avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 698 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... PROCENTELE MASEI SUCCESORALE CE REVIN COPIILOR ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

PROCENTELE MASEI SUCCESORALE CE REVIN COPIILOR LEGITIMI SI SOTULUI MOSTENITOR

Buna ziua,pe data de 24.01ac s-a inheiat procesul verbal privind masa succesorala a defunctului(tata)...am semnat acest proces verbal la avocatul nostru toti cei4 copii dar sotia nu a fost de acord(tata s-a recasatorit in urma cu6ani dar nu a mai avut copii..a decedat in luna mai 2010),,pretinzand o suma de bani fictiva pe care ar fi avut-o tata datorie dar fara nici un fel de acte care sa sustina aceasta #datorie# avocata ne-a anuntat ca a inaintat dosarul abia zilele acestea,sincer am un dubiu in privinta avocatului pt ca m-i se pare o chestiune simpla inaintarea unei actiuni de acest gen...spun dubios pt ca este vb despre o mostenire considerabila terenuri,imobile apartamente si bani...noi si ma refer la cei 4frati nu avem nimic impotriva sotiei efectiv vrem sa stim daca ea primeste 50%asa cum am auzit noi sau instanta v-a decide pt fiecare o anumita cota,in procente,,,avem doar o fotocopie a bunurilor stiute si inregistrate pe numele tatalui dar actele in original sun la sotie,poate vinde fara acrdul nostru?banii pe care i-a incasat in ultimul ani rezultati din dobanzi sunt doar ai ei?cam astea sunt nedumeririle noastre...avocata poate face ceva impotriva intereselor noastre?sau actele vorbesc?mentionez faptul ca tata a avut cancer cerebral in ultimul an de viata avea amnezii..s-au instrainat multe dar nu putem dovedi sincer ne multumim si cu a ramas dar avem temerea de a nu fi inselati.tata fiind un om influent in orasul nostru..deci intuim ca si actuala sotie are interesul de a pastra cat mai multe bunuri!!!as dori sa-mii spuneti o parere in fond suntem constienti ca instanta v-a decide cum v-a fi impartita masa succesorala...si apoi cat se poate *lungi*acest proces??? v-a multumesc anticipat:D
Cel mai recent răspuns: septimiu74 , utilizator 16:30, 7 Mai 2011
inainte de orice , ar fi bine sa aveti incredere in avocatul care va reprezinta interesele, daca aveti dubii inainte ca acesta sa se apuce de treaba, cum veti intelege toate etapele procesuale care urmeaza?? Apoi, nu uitati ca aici, cei care va raspund, sunt tot avocati si nu e frumos din partea dvs. sa "urechiti" pe toti cei care practica aceasta profesie nobila si deosebit de frumoasa.:stunned:

cat priveste modalitatea de impartire a mostenirii, regulele de baza sunt urmatoarele:
1. se stabileste masa succesorala, adica ce bunuri au ramas dupa moartea tatalui dvs.;
2. se stabilesc: a) ce bunuri erau comune ( adica tata le-a obtinut in timpul casatoriei) si vor intra in masa succesorala 50%, cota tatalui, celalalta jumatate fiind a sotiei acestuia si b) ce bunuri sunt proprii, adica exclusiv ale tatalui dvs, obtinute inainte de casatorie si pentru care exista si acte in acest sens;acestea vor intra in masa succesorala in totalitate.
3. Apoi, se vor imparti bunurile 3/4 copiii si 1/4 sotia supravietuitoare.

Ultima modificare: Sâmbătă, 7 Mai 2011
Doinita Stingaciu, Avocat
i-mi cer scuze nu am avut nici o clipa intentia de a jigni sau urechia:D efectiv am mers pe principiul pasivitatii ca sa spun asa deoarece masa succesorala a defunctului care este compusa din diverse proprietati si bunuri a fost intocmita in baza actelor gasite in casa si apoi la cartea funciara,si aici in acest proces verbal de constare nu se specifica decat bunurile tatalui meu...sa fiu un pic mai explicit tata s-a recasatorit imediat dupa divort in urma partajului din prima casatorie a ramas cu bani pe care apoi i-a reinvestit actuala sotie nu si-a adus in nici un fel aportul la aceste investitii si nicaieri nu este titulara sau coproprietara cu defunctul..aici este nedumerirea noastra v-a avea 50% si apoi 25% din bunuri? pt ca nu poate fi vorba de bunuri comune atata timp cat tata le-a cumparat singur.Va multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bun obtinut din mostenire- are sau nu dreptul la acest bun sotul/sotia? lumyclau lumyclau Buna ziua. Va rog sa ma lamuriti si pe mine in urmatoarea situatie. Bunica mea din partea tatalui a avut cumparat un loc de veci. Cand a murit tata a devenit ... (vezi toată discuția)
Casa renovata,lipsa dovezi olga2011 olga2011 sora mea a modificat casa parintesaca,renovata de la fundatie, in 1969,cu banii ei,in casa au ramas o un frate si parintii,ea si-a pastrat o camera si o ... (vezi toată discuția)
succesiune - buna ziua, tata a fost recasatorit cu o femeie, in noiembrie ... moisetdo moisetdo Buna ziua, Tata a fost recasatorit cu o femeie, in noiembrie 2020 el a murit, in aprilie 2021 a murit si ea.Tata i-a facut donatie pe tot ce detinea din ... (vezi toată discuția)