In ceea ce priveste sanctiunile disciplinare ce pot fi aplicate in cazul savarsirii de catre angajati a unor abateri disiplinare, Codul Muncii o prevede in continuare si pe aceea a desfacerii disciplinare a contractului individual de munca.
Astfel, conf. art. 268 alin 3 din Codul Muncii, decizia de sanctionare se comunica salariatului in cel mult 5 zile calendaristice de la data emiterii si produce efectele de la data comunicarii ei.
Intrebari :hammer:;
1) CIM se desface la data comunicarii deciziei de sanctionare sau de la data comunicarii acesteia se va emite o alta decizie de incetare a raporturilor de munca in baza deciziei initiale de sanctionare?
2) Cand se opereaza in REVISAL incetarea disciplinara a CIM
a) in ziua comunicarii, sub semnatura, a deciziei de sanctionare?
b) sau la data stabilita in decizia propriu-zisa de incetarea a raporturilor de munca?
3) In situatia 2a), daca un salariat refuza sa semneze pe loc decizia de sanctionare, refuza sa dea in scris acest lucru si refuza sa primeasca sau sa ridice de la posta scrisoarea recomandata, ce solutii am?
4) Cum ma pot apara in cazul unui proces in care un angajat ar sustine;
- ca nu a primit decizia de sanctionare acasa desi avem confirmarea
- ca semnatura de pe confirmarea de primire nu este a lui
4) confirmarea de primire cu orice semnatura pe ea (a mamei, sotiei ...) poate fi folosita de angajator drept dovada de necontestat a faptului ca si-a indeplinit obligatia de a comunica salariatului decizia de sanctionare?
6) Daca salatiatul refuza primirea deciziei de sanctionare, trebuie sa astept intoarcerea confirmarii de primire pentru a opera in REVISAL sau consider CIM desfacut la data trimiterii scrisorii recomandate?
CIM se considera desfacut de la data precizata in decizia de desfacere a contractului si se comunica pt. REVISAL. Nu are nici o importanta cind se comunica, termenul de 5 zile este de recomandare si nici daca salariatul comtesta decizia. Dovada scrisorii recomandate cu confiormare de primire este suficienta, chiar daca refuza primirea, la fel si daca este semnata de altcineva dfin familie impreuna cu care locuieste, iar contestarea semnaturii sale nu are relevanta decit daca se inscrie in fals
1. C.i.m. va inceta la data prevazuta in decizia de incetare a raportului de munca, iar decizia isi produce efecte de la data comunicarii.
2. Incetarea c.i.m. se inregistreaza si se transmite prin REVISAL la data incetarii contractului individual de munca.
3. Comunicarea se preda personal salariatului, cu semnatura de primire, ori, in caz de refuz al primirii, prin scrisoare recomandata, la domiciliul sau resedinta comunicata de acesta.
Deci sa inteleg ca se vor emite doua decizii - una de sanctionare, una de desfacere a CIM cea pe care o pun "in aplicare" in REVISAL fiind cea din urma indiferent daca salariatul o semneaza sau nu.
Inteleg aici si eu ca daca refuza semnarea confirmarii de primire, decizia de concediere tot produce efecte, corect?
Dau urmatoru exemplu: Este convocat in data de 07.02.2012 prin convocarea nr x/23.01.2012 cu scrisoare recomandata. Refuza sa semneze confirmarea de primire. Cu ce data va fi concediat? Concret!
Multumesc