avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 600 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Tichete de masa
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Tichete de masa

La firma unde lucrez se acorda un tichet de masa pentru fiecare zi lucratoare. Incepand din luna iulie, s-au introdus niste legi interioare, care consta in taierea totala a tichetelor dintr-o luna daca angajatul a avut concediu de boala, invoire, absenta nemotivata, concediu de odihna neprogramata mai mult de 1 zi. Se aud zvonuri ca s-ar taia tichetele si in cazul in care angajatul nu are doua sambete lucrate intr-o luna, chiar daca a semnat un contract de 8 ore pe zi, 5 zile pe saptamana. Daca bine stiu angajatorul nu e obligat sa acorde tichete de masa, dar totusi ce am scris mai sus suna a santaj sau abuz de putere. Ce parere aveti despre asta?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 21:26, 3 Iulie 2008
Intr-adevar angajatorul nu este obligat sa acorde angajatilor tichete de masa.
Daca angajatorul acorda tichete de masa, trebuie sa acorde un tichet pentru fiecare zi lucrata. Nu se acorda bonuri pentru zilele in care angajatul este in concediu de odihna, concediu medical sau daca angajatul beneficiaza de diurna.
Cea mai buna alegere este sa cititi cu atentie noul regulament interior si sa aplecati mai putin urechea la zvonuri.
In cazul in care lucrati sambata / duminica aceste zile fie vor fi platite, fie se va acorda zi libera.
In cazul in care se va schimba programul de munca, astfel incat in cadrul companiei dvs. se vor lucra 2 sambete/luna atunci trebuie intocmit un act aditional pentru acest lucru si sa se specifice si sporul platit pentru aceste zile.
nikol.ilea a scris:

Intr-adevar angajatorul nu este obligat sa acorde angajatilor tichete de masa.
Daca angajatorul acorda tichete de masa, trebuie sa acorde un tichet pentru fiecare zi lucrata. Nu se acorda bonuri pentru zilele in care angajatul este in concediu de odihna, concediu medical sau daca angajatul beneficiaza de diurna.
Cea mai buna alegere este sa cititi cu atentie noul regulament interior si sa aplecati mai putin urechea la zvonuri.
In cazul in care lucrati sambata / duminica aceste zile fie vor fi platite, fie se va acorda zi libera.
In cazul in care se va schimba programul de munca, astfel incat in cadrul companiei dvs. se vor lucra 2 sambete/luna atunci trebuie intocmit un act aditional pentru acest lucru si sa se specifice si sporul platit pentru aceste zile.

Bine, dar problema mea este ca, sa zicem eu lucrez normal de la 1 iulie pana la 30 iulie si in data de 31 iulie nu ma prezint la locul de munca si nu pot sa anunt pe nimeni de la firma. Pe ziua respectiva o sa am absenta nemotivata si mi se taie toate tichetele ce trebuia sa primesc. este corect acest lucru? Sau sa zicem ca in data de 25 iulie am un accident si in zilele urmatoare sunt in concediu de boala. Iara mi se taie tichetele. Si daca ma imbolnavesc primind concediu de boala, dar eu tot ma duc la lucru ca sa primesc tichetele, punand in pericol sanatatea mea din cauza acestei legi interioare? Asta nu-i abuz de putere?
Aceste dispozitii interne introduse de catre angajator sunt contrare prevederilor legii. Fiecare salariat beneficiaza pentru fiecare zi lucrata de un tichet de masa.

In legatura cu neregulile savarsite de catre angajator in ceea ce priveste atribuirea tichetelor de masa , va puteti adresa ITM-ului.
elis a scris:

Aceste dispozitii interne introduse de catre angajator sunt contrare prevederilor legii. Fiecare salariat beneficiaza pentru fiecare zi lucrata de un tichet de masa.

In legatura cu neregulile savarsite de catre angajator in ceea ce priveste atribuirea tichetelor de masa , va puteti adresa ITM-ului.

Am gasit o lege despre asta:
Lege nr. 142/1998 privind acordarea tichetelor de masa
Art. 5
(1) Angajatorul distribuie salariatilor tichetele de masa, lunar, in ultima decada a fiecarei luni, pentru luna urmatoare.
(2) In conditiile prevazute la alin. (1), angajatorul distribuie, pe salariat, un numar de tichete de masa corespunzator numarului de zile lucratoare din luna pentru care se face distribuirea.

Mai este valabila aceasta lege? La noi la fabrica, tichetele sunt distribuite pentru zilele lucrate din luna anterioara nu pentru luna urmatoare. Daca e valabila legea, atunci cred ca directorul nostru "atotputernic" chiar nu are dreptul sa taie tichetele dupa legile lui interioare si discriminatoare. Si daca tot se tine de legea lui interioara si taie tichetele mele
pentru o absenta nemotivata, ce face cu tichetele mele pentru care am lucrat o luna si am pierdut pentru o singura zi?
Legea nr.142/1998 este inca in vigoare ... legea prevede doar obligativitatea salariatului sa restituie angajatorului, la finele fiecarei luni, precum si la incetarea contractului individual de munca, tichetele de masa neutilizate.... tichetele oprite este posibil sa fie folosite de catre el sau de alta persoana.

Alte discuții în legătură

Angajatorul incalca prevederile legii nr. 142/1998 utilizatoranonim1 utilizatoranonim1 firma la cere lucrez incalca prevederile legi 142/1998, neacordand tichete de masa anumitor salariati care nu isi fac norma stabilita de ei. este corect asa ... (vezi toată discuția)
Tichetele de masa si concediul al3_sorina al3_sorina E legal ca pentru un concediu medical ce depaseste 4 zile sa iti taie toate tichetele de masa? (vezi toată discuția)
Acordarea tichetelor de masa Patience Patience Este corect introducerea CCM la nivelul unitatii conditii de acordare a tichetelor de masa de genul: - se acorda anumitor categorii de salariati (anumite ... (vezi toată discuția)