avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 349 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pina cind se plateste pensia de intretinera(pensia ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pina cind se plateste pensia de intretinera(pensia alimentara)?

sotul meu are de platit pensie alimentara, conform instantei judecatoresti, pina la terminarea studiilor dar nu mai mult de virsta de 25 ani. Ce se intimpla daca copilul a terminat facultatea anul acesta, cind are 22 ani? Se considera studiile terminate sau in cadrul studiilor se considera si masteratul?Cind se intrerupe plata pensiei alimentare, la terminarea facultatii sau la terminarea si a masteratului? Cum se opreste plata pensiei, automat prin efactul legii sau prin intermediul instantelor?
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 12:23, 5 Iulie 2008
plateste pana la terminarea studiilor,dar nu mai mult de 25- el pana in 25 va face si masteratul.
dupa 25 nu i-o mai platiti pur si simplu, nimeni nu poate sa va acuze de nimic
Legea spune ca cel intretinut sa se afle intr-o situatie de incapacitate de a munci. Majorul se considera in aceasta situatie cand invata si are un astfel de program, incat acesta ii creaza aceasta stare de incapacitate de a munci.
Insa... cum masterul este un program de studii care permite angajarea, nu vad unde este, exact, starea de incapacitate...

Parca erau si niste norme de aplicare care spuneau ca studiile trebuie sa fie la zi... ceva de gen.
Daca tatal va da in judecata ca nu mai indepliniti conditiile, asta e! Consider ca nu mai trebuie sa achite pensie in conditiile date.

Oricum, varsta nu e de 25, ci de 26. Nu ca ar mai conta.
Întreţinerea este datorată potrivit cu nevoia celui care o cere şi cu mijloacele celui ce urmează a o plăti.
Copilul beneficiază de pensie de întreţinere până la majorat, iar copilul major aflat în continuarea studiilor are dreptul de a primi pensie de întreţinere de la părinţii săi până la împlinirea vârstei de 26 ani.
Jurisprudenţa a stabilit că dreptul la pensie de întreţinere al copilului devenit major şi aflat în continuarea studiilor trebuie stabilit de o instanţă judecătorească printr-o hotărâre, iar obligaţia de întreţinere a părinţilor faţă de copiii deveniţi majori încetează la terminarea studiilor ori a pregătirii profesionale a acestora, însă nu mai târziu de împlinirea vârstei de 26 de ani.
pensia alimentara se plateste pana la terminarea studiilor , adica pana la data de 22 de ani in speta
Unde scrie asta, exact?
Daca dupa facultate omul se apuca de studii de doctorat, poate face ceva cercetare, asta ii ocupa toata ziua, nu primeste pensie? De ce, de mult ce poate munci in cele 5 ore pe care le are de dormit pe noapte?

Am cunoscut student eminent la facultate de fizica, dupa ea a intrat in facultatea de matematica si lucra la diverse proiecte stiintifice in cercetare... Cercetarea era in cadrul scolii, nu muncea pe bani, dar omul ala ar fi facut orice sa lucreze in cercetare, era de o pasiune extraordinara...
Imi arati text de lege care nu i-ar fi permis acelui tanar sa primeasca pensie alimentara?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drepturile familiei sau probleme juridice de familie iloveny iloveny Fiica mea are 22 de ani si termina in aceasta vara facultatea. Vrea sa urmeze un program de master care este destul de costisitor. As dori sa stiu, pana ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara andra29 andra29 daca am 23 de ani si sunt angazata mai primesc pensia alimentara? Multumesc anticipat (vezi toată discuția)
Dacă fiica mea face facultatea de psihologie timp de 3 ani va mai ... johnfdi johnfdi Dk fiica mea face facultatea de psihologie timp de 3 ani va mai trebui sa mai platesc pensie alimentara dupa acesti 3 ani ?? am auzit ca masteru nu e ... (vezi toată discuția)