de 15 zile (deoarece s-ar putea sa nu stie deosebirea dintre "acordul partilor" si "demisie").
Pentru a evita o intarziere din partea angajatorului va sfatuiesc sa faceti o notificare de demisie, in dublu exemplar, s-o inregistrati la secretariat, sa luati numarul de inregistrare pe exemplarul dvs. si vor fi obligati sa va inceteze CIM. Sau o puneti prin posta cu confirmare de primire.
Colegele mele, "nikol" si "ioana", v-au sfatuit bine.
Va doresc succes!
Nu mai trebuie confundat incetarea c.i.m. prin acordul partilor cu incetarea c.i.m. prin demisie :-/
Incetarea prin acordul partilor va avea loc la data convenita de parti, care poate fi dupa o perioada de timp de la depunerea cererii.
Incetarea c.i.m. prin demisie poate avea loc la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale sau partiale la preaviz de catre angajator ori la data depunerii cererii de demisie in cazul art.79 alin.8 C.mun.
De asemenea, refuzul angajatorului de a înregistra demisia dă dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de probă.
Puteti modifica cererea respectiva , in sensul de a stabili o noua data cand sa inceteze c.i.m. prin acordul partilor.
Demisia
crissu90
In data de 15 iunie l-am anuntat pe angajator ca nu mai vin a 2-a zi la munca iar a doua zi am venit si mi-am dat demisia.Dupa mi-a zis ca trebuie sa astept ... (vezi toată discuția)