avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 692 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... demisie sau cerere de incetare a contractului de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

demisie sau cerere de incetare a contractului de munca

Eu lucrez la o sc asezata la 45 de km de domiciliul meu.Mi-am gasit de lucru in orasul meu si acum vreau sa termin cu acea societate.As vrea sa stiu cum e mai bine sa fac.Sa fac o cerere de incetare a cidm sau sa-mi bag demisia?Care e diferenta dintre o cerere de demisie si o cerere de incetare a cidm?Care sunt urmarile in ambele cazuri, referitoare la somaj.Ma refer ca daca de ex n-o sa-mi mearga treaba la noul loc de munca, o sa pot primi somaj in urma cererii de incetare a cidm cu acordul ambelor parti?In cazul demisiei stiu ca nu.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:19, 20 Ianuarie 2010
intr-adevar in cazul demisiei nu puteti beneficia de acordarea ajutorului de somaj. incercati sa va transferati sau sa gasiti intelegere la angajator ca initiativa incetarii CIM sa vina de la el(vedeti art.65 din C. Muncii de exemplu).
- Cererea de incetare a CIM prin acordul partilor (art. 55 b) trebuie sa fie aprobata de conducerea SC. Cu alte cuvinte, trebuie ca si conducerea sa fie de acord sa incetati raporturile de munca. Acest gen de cerere, daca este aprobata, nu necesita efectuarea unui preaviz (care este de 15 zile).
- Demisia este un act unilateral al salariatului care este adus la cunostinta angajatorului. De obicei, este necesara efectuarea preavizului. Angajatorul poate (deci, nu este obligat) sa renunte la efectuarea preavizului, caz in care CIM se inchide cu art. 79 (7).

Daca discutati cu angajatorul si acesta accepta varianta incetarii prin acordul partilor atunci este bine. Daca nu trebuie sa alegeti demisia cu perioada de preaviz.

In ambele situatii nu puteti beneficia de somaj.

Daca lucrati la noua SC si nu va place, pentru a beneficia de somaj trebuie sa plecati de acolo fie prin concediere individuala, sau pentru necorespundere profesionala sau sa aveti CIM determinat si sa plecati la expirarea perioadei ptr care a fost incheiat CIM.

pentru @catalin ciobanu
Notiunea de transfer nu mai exista in Codul muncii.
Ultima modificare: Marți, 19 Ianuarie 2010
Isa Radov, Consultant resurse umane
Da intr-adevar nu mai exista "transfer".In cererea de incetare a cidm e bine sa specific faptul ca doresc acest lucru fiindca mi-am gasit un alt loc de munca in apropiere de domiciliu si este un job conform studiilor mele?!(jobul actual nu este de domeniul meu).
Puteti motiva cererea in scris, desi nu este obligatoriu; puteti specifica si doar "motive personale". In general este recomadabil totusi sa explicati angajatorului de ce doriti sa incetatai activitatea la el.
Puteti solicita la noul loc de munca incheierea unui contract de munca pe perioada determinata (o luna, un an, etc.). Asa veti putea intra in somaj la expirarea perioadei ptr. care a fost incheiat contractul (daca veti avea stagiul de cotizare de 12 luni in ultimele 24).
Dezavantajul acestui lucru este ca, daca va place acolo si angajatorul nu vrea sa va prelungeasca contractul , nu aveti ce face.

Alte discuții în legătură

Demisie fara preaviz kardia28 kardia28 Buna ziua. Doresc sa demisionez in ziua in care legal trebuie sa ma intorc la servici dupa concediul de maternitate.Problema e ca nu vreau si nu pot sa stau ... (vezi toată discuția)
Desfacere contract munca la cerere dupa concediu ingrijire copil prodiana prodiana buna ziua, ma aflu in urmatoarea situatie: punctul de lucru al firmei pt care lucram s-a inchis in localitatea mea de domiciliu, astfel ca doresc desfacerea ... (vezi toată discuția)
Pot pleca fara preaviz? irinuca123 irinuca123 In ce conditii imi pot da demisia fara preaviz? Am CIM pe postul de contabil insa m-au pus sa incasez si bani de la clienti. Am fost pacalita de un client cu ... (vezi toată discuția)