Buna ziua,
Sunt casatorita cu sotul meu de 14 ani. La momentul casatoriei noastre, el avea deja doau fete. Impreuna mai avem o fata.
Sotul meu avea de asemenea si apartamentul in care locuim acum.
Sotul meu vrea ca eu sa am dreptul de proprietate asupra acestui apartament al lui, fara ca vreuna din fetele noastre sa aiba vreun drept. Exista vreo varianta legala prin care sa facem lucrul asta?
Am fost la notar si ne-a spus ca vanzarea intre soti este interzisa, iar sotul meu nu vrea ca eu sa fiu data afara din casa de vreuna din fete dupa moartea lui (nu ca ar exista suspiciuni, dar e mai bine sa te ingrijesti dinainte de astfel de cazuri).
buna ziua,
nu prea exista multe variante.
singura varianta ar fi sa divortati, sa partajati imobilul, iar acesta sa va revina dvs.
greseala mea, nu am citit cu atentie ce a scris userul si nu imi rezultase ca acest apartament este bunul sotului.
Sotii nu ar avea ce sa partajeze, intrucat inteleg ca apartamentul este bunul propriu al sotului.
Luminitamarian, donatiile intre soti sunt permise, insa sunt revocabile, astfel ca sotul ar putea oricand sa revoce o eventuala donatie.Chiar daca nu ar face acest lucru, donatia care ar incalca rezerva succesorala a fetitelor ar putea fi redusa , la cererea acestora, ca urmare a deschiderii succesiunii.
Veti avea si dvs. dreptul a o cota din bunurile sotului.Sotul ar putea face si un testament in favoarea dvs.Insa oricare dintre acte ar putea fi atacate.
Cred ca tot notarul va va sfatui la obiect, gagind varianta cea mai convenabila pentru dvs.
v-a spus corect notarul ca vanzarea intre soti e interzisa. oricum veti mosteni dupa decesul dansului o cota de 1/4 din casa in calitate de sotie supravietuitoare.
Sotul poate sa vanda acest bun unui tert.
Apoi, tertul va poate vinde dumneavoastra.
Asta doar de dragul de a da o solutie.
Nu va recomand insa acest lucru, din urmatoarele considerente:
1) este o improvizatie neeleganta, ba chiar total grosolana as putea spune;
2) presupune niste taxe uriase;
3) nu aveti vreo garantie ca tertul va mai dori sa va vanda dupa ce va dobandi;
4) se poate dovedi ca operatiunile juridice n-au fost reale, si va treziti cu doua vanzari nule absolut.
Avantajele ar fi urmatoarele:
1) evidati interdictiile legii cu privire la vanzarea intre soti;
2) nu se mai pune problema revocabilitatii donatiei intre soti (practic, tocmai de aceea este interzisa vanzarea intre soti, pt. ca daca ar fi fost permisa, s-ar fi facut numai vanzari pentru a se ocoli posibilitatea revocarii unilaterale in cazul donatiei intre soti);
3) nu se mai pune problema rezervei succesorale.
Mi-am adus aminte de aceasta solutie "fortata" pentru ca asa se proceda mai demult in anumite judete in care OCPI nu intabula decat daca exista un act de proprietate autentificat.
Multe persoane obtineau certificate de mostenitor care aveau la baza diverse documente eliberate de primariile din zonele necooperativizate, si atunci, pentru "a avea act autentic", recurgeau la solutia de mai sus.
Mosteniri
treidecinci
Traiesc cu o femeie cu care nu sunt casatorit. Care este procedura - 100% sigura - ca dupa decesul meu ea sa poata continua sa traiasca in locuinta urmand ca ... (vezi toată discuția)