avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 953 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Alaturare la plangere penala
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Alaturare la plangere penala

Buna ziua!
Intr-o circumstanta au fost pagubite 30 persoane. Plangere penala au formulat initial 10 persoane. S-a dispus inceperea urmaririi penale pentru inselaciune. Ceilalti 20 vor sa fie si ei parte in plangerea penala. Presupun ca plangerea acestora din urma o vom transmite la organul de cercetare penala la care se afla dosarul, insa as dori sa aflu ce formulare trebuie sa aiba cererea acestora de "alipire' la dosarul ce se afla in curs de cercetare penala.
Cel mai recent răspuns: Radu Gabrian , Mediator 18:32, 9 Mai 2011
Fiecare parte vatamata va formula o plangere prealabila impotriva faptuitorului.
Organul de cercetare penala va stabili daca este necesar a proceda la conexarea plangerilor in cadrul unui singur dosar, sau va forma dosare distincte.
Cand intre doua sau mai multe infractiuni exista legatura , se impune reunirea cauzelor.
Conexarea plangerilor poate fi dispusa de catre instanta in conditiile art.34 c.pr.pen. cu referire la art.32 -33c.pr.pen , in conditiile starii de fapt si de drept retinute de organele de urmarire penala:

Reunirea cauzelor

In caz de indivizibilitate sau de conexitate, judecata in prima instanta, daca are loc in acelasi timp pentru toate faptele si pentru toti faptuitorii, se efectueaza de aceeasi instanta.

Art. 33 Cazurile de indivizibilitate

Este indivizibilitate:
a) cand la savarsirea unei infractiuni au participat mai multe persoane;
b) cand doua sau mai multe infractiuni au fost savarsite prin acelasi act;
c) in cazul infractiunii continuate sau in orice alte cazuri cand doua sau mai multe acte materiale alcatuiesc o singura infractiune.

Art. 34 Cazurile de conexitate
Este conexitate:
a) cand doua sau mai multe infractiuni sunt savarsite prin acte diferite, de una sau de mai multe persoane impreuna, in acelasi timp si in acelasi loc;
b) cand doua sau mai multe infractiuni sunt savarsite in timp ori in loc diferit, dupa o prealabila intelegere intre infractori;
c) cand o infractiune este savarsita pentru a pregati, a inlesni sau a ascunde comiterea altei infractiuni, ori este savarsita pentru a inlesni sau a asigura sustragerea de la raspundere penala a faptuitorului altei infractiuni;
d) cand intre doua sau mai multe infractiuni exista legatura si reunirea cauzelor se impune pentru o buna infaptuire a justitiei.


Multumesc pentru raspunsuri. Desi cele doua raspunsuri par a se contrazice, inteleg totusi ca Instanta este cea care hotaraste "in conditiile starii de fapt si de drept retinute de organele de urmarire penala".
Este vorba de 30 turisti inselati de aceeasi firma de turism in cadrul aceluiasi contract de prestari servicii. Presupun ca este corecta concluzia ca: "Toate infractiunile au fost savarsite prin acelasi act."
Plangerea initiala a fost transmisa Parchetului de pe langa Judecatoria sectorului in care isi are sediul firma de turism. Parchetul a trimis plangerea catre Serviciul de Investigare a Fraudelor unde s-a dispus inceperea urmaririi penale, si care in doi ani de zile nu a facut nimic. Abia dupa ce am depus solicitare scrisa de aflare a stadiului dosarului s-a dispus o comisie rogatorie, toti pagubitii fiind din alt oras.
1. Restul de 20 sa transmita plangerea penala tot la Parchet sau direct la SIF?
2. Aceasta actiune va da posibilitatea de tergiversare cu inca doi ani? Stiu ca ultima intrebare e mai mult retorica. Ideea era ca daca se ataseaza acum presupun ca se tergiverseaza. Exista posibilitatea sa se ataseze direct in instanta in cazul in care este pus sub acuzare cel care ne-a pagubit?


Sa trimita plangerile la parchet prin scrisoare recomandata cu , confonfirmare de primire si sa se constituie prin acestea si parti civile cu sumele cu care au fost pagubiti , alaturand la plangeri copii de pe actele semnate cu firma pentru transport(nu originalele)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ordonata de conexare-art.34 c.p.p. romanu23 romanu23 Cine poate dispune conexarea a doua cauze, atunci cand exista conexitate conform art.34 C.p.p.? (vezi toată discuția)
Cercetare penalã: extindere și conexare elenamarta elenamarta Care este diferența între conexarea dosarelor penale și extinderea cercetării penale? În ce art. din CPP sunt prevăzute, sau ... (vezi toată discuția)
Amenintare Sandy11 Sandy11 Buna ziua am colaborat cu politia si cu ajutorul meu au inchis 2 traficati de droguri care dupa o luna au iesit. Am primit amenintari de la prietenii acestora ... (vezi toată discuția)